Socialistična koalicija Združena levica na evropske volitve

V ponedeljek, 17. februarja, so tri stranke, Demokratična stranka dela, Iniciativa za demokratični socializem (ki se bo v stranko prelevila 8. marca) in Stranka za trajnostni razvoj Slovenije – TRS, oznanile skupen nastop na evropskih volitvah pod okriljem koalicije z imenom Združena levica. Med drugim so zapisali:

“Novonastalo zavzeništvo si bo prizadevalo na politični dnevni red v naši državi spet postaviti borbo za pravice delavcev, varovanje okolja in predvsem borbo proti nenasitnim apetitom kapitala. Združena levica je jasna alternativa bankrotiranim liberalnim in konservativnim silam, ki so zadnjih dvajset let vodile in še vedno vodijo državo. Je prvi sistematični korak k organizirani politični borbi za pravičnejši in boljši jutri nas vseh, ne le elite, ki živi vsak dan bolje, medtem ko množica vse težje shaja. Verjamemo, da bomo lahko s takšno združitvjo sil močnejši in prepričljivejši, da bo, kot pravi staro reklo, v slogi moč!”

Če smo iskreni, lahko zapišemo, da so volivci levice končno dobili možnost sploh voliti levico. Med parlamentarnimi strankami namreč levice nimamo. S tem imajo sicer mnogi, od analitikov, novinarjev do politikov (resne) težave. Med drugim smo v medijih lahko prebrali ugibanja, ali gre slovenska levica s skupno listo na evropske volitve. Pomislili bi, da imajo v mislih nastop Združene levice, a v tem konkretnem članku je bilo govora o skupnem nastopu liberalnih strank. Liberalci pač niso levica. Tukaj gre za nepoznavanje osnov političnih delitev. Bolj upravičeno je potiskanje Socialnih demokratov (SD) na levico, a so ti leve pozicije, ki so jim zgodovinsko pripadale, skoraj povsem zapustili. Tretja pot je tudi v primeru slovenske socialne demokracije naredila svoje.

Kongresa koalicije Združena levica, ki bo 1. marca v Ljubljani, se bo udeležil tudi predsednik grške opozicijske leve stranke (včasih prav tako koalicije strank in skupin) Siriza Aleksis Cipras. Cipras je tudi kandidat za predsednika evropske komisije, a za končni uspeh, priznajmo, nima realnih možnosti. Vsekakor pa lahko stranke, ki so del Evropske levice dosežejo, ob vsem nezadovoljstvu prebivalstva z obstoječim stanjem, zgodovinski uspeh. K temu lahko pripomore tudi nastajajoča Združena levica. V sporočilu ob napovedi sobotne uradne ustanovitve koalicije z naslovom Za drugačno, socialistično Evropo!”, so o današnji Evropi, kjer naj bi se cedila med in mleko, zapisali:

“Grčija, Španija, Portugalska in države vzhodne Evrope tako kažejo povsem drugačno podobo. Četudi nobena od teh držav ni v vojni, nikakor ne moremo govoriti o miru in spravi, saj v vsaki od njih divja neizprosna socialna vojna bogatih proti revnim. Bogatih in vplivnih, ki slikajo zgornjo podobo, in revnih, ki živijo njeno dejanskost. Resničnost, ki je tako bedna, da ji ni para v obdobju po drugi svetovni vojni. Rekordna brezposelnost, deindustrializacija, vse višji javni in zasebni dolgovi, revščina in razpad vseh socialnih, zdravstvenih in pokojninskih sistemov so resničnost milijonov delovnih Evropejk in Evropejcev, ki vsak mesec težje spraskajo za kruh. Vladajoči na njihov nemogoč življenjski položaj odgovarjajo z zahtevo po še večjem odrekanju, po še ostrejših varčevalnih ukrepih in po še globljih rezih v javno porabo. Več ko bo odrekanja, večje naj bi bilo blagostanje. Blagostanje je sicer res vse večje, a le za milijonarje in milijarderje, ki so na račun krize močno obogateli, ne pa za veliko večino prebivalk in prebivalcev EU, ki jih tare vedno hujša brezposelnost in vedno večja črnogledost glede prihodnosti, v kateri vladajoči ne obljubljajo nič drugega kot še več odrekanja!

V Demokratični stranki dela, Iniciativi za demokratični socializem in Stranki za trajnostni razvoj Slovenije – TRS do takšne Evrope nismo zgolj skeptični, temveč jo popolnoma zavračamo! Zavračamo tak razvoj v nerazvitost, vse hujše omejevanje osnovnih demokratičnih in človekovih pravic in vse večje uničevanje socialne države. Namesto tega verjamemo, da je mogoče graditi na dediščini evropskega humanizma in razsvetljenstva, na dediščini delavskih in narodnoosvobodilnih bojev, v največji meri zaslužnih za izborjene pravice, ki se danes tako sistematično najedajo. S skupnim nastopom na evropskih volitvah želi Združena levica tudi slovenskim volivcem ponuditi možnost, da glasuje za drugačno Evropo. Ne za Evropo sebičnih in kratkovidnih interesov kapitala, temveč za Evropo delovnih ljudi, resnične blaginje in sonaravnega razvoja – za socialistično Evropo!”

Uspeh Združene levice ali posameznih strank, ki jo sestavljajo, še zdaleč ni samoumeven, čeprav se zdi, da so zajahali val nezadovoljstva z obstoječim stanjem in hkrati upanja v boljši jutri. Odvisen je od več faktorjev, a eden se zdi še posebej pomemben in je odvisen predvsem in samo od akterjev Združene levice. Svojih levih pozicij ne smejo zapustiti. Ko in če jih bodo, bo sledil potop. Že danes pa jim lahko priznamo zasluge, še posebej Iniciativi za demokratični socializem, da so v slovenski (strankarski) politični prostor vrnili besedo socializem in idejo (demokratičnega) socializma.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s