Koalicija Združena levica je ustanovljena

V soboto, 1. marca, je bila ustanovljena koalicija levih strank Združena levica. Podpis koalicijske pogodbe je spremljal bogat program in številni gostje iz tujine. Nastopajoče so večkrat prekinili bučni aplavzi, celoten dogodek pa se je zaključil, predvidljivo, s petjem internacionale.

Komponente Združene levice:

slika4

Po dogodku so v Združeni levici zapisali:

“Danes, 1. marca 2014, je v Grand hotelu Union potekal ustanovni kongres Združene levice, volilne koalicije, ki se je oblikovala z namenom skupnega nastopa na bližajočih se evropskih volitvah. V Združeni levici smo svoje moči povezale Demokratična stranka dela (DSD), Iniciativa za demokratični socializem (IDS) in Stranka za trajnostni razvoj Slovenije (TRS). Kongres je ob otvoril Boris Kobal z recitalom “Zakaj sem postal socialist?”, kulturni uvod so nadaljevali Ksenija Jus in Buldogi s “Pesmijo Upora”. Nato je zbrane nagovoril častni gost kongresa, Aleksis Cipras, vodja grške stranke Siriza, kandidat stranke Evropske levice za predsednika Evropske komisije in najverjetnejši novi mandatar Grčije. Cipras je v svojem govoru pozdravil združevanje slovenske levice in poudaril, da je to še posebej pomembno v času, ko v Evropski uniji prevladujejo izključno interesi kapitala. Zgolj združena evropska levica je tista, ki lahko ponudi izhod iz krize in pravičnejšo in bolj socialno Evropo, je poudaril Cipras.”

Kongres je bil zelo dobro medijsko pokrit, a pri poročanju so nekateri imeli nekaj težav z ugotavljanjem, kaj sploh Združena levica je – stranka, koalicija ali kaj tretjega? Ne gre jim preveč zameriti, saj imajo težave celo nekateri podporniki. Če smo natančni, Združena levica je koalicija treh levih strank (DSD, TRS in IDS) za nastop na evropskih volitvah letos. Torej, tri ustanovne stranke, IDS pravzaprav sploh še ni stranka in bo to postala v soboto, ostajajo samostojne. Seveda obstaja velika verjetnost, da bo koalicija Združena levica kot koalicija nastopala tudi na drugih volitvah, kar nenazadnje že namigujejo akterji sami. Ne gre pa izločiti niti tega, da kdaj v (daljni) prihodnosti pride do združevanja v eno stranko. Tudi Siriza je bila do leta 2013 koalicija strank in skupin, nato pa se je po letih skupnih nastopov kot koalicija preoblikovala v enotno stranko. Če se bodo pri Združeni levici odločili za to pot, bo ta zagotovo polna ovir, končni rezultat pa nikakor ne nujno enak tistemu v Grčiji.

Cipras na kongresu Združene levice v Ljubljani (vir: Združena levica):

slika5

Na kongresu so vsi prisotni lahko, če so želeli, dobili daljšo in krajšo verzijo programa koalicije. Točke iz programa oz. “prvi koraki, ki so možni takoj in ki bodo Evropo pripeljali na pot k demokratičnemu socializmu”, so po mnenju akterjev koalicije, če jih navedemo dobesedno, naslednji:

1.       Takojšnja ustavitev varčevalnih ukrepov in reševanje socialnega položaja najbolj prizadetih
2.       Pomoč Evropske centralne banke in Evropskega mehanizma za stabilnost dražavam članicam ter odpis dolgov
3.       Rešitev in socializacija bank
4.       Zagon evropskega investicijskega programa: »Green Deal«
5.       Sprememba restriktivne gospodarske zakonodaje, zavrnitev transatlantskega trgovskega sporazuma
6.       Obramba in razvoj javnih storitev
7.       Boj proti davčnim oazam in t.i. Tobinov davek
8.       Preprečevanje socialnega in ekološkega dumpinga
9.       Demokratizacija institucij
10.   Obramba in razširitev osebnih svoboščin in pravic, posebej položaja žensk, odprava monopolov intelektualne lastnine
11.   Pot k ekološkemu preobratu
12.   Trajnostna proizvodnja hrane in ravnanje z gozdom
13.   Zavezanost k miroljubju in demilitarizacija

Vseh trinajst točk je v knjižici podrobneje opisanih.

Kdo bodo kandidati koalicije na evropskih volitvah se še ne ve. Luka Mesec iz IDS je za Delo povedal: “Pogovore o imenih začnemo v tem tednu. V koaliciji bo poleg TRS, DSD in IDS sodelovala še skupina zunanjih nestrankarskih gibanj in vsak od teh bo dobil dve kandidatni mesti.” V preteklih dneh je bilo velikokrat slišati, da ciljajo na vsaj enega poslanca, kar je Mesec za Delo tudi potrdil. Na prvo žogo se zdi napoved preoptimistična, a živimo v turbulentnih časih, ko se starim političnim elitam povsem upravičeno majejo tla pod nogami. Poslanec za Združeno levico maja letos zato niti ne bi bil tako zelo veliko presenečenje. A je vse odvisno predvsem od tega, kako se bo koalicija odrezala v dveh mesecih do volitev. Tudi metanja polen pod noge ne bo manjkalo. Pričakovanja podpornikov so velika, razočaranje je lahko ogromno.

Od leve proti desni (vir: Združena levica): Matjaž Hanžek (TRS), Violeta Tomič (DSD) in Luka Mesec (IDS)

slika6

Advertisements

One Comment on “Koalicija Združena levica je ustanovljena”

  1. […] eni od prvih objav na blogu smo zapisali: “Poslanec za Združeno levico maja letos zato niti ne bi bil tako zelo veliko presenečenje. […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s