Zlata zora

Stranka Zlata zora je danes poznana praktično vsakomur, ki se vsaj malo zanima za dogajanje okrog sebe. Problem se pojavi, ko se vprašamo, od kod se je nenadoma pojavila stranka takega kalibra in zakaj. Odgovori seveda niso enostavni, a jih je z nekaj globine mogoče izluščiti.

Militanti Zlate zore in grška policija (vir: I Can’t Relax in Greece):

slika9s

Ko je pred nekaj leti Grčijo zajela ena najhujših gospodarsko-političnih kriz, ki jo je pričakoval le malokdo, so grške ulice preplavili demonstranti in začela se je hitro krepiti levica, tudi tista radikalnejša. Krivce je iskala v sistemu, kapitalizmu in ljudje so prisluhnili. Hkrati, v ozadju, se je začel vzpon fašizma, ki ga je podžigala enostavna retorika, ne samo strankarskih veljakov Zlate zore, ampak veliko pomembneje, retorika samih oblasti, bodisi pod taktirko konservativne Nove demokracije ali “socialističnega” Pasoka. Vzpon Zlate zore se kaže kot šolski primer, kako in zakaj se dvigne skrajna desnica. Zlata zora je samo zajahala val, ki se je po družbi valil že od nekdaj.

V objavah, ki bodo na blogu sledile v več delih, bomo podrobneje pogledali fenomen Zlate zore. Poskušali bomo orisati politično pot Zlate zore, njeno rojstvo, delovanje skozi različne “življenjske” faze, vzpon stranke in nenazadnje zapleteno obdobje po umoru raperja in levičarskega aktivista Pavlosa Fyssasa. Umor Fyssasa je marsikaj spremenil (rečemo lahko, da za Zlato zoro obstaja obdobje pred in po Fyssasu), a še zdaleč ni odpravil zakoreninjenosti Zlate zore v državnih strukturah oz. zakoreninjenosti desničarskega radikalizma znotraj državnega aparata.

Preden bomo podrobneje posegli v posamezna obdobja delovanja Zlate zore, si na hitro poglejmo statistične podatke zadnjih volitev in najnovejših javnomnenjskih raziskav. Da si bomo lažje predstavljali, kje je bila Zlata zora po zadnjih volitvah in kako stoji danes.

Razumeti moramo, da je bila Zlata zora še pred desetletjem in več povsem nepomembna stranka oz. organizacija, vsaj kar se podpore med prebivalstvom tiče. Pomembna je bila iz drugih vidikov, kot je naprimer nasilno delovanje zoper levico, a o tem več drugič. Še pol leta pred volitvami leta 2012 je bila marginalna politična sila in niti slučajno ne bi zbrala dovolj glasov za vstop v parlament, a je na koncu šokirala vse – suvereno se je prebila v parlament. In to dvakrat zaporedoma! Spomnimo, grške parlamentarne volitve so potekale maja, a so jih junija ponovili zaradi nezmožnosti oblikovanja vlade (grški “dvostrankarski” sistem ND – Pasok se je namreč sesul v prah). Maja je Zlata zora dosegla skoraj 7% podpore in mnogi so pričakovali, da se kaj takega junija ne more ponoviti. Motili so se, Zlata zora se je vrnila v parlament z le malenkost slabšim rezultatom (6,97% glasov maja in 6,92% glasov junija, kar je pomenilo 21 sedežev v parlamentu maja in 18 junija – vir: TUKAJ in TUKAJ). Zlata zora je postala realnost grškega strankarskega politične prostora. In vsi tisti, ki mislijo, da jo lahko, potem ko je odslužila njihovim interesom (oz. jim danes služi na drugačen način), enostavno odpravijo z dekretom, se hudo motijo. Če ne drugo, bomo dobili Nacionalno zoro ali kaj podobnega, kar so že namignili tudi vodilni igralci stranke.

Glasovanje za Zlato zoro na volitvah maja 2012 (vir: Igraphics.gr) – temnejša polja = večji odstotek glasov:

slika9r

Še podrobnejša razporeditev glasov iz maja 2012 (vir: Igraphics.gr):

slika9s

Glasovanje za Zlato zoro na volitvah junija 2012 (vir: Igraphics.gr):

slika9t

Še podrobnejša razporeditev glasov iz junija 2012 (vir: Igraphics.gr):

slika9u

Kljub vsem dogodkom zadnjega pol leta, je Zlata zora še vedno zelo priljubljena med grškimi volivci. Pravzaprav bi danes z veliko verjetnostjo dosegla celo precej boljši rezultat kot na volitvah leta 2012. Eden od testov priljubljenosti stranke bodo evropske in lokalne volitve maja letos. Pa tudi parlamentarne volitve se lahko Grčiji kaj hitro zgodijo. Poglejmo, kaj kažejo predvolilne napovedi.

Zadnja (znana) anketa (izvajalec GPO) za prihodnje grške parlamentarne volitve, datum 7.4. (vir: Metapolls):

slika9o

Ista agencija (GPO) je izvedla tudi merjenje za evropske volitve, ki bodo maja (vir: Metapolls):

slika9p

Zlata zora bi po teh napovedih na parlamentarnih volitev dosegla skoraj 8% glasov in bi bila skupaj s komunisti četrta najbolj priljubljena stranka. V primeru evropskih volitev bi zabeležila za dobrega pol odstotka boljši rezultat. V mislih moramo imeti še podcenjevanje števila glasov za Zlato zoro, posebej v zadnjem času, ko je stranka pod pritiskom. Na vrhuncu priljubljenosti se je stranka že gibala blizu 15%, a se je po umoru Fyssasa ustalila med 7 in 10%. Na volitvah lahko skoraj zagotovo pričakujemo kak odstotek več glasov od predvolilnih napovedi.

Danes v grškem parlamentu sedijo poslanci ene najbolj skrajnih strank evropske desnice. Kako je Zlata zora prišla do te faze, pa bomo pogledali v objavah, ki sledijo v naslednjih tednih.*

* Del teksta in razmišljanj je bil pred tem že zapisan v akademske namene.

 

Advertisements

6 komentarjev on “Zlata zora”

  1. […] Neonacistična, čemur sami pogosto oporekajo, Zlata zora se je iz majhne militantne neonacistične skupine prelevila v eno najbolj priljubljenih političnih strank v državi. Trenutno je tretja najbolj priljubljena stranka, čeprav skoraj celotno vodstvo stranke sedi za zapahi. Za več o Zlati zori glej tudi TUKAJ. […]

  2. […] Samarasov (načrtni) poker s predsedniškimi volitvami je povzročil pravi vihar, takoj je sledil občuten padec delniškega indeksa na atenski borzi. Strašenje s Sirizo se je začelo še preden je Samaras sploh dobro oznanil volitve. Tako kot ob parlamentarnih volitvah leta 2012, lahko tudi ob predsedniških decembra in ob morebitnih parlamentarnih volitvah naslednje leto, pričakujemo vsesplošno ofenzivo proti Sirizi in levici nasploh. Grške konservativne in socialdemokratske politične ter ekonomske elite, z veliko pomočjo medijev, ne zamudijo nobene priložnosti. Če bo na oblasti Siriza, se bo zgodilo vse najslabše, pravijo. A kje je Grčija danes? In po čigavih zaslugah? O tem molčijo. Molčijo, ker so grško družbo izdale in podrle njihove politike – vzpon Sirize v takih pogojih je bil samo vprašanje časa. Molčijo, ker so nad levico spustile “pošast”, ki je ne morejo več brzdati – Zlato zoro. Dokler slednja ni ogrožala njih samih, ji je bilo dovoljeno praktično vse, nato je sledil korak nazaj (vodstvo Zlate zore je za zapahi), a se je Zlata zora izkazala za zelo uporabno še naprej (preobrat v odnosu do Zlate zore je bila smrt raperja in levičarskega aktivista septembra lani – pravi vzrok pa najbrž v tem, da je Zlata zora začela ogrožati same centre moči). V tem trenutku je Zlata zora zelo priročna za teorijo dveh ekstremov (kot protiutež, s katerim elite strašijo, nastopa levičarska Siriza). Da pa lahko povsem razumemo fenomen Zlate zore, moramo nujno nekaj vedeti o grški zgodovini: državljanski vojni, vojaški hunti in Novi demokraciji, s katero ima Zlata zora več skupnega kot se zdi na prvi pogled (več o Zlati zori lahko preberete tudi TUKAJ). […]

  3. […] Današnja objava je nadaljevanje objav, ki so namenjene Zlati zori – prvo lahko preberete TUKAJ. […]

  4. […] Več o Zlati zori lahko preberete TUKAJ in TUKAJ. […]

  5. […] o Zlati zori lahko preberete v nekoliko starejšem tekstu TUKAJ. Intervju z Dimitrisom Psarrasom o sojenju Zlati zori najdete […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s