Širjenje Islamske države v Siriji se nadaljuje

Krvava zgodba v Siriji se nadaljuje, čeprav v senci iraškega konflikta s katerim je tako zelo povezana. Prodor Islamske države (IS) skozi obrambne linije pešmerg, notranje razbitih na enote KDP in PUK (za več glej TUKAJ), na severu Iraka, ki so s tem na cedilu pustile številne manjšine, je na iraško nebo spet priklical ameriške bombnike. Da ne bo pomote, ti so tam predvsem zaradi interesov ZDA. Tako izpostavljana zaustavitev prodora IS še bolj na sever pa ne gre na račun ameriških jeklenih ptic, ampak predvsem na račun odločne podpore “sirskih” (YPG) in “turških” (PKK) Kurdov. In Irak je znova odnesel slavo Siriji.

Vir zemljevida spodaj:  Thomas van Linge in Pieter Van Ostaeyen.

jhkhj

Stanje na terenu dne 15.8.2014.

Zgornji zemljevid je osvežitev dogajanja na terenu kot ga vidi avtor Thomas van Linge. Za primerjavo s prejšnjim stanjem si oglejte daljšo objavo o Siriji TUKAJ (tam najdete tudi nekoliko podrobnejšo razdelavo sirskega konflikta).

Sirsko vojno letalstvo je v zadnjih dneh izvedlo številne letalske napade na “prestolnico” Islamske države, mesto Raka, ter tako skušalo zaščititi svoje zadnje žepe nadzora na tem območju. Paradoksalno, letalstvi Sirije in ZDA sta tako postali “zaveznici” v velikem in povezanem konfliktu na ozemljih Sirije in Iraka. Ne moremo mimo občutka, da je Asad za del zahodne javnosti že postal “ne tako slaba rešitev”, kar se zdi prav neverjetno. A zdi se tudi, da IS v Siriji ne more zaustaviti nihče. Sponzorji iz zalivskih (in zahodnih) držav so s podpiranjem obroženih opozicijskih skupin v Siriji pomagali ustvariti pošast, ki je zdaj ne more brzdati nihče več. Ta je krenila proti vsem. V zadnjih dneh je IS sprožila uspešno ofenzivo proti drugim uporniškim skupinam na severu države, predvsem severno od mesta Alepo. Številne uporniške frakcije so vse bolj nemočne v boju proti salafističnim džihadistom. Edina sila, ki resno drži linijo, so Kurdi na severu. Ob vsem tem pa je trpljenje civilnega prebivalstva neizmerno. Država je opustošena. Število smrtnih žrtev te povsem nepotrebne vojne pa je naraslo na krepko čez 200.000.

Za konec objavljamo še celotni dokumentarec o Islamski državi v režiji Vice News, saj se dotika predvsem dogajanja v Siriji. Na tem blogu ste sicer že prej lahko spremljali posamezne dele.

Opozorilo: Video posnetek vsebuje prizore nasilja.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s