Kurdski mozaik

Ko brskate po družbenih omrežjih, gledate televizijo ali berete časopise in naletite na aktualne novice iz iraškega (pa tudi širšega) Kurdistana, lahko opazite številne kratice ali poimenovanja, ki so manj splošno znana in v katerih se lahko hitro izgubite. Za lažjo orientacijo smo spodaj pripravili kratek pregled najpogostejših. V Iraku imamo ta trenutek namreč možnost spremljati pisano paleto (v “normalnih” okoliščinah med seboj ne najbolj prijateljskih) kurdskih frakcij v skupni fronti proti Islamski državi (IS).

Vir fotografije: TUKAJ.

PKK/HPG med boji na severu Iraka.

PKK/HPG med boji na severu Iraka.

KRG (ang. kratica) – Kurdska regionalna vlada. Vlada iraškega (južnega) Kurdistana, avtonomnega območja oz. de facto države. 

Pešmerge – naziv ima sicer širši pomen in označuje kurdske borce, v teh časih pa pomeni predvsem oborožene enote KRG, ki se tako tudi uradno imenujejo. Te niso povsem enotne, ampak se še vedno delijo predvsem med stranki KDP in PUK (glej spodaj). Tako lahko v bolj podrobnih poročilih s terena beremo o pešmergah PUK-a ali KDP-ja.

KDP oz. PDK (v kurdskem jeziku) – Kurdska demokratska stranka. Stranka predsednika iraškega Kurdistana Masuda Barzanija. Najmočnejša in pro-zahodna stranka v iraškem Kurdistanu, ki jo pretresajo številne obtožbe o korupciji. Goji vse boljše odnose s Turčijo in Izraelom. Slednji vse bolj odkrito podpira neodvisno kurdsko državo na severu Iraka.

PUK – Patriotska unija Kurdistana oz. Patriotska zveza Kurdistana. Tradicionalno druga najmočnejša stranka v iraškem Kurdistanu, a je na zadnjih parlamentarnih volitvah pristala na tretjem mestu. PUK daje iraškega predsednika. Ta politična pozicija tradicionalno pripada Kurdom. Tako bivši, Džalal Talabani, kot novi iraški predsednik, Fuad Masum, prihajata iz stranke PUK.

Opomba: Stranki PUK in KDP sta se v devetdesetih letih zapletli v kurdsko državljansko vojno na severu Iraka. Danes obvladujeta in vladata iraškemu Kurdistanu. Počasi se dvigajo tudi druge politične stranke (tako sekularne kot islamistične – Kurdi so večinsko sunitski), a niso tako zažrte v vse pore življenja Kurdistana, kot je to v primeru KDP in PUK.

PYD – Stranka demokratične unije oz. Stranka demokratične zveze. Levo usmerjena in sekularna stranka iz zahodnega oz. sirskega Kurdistana ali Rojave in tamkajšnja vodilna politična sila. PYD je v zapletenih in ne preveč dobrih odnosih z Barzanijem (KDP) in KRG.

YPG – Ljudske zaščitne enote ali Enote ljudske zaščite. Vojaško krilo PYD in najmočnejša vojaška formacija v Rojavi. Enote YPG, ki niso sestavljene izključno iz Kurdov, so prve prihitele na pomoč ob vpadu IS na sever Iraka (bežeče prebivalstvo se je množično zateklo prav v Rojavo). A tudi na “mejah” Rojave v Siriji je IS – tako je bilo že dolgo pred najnovejšo iraško krizo – najbolj zagrizeni nasprotnik YPG.

YPJ – ženske enote YPG/PYD.

PKK – Kurdska delavska stranka. Levo usmerjena politična sila (in gverilska formacija), aktivna predvsem v Turčiji, turškem oz. severnem Kurdistanu. Njen voditelj Abdullah Öcalan je že dobrih petnajst let zaprt v turških zaporih.

HPG – Ljudske zaščitne enote oz. Enote ljudske zaščite. Uradno poimenovanje za oboroženo krilo PKK. Enote HPG se prav zdaj s pešmergami, YPG idr. z ramo ob rami borijo proti IS v južnem Kurdistanu. Nesporna je njihova pomoč ideološko sorodni Rojavi. PYD in PKK sta brez kakršnihkoli dvomov povezani organizaciji.

YJA STAR – ženske enote HPG/PKK.

PJAK – s PKK tesno povezana (meje med njima so pogosto zabrisane) gverilsko-politična organizacija v vzhodnem (iranskem) Kurdistanu.

Opomba: KRG, še posebej pa Barzanijeva stranka KDP, je nenakolonjena vsem zgoraj naštetim (levim) silam iz soseščine. Prav tako te niso deležne pomoči Zahoda (pravzaprav skoraj nikakršne pomoči – tudi s strani KRG je ta, glede na možnosti, zelo borna). Obratno, nekatere med njimi so celo na različnih listah terorističnih organizacij. Velika doza ironije ob današnjem dogajanju na severu Iraka.

Borke in borci iz PKK (HPG/YJA) in PYD (YPG/YPJ) so v zadnjih dneh deležni ogromno simpatij med Kurdi in drugimi etnično-religijskimi manjšinami na severu Iraka. Prišli so iz Sirije in Turčije in prav njim gre velika zasluga za zaustavitev prodora IS še bolj na sever. Barzani, ki so mu na pomoč prihitele ZDA, bo moral to, enostavno povedano, upoštevati. Simpatije ljudstev na severu Iraka so se nedvomno nagnile h “gverilcem”, kakor tudi pravijo borcem z rdečimi zvezdami na zastavah.

Advertisements

5 komentarjev on “Kurdski mozaik”

  1. […] države (IS) skozi obrambne linije pešmerg, notranje razbitih na enote KDP in PUK (za več glej TUKAJ), na severu Iraka, ki so s tem na cedilu pustile številne manjšine, je na iraško nebo spet […]

  2. […] rival Barzanija in KDP (za več o kurdskih političnih strankah in oboroženih formacijah glej TUKAJ). Dodatni problem predstavljajo tudi dobri odnosi na relaciji Barzani – Turčija. To je izjemno […]

  3. […] o kurdskih strankah in organizacijah preberite TUKAJ, o kurdski revoluciji pa […]

  4. […] Podrobneje smo o kurdskih frakcijah pisali tudi v objavi Kurdski mozaik. […]

  5. […] Kurdski mozaik   […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s