Tudi Nova Slovenija – Krščanski demokrati (NSi) in Slovenska ljudska stranka (SLS) s skupno listo na evropske volitve

Konservativni stranki bosta na volitvah v evropski parlament nastopili s skupno listo. Prvo ime na listi bo veteran krščanske demokracije Lojze Peterle. Svet stranke NSi je skupen nastop potrdil že v petek, podobno je storil tudi glavni odbor SLS v ponedeljek.

Ljudmila Novak, predsednica NSi, je ob potrditvi skupnega nastopa dejala: “Prepričana sem, da bo sodelovanje obrodilo dobre sadove in da bo skupna lista zmagovalna. Čas je za novo pomlad, ki naj se začne z dobrim rezultatom na volitvah v evropski parlament”. Prve predvolilne ankete, ki jih za Mladino opravlja Ninamedia, kažejo na dober rezultat skupne liste – lista NSi in SLS s Peterletom na čelu bi dobila 15,7 odstoskov glasov, kar jo je uvrstilo na drugo mesto*, a do volitev je še dolga pot, kazalci pa se lahko še krepko obrnejo navzgor ali navzdol. Ni odveč omeniti, da je to veliko boljši rezultat kot ga stranki dobivata, če seštejemo njune odstotke, v anketah za državnozborske volitve. To niti ni presenetljivo, evropske volitve so zgodba zase, volivci pa pri izbiri, koga bodo volili, veliko večjo težo dajejo nosilcem list. NSi se je na vseh dozdajšnjih evropskih volitvah zelo dobro odrezala. Leta 2004 so (presenetljivo) slavili (dva poslanca), leta 2009 pa so bili tretji (en poslanec).

Tako NSi kot SLS sta članici Evropske ljudske stranke in poslanske skupine Evropske ljudske stranke, podobno kot Slovenska demokratska stranka (SDS), ki pa gre, pričakovano, na volitve samostojno. Povezovanje med NSi in SLS je, ob vladni noveli zakona o arhivskem gradivu in arhivih, ki ga je NSi podprla, že povzročilo žolčne debate med obema taboroma. Spomnimo, v intervjuju za Mladino je o zahtevanem referendumu SDS o arhivih Ljudmila Novak povedala:

“Točno tako. Zahteva po referendumu je v funkciji politične manipulacije. Vojskovodja potrebuje vojno, da spravi vojščake na bojišče, ker računa, da bo ta referendum v času evropskih volitev. Novi Sloveniji so ankete za evropske volitve predobro kazale, zato je treba aktivirati bazo, pri tem pa še zavesti volivce NSi, da ne bodo šli na volitve. In ko so v SDS izvedeli, da se s SLS dogovarjamo za skupno listo, smo bili nemudoma kaznovani.”

V intervjuju je Novakova naložila še nekaj krepkih na račun SDS in predvsem Janeza Janše. Vse to potem, ko je stranka doživela pravo “bombardiranje” s strani stranke SDS in njej naklonjenih medijev zaradi podpore vladni noveli zakona o dostopu do arhivskega gradiva. Predvolilna vročica bo to tekmo najbrž še dodatno razgrela. Ob vsem povedanem besede Lojzeta Peterleta o tem, “da bi bilo nenavadno, da se tri sestrske stranke Evropske ljudske stranke, ki jih zavezujejo jasne vrednote in načela, ne bi dogovorile, kako bi šle na te volitve, ne da bi izgubljale v bojih med seboj,” zvenijo kakor iz pararelnega sveta.

Pred izbiro so predvsem volivci. Glas za skupno listo NSi in SLS ali SDS, je glas za Evropsko ljudsko stranko in nadaljevanje politik varčevanja. Podobno bi sicer lahko dejali še za katero od “družin” evropskih strank.

*Ninamedia in Mladina sta najboljši rezultat napovedali Pozitivni Sloveniji (PS) ob predpostavki, da bo prvi na listi stranke PS Janez Potočnik, kar pa se, zdaj je to že jasno, ne bo zgodilo. Brez Potočnika bo PS zagotovo dobila precej manj glasov.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s