Hrvaški politični zemljevid pred evropskimi volitvami

Naši južni sosedje bodo na evropskih volitvah maja (iz)volili pisano paleto strank in koalicij. Spodaj si bomo pogledali, katere liste (stranke in koalicije) bodo kandidirale na tokratnih volitvah. Več prostora bo namenjenega tistim, ki jim ankete kažejo bolje, torej tistim, ki imajo veliko možnosti dobiti vsaj enega poslanca – Hrvaška bo skupaj izvolila 11 evroposlancev.

Koalicija okrog stranke SDP ali Kukuriku koalicija

Gre za trenutno vladajočo koalicijo pod vodstvom socialnih demokratov, ki vključuje še manjšo liberalno, regionalno-liberalno in upokojensko stranko. Nenavadno ime je koalicija dobila po restavraciji, v kateri so se akterji koalicije sestajali. Stranke v koaliciji so:

 • Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) – največja levo sredinska stranka na Hrvaškem. Podobno kot druge socialdemokratske stranke v Evropi, je tudi sama močno skrenila v desno. V trenutni vladi ji pripada mesto predsednika vlade, ki ga zaseda njen trenutni predsednik Zoran Milanović, ki pa se mu ta položaj vse bolj izmika. Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati (HNS), manjša, a prepoznavna liberalna stranka. Bivši predsednik Hrvaške Stipe Mesić je bil član HNS in je na položaj predsednika Hrvaške prišel prav z njeno podporo. Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Istarski demokratski savez (IDS) – istrska regionalna socialno liberalna stranka. Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) – zagovarja, podobno kot DeSUS, interese upokojencev. Uradna spletna stran TUKAJ.

Napoved rezultata na majskih volitvah: 3-4 poslanska mesta (VIR in VIR).

Stranke koalicije pripadajo različnim evropskim strankam in poslanskim skupinam. SDP je članica Stranke evropskih socialistov (PES) in sedi v poslanski skupini Progresivno zavezništvo socialistov in demokratov (S&D). HNS in IDS sta del Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE). Bodoči poslanci se bodo bodo tako skoraj gotovo porazdelili med evropske socialiste in liberalce, medtem ko kandidat HSU nima realnih možnosti za izvolitev.

Po pisanju Novega lista, je Kukuriku koalicija zadnje čase v težavah zaradi vse večje politične konkurence in znotrajstrankarskih bojev. Bivši vidni člani strank SDP, HNS in IDS so ustanovili svoje stranke. Če prognoziramo, nove stranke lahko pomenijo precejšen odtegljaj glasov za stranke Kukuriku koalicije. SDP že izgublja zaradi stranke ORaH (več v nadaljevanju) in tudi zaradi svojih notranjih razprtij, HNS ogrožajo nastajajoči Čačićevi reformatorji, hegemonijo IDS v Istri pa izzivajo povsem na sveže ustanovljeni Istarski demokrati (ID), ki so v veliki meri izšli prav iz IDS. Zatorej, tudi Hrvaško lahko, tako kot Slovenijo, zelo hitro doletijo predčasne parlamentarne volitve.

Koalicija okrog stranke HDZ

Glavna opozicijska formacija strank, ki je v zadnji anketi za evropske volitve prehitela vladajočo koalicijo na čelu katere je SDP. Stranke koalicije rangirajo, če jih površno ocenimo, od desne sredine do desnice. V koaliciji so:

 • Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) – največja in najbolj prepoznavna konservativna, krščansko demokratska stranka desne sredine oz. desnice na Hrvaškem. Njen dolgoletni lider je bil nekdanji, za mnoge kontroverzni, predsednik Hrvaške, Franjo Tuđman. Stranki je v preteklosti predsedoval tudi Ivo Sanader, prav tako nekdanji predsednik hrvaške vlade, ki je trenutno v zaporu zaradi korupcije. Predsednica vlade in stranke je bila še Jadranka Kosor. Ta je bila lani izključena iz stranke. Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Hrvatska seljačka stranka (HSS) – kmečka konservativna stranka. Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS) – desničarska, nacionalistična in konservativna stranka pravaške usmeritve (ena od številnih strank pravaške smeri na Hrvaškem). Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Blok umirovljeniki zajedno (BUZ) –zagovarja interese upokojencev. Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Zagorska demokratska stranka (ZDS) – regionalna stranka. Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Hrvatska demokršćanska stranka (HDS) – uradna spletna stran TUKAJ.

Napoved rezultata na majskih volitvah: 3-4 poslanska mesta (VIR in VIR).

Tudi stranke te koalicije pripadajo različnim družinam evropskih strank in s tem poslanskim skupinam. Povsem verjetno je, da bo stranka HDZ dobila vse mandate, kar pomeni, da bo mandate dobila Evropska ljudska stranka (EPP). Tej pripada tudi HSS, medtem ko je HSP AS v prejšnjem mandatu sedela v konservativni (in tudi evroskeptični) poslanski skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR). ECR čaka letos kar naporno delo, če bodo ponovno hoteli sestaviti poslansko skupino. Da je poslanska skupina priznana kot taka, je namreč potrebno imeti 25 poslancev, kar ne bi smel biti prevelik problem, hkrati pa morajo poslanci prihajati iz vsaj sedmih držav, kar pa je že veliko težja naloga. Verjetno pa lahko že zapišemo, da se bodo poslanske skupine desno on EPP precej spremenile – verjetno katere ne bo več, pojavile pa se bodo nove.

Hrvatski laburisti – stranka rada 

Laburisti gredo na volitve samostojno. Na čelu stranke je Dragutin Lesar, nekdanji sindikalist (in tudi bivši član HNS, kar je malce nenavadno, ali pa tudi ne, vsaj za ex-Yu območje). Mnogi laburiste označujejo za populistično levo stranko. Če jih skušamo natančneje umestiti, lahko zapišemo, da gre za (levo) socialdemokratsko stranko, ki se pozicionira levo od SDP in nekako zastopa pozicije, ki bi jih morale zastopati stranke tipa SDP (in naša SD), ki se imajo za predstavnice socialne demokracije – te pa so se, kot že rečeno, močno premaknile na polje liberalizma (torej v desno). Uradna spletna stran Hrvaških laburistov TUKAJ.

Lesar je v nedavnem intervjuju za Novi list dejal, da so laburisti edina prava levica na Hrvaškem. No, tja je uvrstil pogojno še ORaH, pozabil pa na neparlamentarne stranke in predvsem na nestrankarske skupine. Laburisti so v evropskem parlamentu del poslanske skupine Evropske združene levice – Nordijske zelene levice (GUE-NGL), torej (radikalne?) levice (pisane druščine ideološko različnih strank levice). Seveda laburistov nikakor ne moremo označiti za radikalno levico, ampak socialdemokratsko stranko, kot smo zapisali zgoraj. Hrvoje Šimičević je za A-HALTER zapisal:

“Dok je u većini država članica situacija ideološki jasna kada je riječ o pripadnosti nacionalnih stranaka grupaciji GUE/NGL , priča u Hrvatskoj znatno je zanimljivija. Naime, želi li prosječni hrvatski birač vidjeti Tsiprasa kao predsjednika Europske komisije, svoj će glas morati dati – Laburistima! Ta je, naime, stranka – za koju se može reći sve osim da je radikalna – pripadnik grupacije GUE/NGL.”

Lesar je na vprašanje, zakaj laburisti sedijo v GUE-NGL in ne v poslanski skupini S&D, kjer so v preteklosti že bili opazovalci in kjer je tudi SDP, za Novi list povedal:

“Pa upravo zato. Kolega Vuljanić koji je u EP zaključio je da su europski socijalisti isto što i Kukuriku koalicija, da razlika ne postoji. S obzirom na to da smo nezadovoljni neoliberalnom politikom ove Vlade, odlučili smo se za Ujedinjenu ljevicu.”

Napoved rezultata na majskih volitvah: 1-2 poslanski mesti (VIR in VIR). Laburisti so od svoje ustanovitve pa do danes močno povečali svoje rejtinge. Na volitvah bi v tem trenutku dobili okrog 10% glasov.

Održivi razvoj Hrvatske (ORaH)

Zelena (progresivna) stranka, ki je nastala z odhodom Mirele Holy iz stranke SDP in gre na letošnje volitve samostojno. V zadnjem obdobju je stranka v anketah močno poskočila (glej sliko spodaj) in v nekaterih že prehiteva laburiste. Hkrati z njenim vzponom pada podpora predvsem Kukuriku koaliciji in SDP, kar pomeni, da, pričakovano, odžira razočarane volivce Kukuriku koalicije, predvsem razočarane volivce SDP. Politično jo lahko pozicioniramo levo od SDP – sami pravijo, da zavzemajo prostor leve sredine. Predsednica stranke Mirela Holy pogosto o svoji stranki govori tudi kot o zeleni levici. V Evropi in evropskem parlamentu nameravajo biti del zelenih. Uradna spletna stran TUKAJ.

Gibanje glasov za ORaH (za izdelavo grafa smo uporabili podatke PollWatch2014):

ORaH1

Napoved rezultata na majskih volitvah: 1-2 poslanski mesti (VIR in VIR).

Savez za Hrvatsku (Zavezništvo za Hrvaško)

Koalicija številnih strank desnice in skrajne desnice. Po dokaj neuspešnih nastopih v zadnjih letih, so se stranke odločile združiti moči. Kot kaže uspešno, saj se lahko nadejajo (vsaj) enega evroposlanca. Uradna spletna stran koalicije je dosegljiva TUKAJ. V koaliciji so:

 • Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) – regionalna nacionalistično-konservativna desničarska stranka. Na zadnjih parlamentarnih volitvah je bila uspešna in ima poslance v saboru. Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Hrvatska stranka prava (HSP) – dolgo časa najuspešnejša pravaška stranka na Hrvaškem, ki je na zadnjih volitvah doživela poraz in ostala brez parlamenentarnih sedežev. Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Hrast – Pokret za uspješno Hrvatsko (HRAST) – ultrakatoliška stranka. Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Hrvatska zora stranka naroda (HZ) – uradna spletna stran TUKAJ.
 • Autohtona – Hrvatska seljačka stranka (A-HSS) – uradna spletna stran TUKAJ.
 • Obiteljska stranka (OS) – kot namiguje že ime, se močno zavzemanje za “tradicionalne” vrednote in družino. Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Zavjet za Hrvatsku (ZZH) – “braniteljska” stranka. Uradna  spletna stran TUKAJ.
 • Akcija za bolju Hrvatsku (ABH) – uradna spletna stran TUKAJ.

Napoved rezultata na majskih volitvah: 1 poslansko mesto (VIR in VIR).

V kateri evropski poslanski skupini bodo sedeli kandidati, še ni jasno. Odvisno je od tega, koliko in kdo od njih bo sploh izvoljen.

Partnerstvo hrvatskog centra (Partnerstvo hrvaškega centra)

Koalicija liberalnih strank, pri čemer sta gonilni sili dve: stranka HSLS in novoustanovljena stranka Nacionalni forum (NF). Koalicijo sestavljajo:

 • Hrvatska socijalno liberalna stranka (HSLS) – razpeta med socialnim in konservativnim liberalizmom. Znana po svoji zaščitni rumeni barvi. Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Nacionalni forum (NF) – Nedavno ustanovljena stranka. Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Primorsko goranski savez (PGS) – regionalna stranka. Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Lista za Rijeku (RI) – regionalna stranka. Uradna spletna stran TUKAJ.

Napoved rezultata na majskih volitvah: 0-1 poslansko mesto (VIR in VIR).

Ostale liste na volilnih lističih hrvaških volivcev bodo:

Piratska stranka (PS). Uradna spletna stran TUKAJ.

Abeceda demokracije (ABECEDA). Uradna spletna stran /.

Akcija mladih (AM). Uradna spletna stran TUKAJ.

Autohtona – Hrvatska stranka prava (A-HSP). Uradna spletna stran TUKAJ.

Demokratska prigorsko-zagrebačka stranka (DPS). Uradna spletna stran TUKAJ.

Koalicija:

 • Demokratska stranka žena (DSŽ). Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Hrvatska stranka nezaposlenih (HSN). Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Akcija slavonsko baranjskih umirovljenika (ASBU). Uradna spletna stran /.

Hrvatska radnička stranka (HRS). Uradna spletna stran TUKAJ.

Hrvatska stranka reda (HSR). Uradna spletna stran /.

Međimurski demokratski savez (MDS). Uradna spletna stran TUKAJ.

Koalicija:

 • Naša stranka (NS). Uradna spletna stran TUKAJ.
 • Nova srpska stranka (NSS). Uradna spletna stranka /.

Nezavisna lista Ante Đapića (NL Ante Đapića). Uradna spletna stran TUKAJ.

Pokret za modernu Hrvatsku. Uradna spletna stran TUKAJ.

Savez za promjene (SP). Uradna spletna stran TUKAJ.

Stranka Roma Hrvatske (SRH). Uradna spletna stranka /.

Socijalistička partija Hrvatske (SPH). Uradna spletna stranka TUKAJ.

Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP). Uradna spletna stranka TUKAJ.

Stranka hrvatskog zajedništva (SZH). Uradna spletna stranka /.

Stranka umirovljenika (SU). Uradna spletna stranka TUKAJ.

Koalicija:

 • Zeleni hrvatske (ZELENI HR). Uradna spletna stranka TUKAJ.
 • Agenda mladih demokrata (AMD). Uradna spletna stranka /.
 • Zelena stranka (ZS). Uradna spletna stranka /.

Vse liste in kandidate lahko najdete na straneh:

Že zdaj je jasno, da bodo Hrvati v evropski parlament poslali poslance, ki bodo sedeli med socialnimi in krščanskimi demokrati, liberalci, zelenimi in levico. Morda pa še kje. Točen odgovor bomo dobili 25. maja. Bolj pomembno vprašanje pa je, kaj novega, če sploh, bo prineslo novo razmerje moči v evropskem parlamentu, a to je tema za katero od prihodnjih objav.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s