Kdo so volivci grških političnih strank?

Pri Public Issue so leta 2012 na velikem številu anketirancev (N=5862 za volitve junija, N=4607 za volitve maja), ki so sodelovali v predvolilnih anketah, izdelali sliko volivcev posameznih strank. Čeprav je mogoče, da podatki niso povsem natančni (in so danes že delno zastareli), nam dajejo izjemno zanimiv vpogled v svet volivcev grških političnih strank.

Podatki (v %) za volitve junija – na podlagi raziskav maja in junija 2012 (+ rezultat volitev na vrhu tabele):

junij2012

Vir: Public Issue

Podatki (v %) za volitve maja – na podlagi raziskav od februarja do maja 2012 (+ rezultat volitev na vrhu tabele):

maj2012

Vir: Public Issue

Zgornji razpredelnici nam postrežeta s serijo zanimivih (socioloških) podatkov. Podporo strankam razparcelirata glede na spol, starost, poklic, izobrazbo, regijo itn. Iz teh podatkov lahko za vsako stranko dobimo sliko povprečnega volivca, hkrati pa rezultati kažejo na (veliko) razklanost grške družbe. Na primer, če pogledamo zaposlitveni status volivcev Sirize in Nove demokracije (prva tabela – volitve junija, zadnje parlamentarne volitve v Grčiji), vidimo, da so za prvo v veliki meri glasovali študenti, brezposelni in zaposleni/delavci iz javnega in privatnega sektorja, medtem ko se je Nova demokracija dobro odrezala predvsem med upokojenci, “gospodinjami”, delodajalci/samozaposlenimi. Siriza je bila prepričljiva zmagovalka med najmlajšimi, Nova demokracija med najstarejšimi. Volivci Sirize v večji meri živijo v urbanih središčih, tisti od Nove demokracije pa na podeželju. In tako naprej.

Advertisements

2 komentarja on “Kdo so volivci grških političnih strank?”

  1. […] (konservativci = modri). Če smo v preteklih objavah govorili o zgodovini volitev, o tem, kdo so volivci posameznih strank in tem, katere stranke bodo kandidirale na prihajajočih volitvah, pa bomo tokrat pogledali, kako […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s