Lukšičevi (strateški) manevri ali slovenska »Kukuriku koalicija«?

V zadnjih dneh odmeva “predlog” SD o povezovanju na “levici” (nekateri mediji so začeli govoriti o slovenski Kukuriku koaliciji). Pri tem sicer ni povsem jasno, komu vse je ta poziv namenjen in ali so vse te stranke dejansko na levici. A nekaj je kristalno jasno. Dokler je bila SD v predvolilnih anketah med prvimi, so bile nove (leve) stranke za njih zgolj ovira – Lukšič jih je večkrat ošvrknil, potlačil in smešil. Danes je stvar precej drugačna. Stranka SD je strmoglavila, tudi po zaslugi “genialnega” liderja stranke (da o politiki stranke niti ne govorimo), in nove sile so postale privlačne za omahajoče socialne demokrate. Vprašanje je, če s povezovanjem mislijo resno, ali gre zgolj za vzbujanje pozornosti, da bi obrnili trend popularnosti nazaj navzgor. A tudi če mislijo resno, se v njihovem predlogu skriva nevarnost. Pa ne samo nevarnost za tiste, ki bi takim pozivom podlegli, ampak za njih same – od večine bodo verjetno dobili košarico. Vsaj od levice (odmislimo torej liberalne stranke), v to smo prepričani. Kar se jim lahko vrne kot bumerang. IDS (in s tem Združena levica – ZL) jim je že sporočila, da povezovanje odpade. Za Delo so povedali:

Za socialno demokracijo v Sloveniji in Evropi bi težko relki, da je levica. Poglejmo samo bilanco zadnje vlade. Počnejo vse tisto, kar naj levica ne bi: privatizirajo, varčujejo in zagovarjajo neoliberalne ukrepe. Čeprav njihov predsednik vsake toliko opozori na problematičnost takih politik, je takrat ko je treba glasovati, vedno dvignejo roke. SD v zadnjih letih in zlasti zadnjem mandatu ni naredila nobene leve poteze. S tako socialno demokracijo se levica ne more povezovati. Program niso besede. Program so dejanja. In ta je neoliberalen. Mi skušamo vzpostaviti sploh kakršnokoli levico in SD nagovoriti k tehtnemu premisleku svojih politik zadnjih 20 let.

Nalijmo si čistega vina, za levico, za socialiste, torej za ZL, bi bilo povezovanje s SD kapitulacija. Strankarsko levico pri nas šele gradimo. Do sedaj je sploh nismo imeli, tudi če tega nekateri nočejo priznati. SD je leva le še po barvi zastave. Vse drugo je preteklost. Zgovarjanje na 100 in nekaj let tradicije to zgolj potrjuje – ostala je le še tradicija.

Podobno so se na predlog SD odzvali v Solidarnosti, kjer so podvomili v resnost te ponudbe. Lukšiču gre Solidarnost, ki jo je v preteklosti večkrat okrcal, verjetno v nos tudi zaradi tega, ker se stranka vse bolj pozicionira med evropske socialiste/socialne demokrate, kjer je tudi SD. Le da Solidarnost s socialno demokratskimi pogledi najbrž misli precej bolj resno kot Lukšičeva SD. Uhajanje volivcev pa je resna grožnja.

Ne moremo mimo občutka, da je govorica SD namenjena zgolj volitvam. Ali ni SD v prejšnjih desetletjih bila v slovenskih vladah in kam nas je to pripeljalo? A ni socialna demokracija imela v zadnjih desetletjih v številnih evropskih državah krmilo v rokah? In kaj so naredili tako drugače? Zelo malo. Jim je verjeti, da bo zdaj drugače? Ne najbolj. Histerija okrog “levega bloka”, ki da ga v Sloveniji nujno potrebujemo (samo zato, da bi zaustavili desnico) in bi združeval vse mogoče, prihaja predvsem iz medijev. Pa smo res pripravljeni na še eno desetletje kompromisov, ki bodo na koncu pripeljali do LDS številka dve ali vlade Boruta Pahorja številka dve? Ali še ene Alenke Bratušek? Ne. In kaj je bilo na Pahorju ali Bratuškovi levega? Bore malo ali nič. Ko govorimo o levici, imejmo v mislih levico. Pustimo ob strani levo sredino in sredino, ki včasih pljuskata že krepko čez, saj vemo kam.

In še o Kukuriku koaliciji. Prvič, zdi se da je hrvaški Kukuriku v zadnjih izdihljajih. Torej, slab “zgled”. Velja tudi, če so to ime za naš primer nadeli mediji. Drugič, hrvaška Kukuriku koalicija pravzaprav ni leva koalicija. Je zmes socialnih demokratov, liberalcev in “upokojencev”. Kar smo mi s pravkar padlo vlado že imeli. Če se malo pošalimo, naša Kukuriku koalicija, resda vladna in ne predvolilna, je nastala silom prilike. Morda pridemo do nove, predvolilne, če SD uspe to speljati do konca. Ki pa bo zagotovo bolj levo sredinska in bo na koncu veliko bolj verjetno, če prognoziramo, kombinirala stranke leve sredine in sredine (socialne demokrate + liberalne stranke), kot pa levico. Zgoraj smo lahko prebrali, program niso besede, ampak dejanja. Pa že pri besedah so težave in velike razlike. In nenazadnje, a je SD sploh še v položaju, da bi predlagala, vodila in peljala velikopotezno koalicijo? Ni. Ne levo sredinske, kaj šele leve.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s