Kako je Ukrajina volila parlament leta 2012

Leta 2012 so Ukrajinci odšli na zadnje parlamentarne volitve pred današnjo krizo. Prav je, da si pobližje pogledamo rezultate.

Rezultati volitev 2012 in za primerjavo tudi iz 2007 (vir: Parties and Elections in Europe):

slika9g

Največ glasov je prejela Janukovičeva Stranka regij, podobno kot na volitvah leta 2007. Drugo mesto je tako leta 2007 kot 2012 pripadalo konservativni Vseukrajinski uniji Domovina Julije Timošenko (Opomba: Domovina po odstavitvi Janukoviča z oblasti vodi novo ukrajinsko vlado). Razmerje med strankama je ostalo skoraj nespremenjeno, le da sta obe dobili nekaj manj odstotkov kot na prejšnjih volitvah. Na tretje mesto se je zavihtela novinka, stranka UDAR boksarskega šampiona Vitalija Klička. Močno so si opomogli komunisti, ki so osvojili kar 13,2 odstotka glasov. Največje presenečenje volitev je bila nacionalistična desničarska stranka Svoboda, ki je še na prejšnjih volitvah dobila manj kot odstotek glasov. Velika poraženka volitev pa je postala Naša Ukrajina nekdanjega predsednika Viktorja Juščenka, ki je gladko izpadla iz parlamenta, kar je kasneje pripeljalo do frakcijskih bojev v stranki.

Zmagovalne stranke po regijah (vir: Wikipedia):

slika9h

Modra barva = Stranka regij. Vijolična barva = Domovina. Rjava barva = Svoboda.

Za vsako regijo lahko vidimo odstotke, ki jih je tam dosegla zmagovalna stranka. Skrajni desnici je uspelo slaviti v regiji na skrajnem zahodu države, ki je bil nenazadnje tudi srce boja proti Janukoviču v zadnjih mesecih. Zgornji zemljevid lepo prikazuje tudi trenutna razmerja moči v Ukrajini. Če poenostavimo, modre regije (kjer je zmagala Stranka regij), jug in vzhod Ukrajine, veljajo za pro-ruske, medtem ko osrednje in zahodne regije, obarvane vijolično oz. rjavo (kjer sta slavili Domovina in Svoboda), veljajo za pro-zahodne in nacionalistične. Krim je medtem že priključen Rusiji. Vse glasnejša so opozorila, da bi se nekaj podobnega lahko zgodilo tudi z nekaterimi drugimi južnimi in vzhodnimi oz. “modrimi” regijami Ukrajine.

Odstotki glasov po regijah za Stranko regij (vir: Jean Vanlaer, Electoral Geography):

slika9i

Odstotki glasov po regijah za stranko Domovina (vir: Jean Vanlaer, Electoral Geography):

slika9j

Odstotki glasov po regijah za stranko UDAR (vir: Jean Vanlaer, Electoral Geography):

slika9k

Odstotki glasov po regijah za Komunistično partijo Ukrajine (vir: Jean Vanlaer, Electoral Geography):

slika9l

Odstotki glasov po regijah za stranko Svoboda (vir: Jean Vanlaer, Electoral Geography):

slika9m

Razporeditev glasov, volilna/politična geografija je lahko čudovita stvar, pokaže na nekaj zanimivosti. Stranka regij je res močnejša v vzhodni in južni Ukrajini, a tudi drugje ni dobila malo glasov. Obratno je s stranko Domovina, ki je izrazito popularna, vsaj glede na volitve 2012, v osrednji in zahodni Ukrajini, medtem ko je dobila na jugu in vzhodu občutno manj glasov – rez je očiten in bolj poudarjen kot pri Stranki regij. Podobno je s skrajno desnico. Ta je izrazit fenomen zahoda, medtem ko v osrednji Ukrajini njena popularnost upade, bolj kot gremo na vzhod in jug pa povsem izgine. Obratno je s komunisti – ti so največ glasov dobili na skrajnem vzhodu in jugu države, največ prav v mestu Sevastopol, in sicer 29,5 odstotka glasov. Padanje glasov za komuniste od vzhoda proti zahodu je manj strmo od padanja glasov skrajne desnice od zahoda proti vzhodu. Kar izrazito bode v oči, je izključevanje med popularnostjo skrajne desnice in komunistov. Tam kjer je Svoboda doživela največjo podporo, tri zahodne regije kjer so dobili med 30 in 40 odstotkov glasov, so se komunisti odrezali najslabše. In obratno, tam kjer je Komunistična partija Ukrajine doživela podporo od 20 do 30 odstotkov volivcev, njihove najpopularnejše regije torej, je Svoboda dobila najmanj glasov.

S prihodom novih oblastnikov in z izgonom (pobegom) Janukoviča so se hitro pojavile težnje po prepovedi Stranke regij in Komunistične partije Ukrajine. Do zdaj so bili ti poskusi, za katere najbolj izrazito navija skrajna desnica, neuspešni. Geografske delitve, ki smo jih omenjali zgoraj, bodo na naslednjih volitvah skoraj gotovo še bolj izrazite. Če bo Ukrajina v teh mejah sploh še obstajala seveda. Povsem taka kot leta 2012 že danes ni več.

Preberite tudi: Ukrajina med dvema škornjema

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s