Grška (parlamentarna) strankarska politika v številkah

Spodaj smo pripravili nekaj grafov, ki kažejo na velike spremembe na grškem strankarskem političnem zemljevidu. “Dvostrankarski sistem”, ki sta ga v post-diktatorski Grčiji tvorili konservativna Nova demokracija (ND) in socialdemokratski Pasok (ta je povsem izdal svoja socialdemokratska načela), je na kolenih, čeprav danes obe stranki še vedno vladata državi. Prišlo je do fragmentacije političnega prostora in dviga (novih) političnih sil na levici in desnici. Ne samo da je Grčija postala poligon za izvajanje brutalnih neoliberlnih reform (ki jih najbolj zagreto zagovarjata prav stranki Pasok in ND), postala je tudi poligon za alternativne, nove in “nove” politične igralce. V Grčijo z upanjem zre evropska levica. In tja pogleduje tudi skrajna desnica.

Nova demokracija in Pasok

Stranki ND in Pasok sta praktično vse od diktature pa do pred kratkim obvladovali grški politični prostor (v svojih vrstah premoreta prave dinastije, ki obvladujejo oz. so obvladovale stranki – družini Papandreou (Pasok) in Karamanlis (ND) denimo). Po izbruhu krize in z izvajanjem brutalnih reform je sledil strahovit padec – spodnja slika prikazuje padanje volilne podpore konservativni ND in socialdemokratski stranki Pasok.

ND + Pasok

Podatki za izdelavo grafa: TUKAJ in TUKAJ.

Če je konservativna ND še nekako preživela padec popularnosti in obstala na zadovoljujočih odstotkih, pa je to težko trditi za socialne demokrate (več o stranki Pasok smo pred meseci pisali tudi TUKAJ), ki jim je podpora padla s tradicionalnih 35-45% na manj kot 10%.

Pasok

Podatki za izdelavo grafa: TUKAJ.

Siriza

Spodaj je prikazan vzpon levičarske Sirize od leta 1990 (in volilna zgodovina njene največje predhodnice, stranke Synaspismos (rumeno)) . Leta 2013 se je Siriza dokončno preoblikovala iz koalicije (ki jo je tvorilo več kot 15 strank in skupin) v stranko. Kar pa ne pomeni, da je stranka danes enotna. Nikakor. Znotraj nje obstajajo trenja in različni pogledi na to, v katero smer naj se Siriza pomika.

Vzpon Sirize

Podatki za izdelavo grafa: TUKAJ in TUKAJ.

K Sirizi in Synaspismosu je potrebno nujno dodati še nekaj besed. Tudi Synaspismos je bila najprej koalicija (in ne stranka!) med komunisti in “evrokomunisti”, ki pa je kmalu razpadla. KKE (Grška komunistična partija) je šla svojo pot, preostanek pa je Synaspismos preoblikoval v stranko. Kasneje je skupaj z nekaterimi manjšimi strankami radikalne levice začela ustvarjati zgodbo, ki jo danes poznamo pod imenom Siriza. Ta pa ni bila tako trdna in samoumevna kot se zdi iz današnje perspektive, saj je projekt doživljal vzpone in padce, bil tudi pred tem, da se konča, a je preživel. Danes je Siriza v položaju, ko lahko zmaga in prevzame oblast.

Zlata zora

Neonacistična, čemur sami pogosto oporekajo, Zlata zora se je iz majhne militantne neonacistične skupine prelevila v eno najbolj priljubljenih političnih strank v državi. Trenutno je tretja najbolj priljubljena stranka, čeprav skoraj celotno vodstvo stranke sedi za zapahi. Za več o Zlati zori glej tudi TUKAJ.

Zlatazora

Podatki za izdelavo grafa: TUKAJ.

Zelo dobro je Zlati zori šlo tudi na letošnjih lokalnih volitvah. Ilias Kasidiaris, nekakšen superzvezdnik stranke, je na volitvah za župana v Atenah dosegel zavidljiv rezultat. Uvrstil se je na tretje mesto – pobral je dobrih 16%!

Kasidiaris

Podatki za izdelavo grafa: TUKAJ.

Volitve v grški parlament leta 2009, maja 2012 in junija 2012

V grafih so prikazane, tudi pri odstotkih, samo tiste stranke, ki so prišle v parlament. Zgoraj smo nekaj strank že omenili, zato na tem mestu sledi kratka razlaga kratic, ki jih do zdaj nismo nikjer omenjali:

  • To Potami (pomeni reka) – nova centristična stranka.
  • Dimar – reformistična leva (levo-sredinska) stranka. Nastala je z odcepitvijo zmernega dela Synaspismosa in odhodom iz Sirize zaradi domnevne radikalnosti le-te.
  • ANEL – konservativna in nacionalistična stranka. Nastala je z odcepitvijo od ND.
  • LAOS – nacionalistična stranka, skrajna desnica. Njene korenine prav tako segajo k ND.

Volitve 2009 odstotki

Volitve 2009 sedezi

Volitve maj 2012 odstotki

Volitve maj 2012 sedezi

Volitve junij 2012 odstotki

Volitve junij 2012 sedezi

Podatki za izdelavo grafov: TUKAJ.

Volitve v evropski parlament leta 2014

Evrovolitve 2014 odstotki

Evrovolitve 2014 sedezi

Podatki za izdelavo grafov: TUKAJ.

Ideološka opredelitev volivcev parlamentarnih strank (po parlamentarnih volitvah junija 2012)

ideology_1_en

ideology_2_en

Vir: TUKAJ.

Kdo je volil koga ali kaj na junijskih parlamentarnih volitvah leta 2012

Kdo je volil kaj

Vir: TUKAJ.

Če bi volili samo mladi od 18 do 24 let, bi bil rezultat povsem drugačen, kot če bi volila samo generacija 65+. Kdo je ostal na starih pozicijah, ni potrebno ugibati. Tudi iz rezultatov letošnjih parlamentarnih volitev pri nas lahko potegnemo podobne zaključke. Združena levica je dosegla izjemno dober in nadpovprečen rezultat pri mladih do 24 let in izjemno slab pri starejših od 65 let (več o rezultatu naših volitev lahko preberete TUKAJ). Komu torej pripada prihodnost?

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s