Selitve grških volivcev pred volitvami

Anketa Univerze v Makedoniji iz Soluna je zraven podpore strankam merila tudi prehode volivcev med strankami – rezultati zadnje ankete pred volitvami:

unimvse

Vir: Skai.gr (pdf)

K Sirizi je prestopilo 13% volivcev, ki so nazadnje volili Novo demokracijo, medtem ko je takih, ki so prej volili levičarsko Sirizo, zdaj pa zaupajo Novi demokraciji, le 2%. Razlika je očitna in tudi tukaj najdemo delček, ki bo pripomogel k zelo verjetni zmagi Sirize. Za le-to na teh volitvah ne bodo glasovali le levičarji, ampak tudi razočaranci z nasprotnega pola političnega spektra (berite odličen intervju s Kostasom Duzinasom v Sobotni prilogi Dela).

V naslednjem koraku se bomo ustavili pri levi sredini, saj je/bo ta doživela največjo implozijo. V članku Veter sprememb z juga? smo podrobneje govorili o tem, da je veliko nekdanjih volivcev Pasoka leta 2012 volilo Sirizo. Trend se je nadaljeval tudi na evropskih volitvah lani. Podobno sliko kaže tudi volilna geografija zadnjih parlamentarnih volitev.

a = volitve maja, b = volitve junija, e = evropske volitve

a = volitve maja, b = volitve junija, e = evropske volitve

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Zgornji graf nakazuje povezavo med padanjem podpore Pasoku in naraščanju Sirizi. Tudi obravnavana anketa kaže, da k Sirizi “bežijo” še preostali nekdanji podporniki socialdemokratskega Pasoka:

unimpasok

Vir: Skai.gr (pdf)

Kar 25% volivcev, ki so še na zadnjih volitvah, ko je Pasok že bil na kolenih, vseeno glasovali za zelene, je zdaj menjalo barve in so postali podporniki Sirize. 6% pasokistov odhaja k Reki, 8% k odcepljenemu Gibanju demokratičnih socialistov (KiDiSo) nekdanjega zvezdnika Pasoka Georgiosa Papandreoua, 12% pa je po novem svoj dom našlo pri Novi demokraciji. Le 33% volivcev, ki so že prej glasovali za Pasok, bo to storilo tudi na prihajajočih volitvah. Pasok bo tako padel na zgodovinsko nizke odstotke.

Zanimivo je pogledati tudi, kam se selijo volivci Demokratične levice (Dimar), ki se je pred leti odcepila od Sirize:

unimdimar

Vir: Skai.gr (pdf)

Volivci stranke Dimar se selijo bodisi na levo (Siriza) bodisi v sredino političnega prostora (Reka). Ne eno ne drugo ni presenečenje. Dimar, ki mu ostaja zvestih izjemno malo volivcev, se je za sodelovanje na volitvah sicer pogovarjal s Sirizo, a je vse skupaj padlo v vodo, zato bodo nastopili v koaliciji z novoustanovljeno stranko Zeleni.

Za marsikoga je lahko presenetljiva selitev volivcev Zlate zore, ki, vsaj glede na raziskavo, ostajajo eni bolj zvestih (74%!). Kljub temu je 10% takih, ki po novem navijajo za Sirizo, 6% za Neodvisne Grke in 4% takih, ki bodo volili Novo demokracijo. Če je izbira Neodvisnih Grkov in Nove demokracije logična, pa morda preseneča prvi podatek. A to lahko dokaj enostavno razložimo, kot smo omenjali že zgoraj. Gre za protestne glasove, za ljudi, ki niso izbirali po ideološki poti. In tako bo tudi na prihajajočih volitvah. Verjeli so in verjamejo, da bo pač nekdo obračunal s tistimi, ki so krivci za njihov položaj. Katja Lihtenvalner je v enem od člankov za Dnevnikov Objektiv odlično ujela prav ta moment. Zgodba enega od nekdanjih volivcev Zlate zore:

“Na zadnjih volitvah sem podprl Zlato zoro, ker sem verjel, da bodo nasilno obračunali s političnimi prevaranti in prešuštniki, ki so nam uničili državo,” nam na sobotni tržnici svojo odločitev pojasni 35-letni Janis Katsikanis. “Potem pa sem razočaran ugotovil, da je njihov namen, da pretepajo priseljence,” pokaže na bangladeškega fanta, ki prisluhne našemu pogovoru, ter napove: “Tokrat bom volil Sirizo, ker si želim, da opravijo s temi skorumpiranimi bogatuni, ki so nam vladali toliko let.”

Zanimivi so tudi rezultati desničarskih Neodvisnih Grkov (ANEL), saj njihovi volivci prehajajo h konservativni Novi demokraciji (7%) in levičarski Sirizi (20%), precej (5%) pa jih je skrenilo na ekstremno desnico k Zlati zori (v obratni smeri, od Zlate zore k ANEL, je 6% prebežnikov). Panos Kamennos, vodja ANEL, se Ciprasu kar sam ponuja kot mogoči koalicijski partner, a stranki druži bolj ali manj le nasprotovanje memurandomom in nič drugega. Siriza govori o levi vladi, kar pomeni, da ANEL, vsaj v teoriji, odpade. Prav tako bi pečanje z desničarji težko prenesla Sirizina baza. Ker pa je Cipras sredi januarja dokaj odločno zavrnil sodelovanje s Pasokom, Reko in KiDiSo, se kaj lahko zgodi tudi dilema, ali ANEL ali nove volitve. Če seveda Sirizi ne bo uspel veliki met – absolutna večina.

Za konec poglejmo še h komunistom (KKE), ki jih Cipras javno snubi za podporo ob morebitnem sestavljanju koalicijske vlade, a so mu ti že nekajkrat glasno rekli NE. Gre za izjemno sektaško stranko, ki pa je po drugi strani zelo dobro organizirana in ima zvesto volilno telo. Pa vendar se je 20% tistih, ki so nazadnje glasovali za KKE, v anketi tokrat odločilo za Sirizo. A tudi Siriza je izgubila na račun KKE in sicer 2% nekdanjih volivcev. Več nekdanjih volivcev Sirize je odšlo le k sredinski Reki (4%).

Opomba: anketa je bila izvedena med 21. in 23. januarjem na vzorcu 1048 anketirancev.

Več o Grčiji:

  • Vladni program Sirize TUKAJ.
  • Zgodovina grških volitev TUKAJ.

 

 

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s