Predvolilne ankete (zaenkrat) najbolje kažejo Sirizi

Ker bo v soboto naše kraje obiskal Aleksis Cipras, lider največje opozicijske stranke v Grčiji, je primerno, da pogledamo, kako Sirizi kažejo predvolilne ankete.

Public Issue je v februarju izvedel (tradicionalno) merjenje razpoloženja grških volivcev. Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi na njih zmagala levo usmerjena stranka Siriza, druga bi bila trenutno vladajoča konservativna Nova demokracija, na tretjem mestu pa bi pristala skrajno desna Zlata zora. Podobno sliko kažejo tudi druge ankete.

Public Issue, rezultati:

slika1

Četrto mesto bi osvojili komunisti (KKE). Sledijo socialni demokrati iz stranke PASOK, koalicijski partnerji konservativcem v trenutni vladi. V parlament bi se ponovno prebili še konservativna nacionalistična stranka ANEL in reformistična leva stranka DIMAR. Naj na tem mestu spomnimo, da je Grčija vse od vojaške hunte pa do zadnjih dvojnih volitev leta 2012 imela neke vrste dvostrankarski sistem, saj sta državi izmenično vladali stranki PASOK in Nova demokracija (tema dvema pa pravcate družinske dinastije). Še leta 2009 sta skupaj osvojili blizu 80 odstotkov glasov. Ta idealni svet za konservativce in “socialiste” (celo ime stranke PASOK je namreč Panhelensko socialistično gibanje) se je končal leta 2012, a so “problem” rešili tako, da vse do danes skupaj, vmes tudi ob pomoči nekaterih manjših strank, vladajo Grčiji.

Zanimiva je tudi primerjava podatkov iz februarja s tistimi izmerjenimi mesec prej. Vidimo lahko, da tektonskih premikov nismo doživeli, a vseeno je Siriza februarja dobila 1,5 odstotka glasov manj kot januarja, medtem ko so konservativci pridobili pol odstotka. Razlika med strankama se je tako v februarju zmanjšala na 1,5 odstotka v primerjavi s 3,5 odstotka v januarju.

Public Issue, primerjava januar-februar 2014:

slika2

Enak padec kot Siriza, 1,5 odstotka, je doživela tudi Zlata zora. Bolj veseli so lahko pri komunistih in stranki ANEL, saj jim februarska anketa kaže bolje od januarske.

Še opomba: omenjene ankete Public Issue merijo, koga bi volivci volili na naslednjih parlamentarnih volitvah. Torej, ne na lokalnih ali evropskih.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s