Volilna geografija grških volitev leta 2012

Dvojne volitve leta 2012 so bile zgodovinske, saj se je grški politični zemljevid odel v številne barve in ni bil več videti monotono kot pred tem – zeleno in modro, namreč. Volitve 2012 so zlomile grški dvostrankarski sitem, ki sta ga dotlej tvorili stranki Pasok (socialni demokrati = zeleni) in Nova demokracija (konservativci = modri). Če smo v preteklih objavah govorili o zgodovini volitev, o tem, kdo so volivci posameznih strank in tem, katere stranke bodo kandidirale na prihajajočih volitvah, pa bomo tokrat pogledali, kako se je Grčija politično obarvala na zadnjih volitvah.

Rezultati volitev maja 2012 po volilnih enotah:

gr2012a

Rezultati volitev maja 2012 po občinah:

gr2012b

Vir (zgornja zemljevida): igraphics.gr

Rezultati volitev junija 2012 po volilnih enotah:

gr2012c

Rezultati volitev junija 2012 po občinah:

gr2012d

Vir (zgornja zemljevida): igraphics.gr

Na volitvah maja je kandidiralo več list, odstotki pa so se med stranke razporedili bolj enakomerno, kot je to veljalo za volitve junija. Maja je več kot 1% glasov dobilo trinajst strank oz. koalicij, medtem ko je bilo takih junija devet. V parlament se je tako maja kot junija uvrstilo sedem strank.

Iz rezultatov je  razvidno, da je v “drugem krogu” junija že šlo za polarizacijo in tekmo dveh strank, saj sta Siriza in Nova demokracija občutno popravili svoja rezultata. Druge stranke, ki so se uvrstile v parlament, so dobile manj glasov ali ostale na podobnih rezultatih kot maja. Občutno manj glasov pa so na volitvah junija dobile stranke, ki se niso uvrstile v parlament. Od junija 2012 nekateri govorijo o oblikovanju novega dvostrankarskega sistema, v katerem je Pasok zamenjala Siriza.

Zemljevidi, ki jih objavljamo, potrjujejo teze iz pretekle objave, ko smo pogledali, kdo so volivci posameznih strank. Za Sirizo je bolj značilno, da njihovi volivci prihajajo iz urbanih središč, medtem ko je Nova demokracija močnejša v ruralnem okolju. Če dobro pogledamo, potem vidimo, da so deli Grčije, kjer so mesta Atene, Solun in Patras (z okolicami), v precejšnji meri obarvani roza (to najmanj velja za Solun!), torej v barvo, ki je na zemljevidih dodeljena Sirizi (glej tudi spodaj). Nova demokracija ima več kot očitno najzvestejše volivce na severu Grčije in na jugu Peloponeza (glej tudi zadnji zemljevid na koncu objave). Še lepše je to razvidno iz spodnjih zemljevidov, ki kažeta intenziteto glasovanja za Sirizo oz. Novo demokracijo – temnejše je polje, več glasov je dobila stranka.

Glasovi za Sirizo na junijskih volitvah po volilnih enotah (na desni so naštete tiste z največ glasovi):

Siriza2012j

Glasovi za Novo demokracijo na junijskih volitvah po volilnih enotah (na desni so naštete tiste z največ glasovi):

ND2012j

Vir (zgornja zemljevida): igraphics.gr

V eni od prejšnjih objav smo tudi namignili, da obstaja očitna povezava med padcem podpore Pasoku in rastjo glasov za Sirizo. To potrjuje tudi primerjava zgornjih zemljevidov in tistih z volitev pred letom 2012 (glej spodaj). Kot lahko vidimo, je Siriza veliko glasov prejela tam (veliko glasov je tam dobil tudi Dimar = oranžno), kjer je zmagoval Pasok pred tem. Bolj kot volitve 2009, na katerih je Pasok prepričljivo zmagal (in tako Grčijo skoraj povsem obarval v zeleno – glej zadnji zemljevid), nam to kažejo volitve 2007, ko je, podobno kot leta 2012, zmagala Nova demokracija:

Pasok2007

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Spomnimo še na graf rasti glasov za Sirizo in padanja za Pasok, ki smo ga uporabili v eni od prejšnjih objav in ki kaže na povezanost teh dveh procesov:

pas-sir

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Na volitvah leta 2009, na katerih je Pasok zmagal z več kot 10% prednosti pred Novo demokracijo, je slednja ohranila primat na jugu Peloponeza in ponekod v severni Grčiji:

Pasok2009

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Zemljevid bo po letošnjih volitvah spet bolj monoton, le da bo tokrat v modri in roza, če uporabimo barve iz te objave. Favoritka volitev je Siriza – ji bo uspelo zmagati, ji bo to morda uspelo celo z absolutno večino? Zmagati verjetno, z absolutno večino težje, a ni nemogoče.

  • Več o vladnem programu Sirize TUKAJ.

 

 

Advertisements

One Comment on “Volilna geografija grških volitev leta 2012”

  1. […] V naslednjem koraku se bomo ustavili pri levi sredini, saj je/bo ta doživela največjo implozijo. V članku Veter sprememb z juga? smo podrobneje govorili o tem, da je veliko nekdanjih volivcev Pasoka leta 2012 volilo Sirizo. Trend se je nadaljeval tudi na evropskih volitvah lani. Podobno sliko kaže tudi volilna geografija zadnjih parlamentarnih volitev. […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s