Muke in padec grške socialne demokracije

Panhelensko socialistično gibanje (PASOK) je na dnu. In na zgodovinsko nizkih rejtingih. Če bi bile volitve jutri, bi za socialne demokrate glasovalo med štiri in osem odstotkov volivcev, odvisno od raziskave. Samo za primerjavo, na parlamentarnih volitvah leta 2009 so dobili krepko čez 40% glasov. Največ so k strmoglavljenju prispevali kar sami. Leta in leta so se pomikali na desno (v objem neoliberalne politike), danes pa skupaj s konservativno Novo demokracijo vladajo Grčiji. “Veliki” stranki tako skupaj izvajata brutalne varčevalne ukrepe, ki jih Evropa še ni videla. Za še večjo zmedo v stranki pa skrbijo tudi prepiri okrog nove levo sredinske koalicije za nastop na evropskih parlamentarnih volitvah, na čelu katere je prav PASOK.

Govor predsednika stranke PASOK Evangelosa Venizelosa na konferenci nove koalicije Oljka (vir: To Vima):

slika9a

Po pisanju To Vime so se popolnoma razglašeni socialni demokrati znašli na dveh bregovih. Trenutni predsednik stranke Venizelos je zagovornik in pobudnik nove levo sredinske koalicije, medtem ko ji nekdanji lider Giorgios Papandreou nasprotuje, saj meni da bo tovrstna koalicija stranki PASOK samo še bolj škodovala. Kako razklana je stranka, kaže že to, da več kot polovica poslancev ni bila pristona na konferenci nove koalicije, še piše To Vima. Hrbet je novi koalicija obrnila, kot lahko preberemo, tudi skupina Iniciativa 58-ih, ki združuje nekatere znane figure leve sredine. Nova koalicija je tako politično mrtva še preden je sploh prav zaživela.

Stranki PASOK v koaliciji Oljka dela družbo nekaj manjših levo sredinskih strank, nekatere od njih so nastale prav s pomočjo njihovih disidentov. Zmeda (ra)združevanja oz. ločevanja/povezovanja je popolna. PASOK je v zadnjih letih doživel razpad sistema. Nekdaj “tradicionalna” stranka, ki je izmenično skupaj s konservativci vladala državi vse od konca vojaške hunte, je na kolenih. Od svojih konservativnih tekmecev se praktično ne loči več in ljudje so ji odtegnili podporo. Ostri varčevalni ukrepi, ki jih PASOK podpira v vladi Nove demokracije, so radikalizirali javno mnenje. Grški “dvostrankarski”  sistem se je razpočil kot milni mehurček in na novo premešal politične karte. Če bi bile volitve ta trenutek, koalicija Nova demokracija – PASOK ne bi dobila dovolj glasov za vladanje, PASOK pa bi dobil manj glasov kot Siriza, Nova demokracija in Zlata zora, verjetno pa tudi manj kot komunisti in še kdo. Celo manj od nedavno ustanovljene stranke To Potami ali Reka (prve ankete so za to stranko zelo vzpodbudne), ki delno ribari v istih vodah kot PASOK. Padec grške socialne demokracije je več kot očiten.

Advertisements

One Comment on “Muke in padec grške socialne demokracije”

  1. […] pa je to težko trditi za socialne demokrate (več o stranki Pasok smo pred meseci pisali tudi TUKAJ), ki jim je podpora padla s tradicionalnih 35-45% na manj kot […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s