Grške volitve

100%

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Nedeljske volitve so bile zgodovinske. Prvič po koncu vojaške diktature na njih ni slavila bodisi konservativna Nova demokracija bodisi socialdemokratski Pasok. Prepričljiva zmagovalka tokratnih volitev je levičarska Siriza, ki je osvojila kar 149 od 300 poslanskih mest (tudi zahvaljujoč pravilu +50 mest za zmagovalno stranko). Naskok pred drugo uvrščeno Novo demokracija znaša 8,53%, kar so napovedovale le redke ankete. Od strank, ki so se uvrstile v parlament, sta le dve taki, če izvzamemo Reko, ki je na volitvah nastopala prvič, ki sta volitve končali s pozitivnim rezultatom:

plusminus

Vir: Electograph

V zelenih številkah sta se znašli Siriza in komunistična stranka oz. KKE. Slednja je rezultat iz junija 2012 popravila za slab odstotek, medtem ko je Siriza dobesedno eksplodirala. Desnica, tudi skrajna, je pristala v rdečih številkah. Še najmanj Zlata zora, ki je, kar ni nič nepričakovanega, osvojila tretje mesto. Najboljši rezultat, 10,47%, je Zlata zora dosegla v Lakoniji (z največjim mestom Šparto), regiji na jugu Peloponeza.

Posebna zgodba volitev je levosredinski Pasok. Strmoglavljenje zelenih “socialistov” je neverjetno. Še leta 2009 so na volitvah osvojili 43,92% glasov, maja 2012 le še 13,8%, junija 2012 je podpora padla še za dober odstotek na 12,28%, letošnje volitve pa so bile za Pasok porazne, osvojili so zgolj 4,68% glasov.

pasokglasovi

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Časi, ko so se grška mesta odela v zeleno (-belo) in so liderje Pasoka na ulicah fanatično pozdravljali deset- ali stotisoči (glej video spodaj), so za vedno mimo. Poteze Pasoka so bile katastrofalne in tak je tudi rezultat. Ne samo v zadnjih letih, ko je pravzaprav Pasok začel z drakonskimi varčevalnimi ukrepi in sodeloval v vseh osovraženih vladah, seme strmoglavljenja je bilo zasejano že veliko prej, ko je “tradicionalna” socialna demokracija pozabila, da je socialna demokracija. V tem paketu je tudi Papandreou, ki z novoustanovljeno stranko Gibanje demokratičnih socialistov ni prišel niti blizu parlamentarnega praga treh odstotkov. Stari in “novi” Pasok sta na kolenih, dotolčena, poražena.

Vir: Argiris Kostouros (YouTube)

Volilna udeležba je bila, kljub zgodovinskosti volitev, nizka. Skoraj rekordno nizka, nižja je bila le junija 2012 (glej graf spodaj). Kot smo enkrat že zapisali, ena največjih ugank za vse politične stranke je zagotovo, kaj se dogaja z abstinenti. Ti abstinenti pa so po drugi strani tudi priložnost za tiste (politične) igralce, ki ne verjamejo v predstavniško “igro”.

udelezbagr

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Grčija že ima vladajočo koalicijo. Ekspresno hitro. Siriza je bila primorana (do absolutne večine sta ji zmanjkali dve poslanski mesti), če ni želela ponovitve volitev, izbrati koalicijskega partnerja in pri tem je bila sila omejena. Komunisti so jo zavrnili že pred volitvami, vse ostale, razen Neodvisnih Grkov (ANEL), je odpisala Siriza sama. Na koncu so bili postavljeni pred dilemo, ali ANEL ali nove volitve. Povabilo desničarjem v vlado je za marsikoga razočaranje, ni pa presenečenje. Stranki imata malo ali skoraj nič skupnega, druži ju le nasprotovanje varčevalnim ukrepom. To pa je v tem trenutku kot kaže dovolj. Več o vprašanju Neodvisnih Grkov pa v eni od naslednjih objav. Enako velja tudi za podrobno analizo volitev.

 

 

Advertisements

2 komentarja on “Grške volitve”

  1. […] Komentar k zgornji infografiki lahko preberete TUKAJ. Prvi in bolj obširni komentar volitev pa lahko preberete TUKAJ. […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s