Iniciativa za demokratični socializem je postala stranka

V soboto, 8. marca, je v Centru kulture Španski borci (Ljubljana) potekal, datum in kraj nikakor nista bila izbrana naključno, ustanovni kongres stranke Iniciativa za demokratični socializem (IDS). Ob začetku kongresa so zapisali: “Začenja se! Ustanovitev prve stranke po četrt stoletja, ki bo dosledno zagovarjala socialistične politike.”

Simbol IDS:

slika8

IDS črpa iz marksizma. Tega ne skrivajo. Besedi socializem in komunizem izgovarjajo s ponosom, a so hkrati tudi kritični do zgodovinskih oblik socializmov. Anej Korsika, eden izmed vidnejših članov IDS je za Poglede pred časom povedal: “Jasno in glasno priznavamo, da je naša usmeritev socialistična oziroma komunistična, da se napajamo iz zgodovine delavskih bojev – hkrati s tem pa imamo kompleksen odnos do poskusov uveljavljanja teh stališč v doslej obstoječih socializmih v 20. stoletju.” IDS je anti-kapitalistična, a “reformistična” stranka. To pomeni, da se zavzemajo za odpravo kapitalizma, vendar postopoma, torej ne z revolucijo. V borbi za (demokratični) socializem so in bodo dobili veliko nasprotnikov. Ne samo na desnici, ki je alergična na vse kar je povezano s socializmom, puščice bo streljala tudi leva sredina s Socialnimi demokrati na čelu.

Kot pravijo, se niso povezali v stranko, “ki bo še ena v nizu izbir “še več istega”, ampak v stranko, ki se ustanavlja z izključnim namenom, da delovni ljudje, torej vsi tisti, ki v ustavarjajo vrednost in bogastvo, dobijo močan glas.” Stranka IDS ni nastala iz nič, ni padla iz neba, je rezultat večletnih bojev. Vidni predstavniki stranke so bili aktivni v študentskih bojih, Delavsko-punkerski univerzi, zasedbi Filozofske fakultete, zasedbi pred borzo, vstajniškem gibanju in še kje.

Govor Luke Meseca na kongresu (vir: IDS):

slika9

Program stranke ni klasičen spisek obljub, ki jih stranke tako ali tako nikoli ali redko uresničijo. Kot pravijo sami:

“Zato program, ki je pred vami, ni seznam obljub, za katere bi si domišljali, da jih lahko izpolnimo z zadostnim številom glasov na volitvah. Naš cilj niso spremembe zakonodaje, temveč sprememba družbenopolitičnega sistema. Takšno spremembo pa lahko doseže le široko, vključujoče in demokratično družbeno gibanje, ki ne pristaja na kozmetične popravke obstoječega sistema, ampak je pripravljeno na dolgotrajen boj za boljšo prihodnost.”

Že v preteklosti smo lahko prebrali, da stranka IDS ne bo delovala samo skozi institucije, torej na strankarskem nivoju, ampak ima namen graditi široko (socialistično) gibanje. Delovanje na terenu bo vsekakor ključnega pomena. Enako pomembno bo sodelovanje z drugimi akterji pri posameznih projektih. Za prihajajoče evropske volitve so se tako s sorodnimi strankami povezali v koalicijo Združena levica.

Prava bitka za IDS se šele začenja. Mediji bodo prežali na vsako njihovo izjavo in potezo. Potencialni volivci prav tako. Delali bodo napake, tudi zaradi neizkušenosti. Velikokrat bodo (namerno) narobe razumljeni. Prve (prave) ocene njihovega nastopa na političnem odru bomo dobili 25. maja, ko bodo kot del koalicije Združena levica nastopili na volitvah v evropski parlament.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s