Kurdske politične/vojaške formacije v Turčiji, Siriji, Iraku in Iranu

kurdiinfografika

Vir: Thomas van Linge 

Zgornja infografika prikazuje pisano druščino kurdskih političnih/vojaških organizacij in njihovih zavezniških asirskih in jezidskih skupin v Siriji (zahodni Kurdistan), Iraku (južni Kurdistan), Iranu (vzhodni Kurdistan) in Turčiji (severni Kurdistan). Kot lahko vidimo, so levo opredeljene skupine – PKK v Turčiji, PYD v Siriji, PJAK v Iranu in PCDK v Iraku – povezane preko KCK. V eni od preteklih objav smo zapisali*:

… gre v primeru sirske PYD in turške PKK za močno povezani organizaciji/stranki. Mnogi gledajo na sirsko PYD zgolj kot na podružnico Öcalanove PKK. Podobno velja za PJAK iz iranskega (Iran je še ena od držav, ki s Kurdi igra več iger hkrati, a o tem tukaj ne bomo pisali) ali vzhodnega Kurdistana (imenovanega Rojhelat**) in še bi lahko naštevali. Za vse te levo usmerjene formacije velja, da spadajo pod (ideološki) dežnik KCK oz. Skupine skupnosti v Kurdistanu. KCK je (uspešen?) poskus udejanjanja nove Öcalanove doktrine demokratičnega konfederalizma (“kurdskega komunitarizma”) v praksi. Ta se, kot prvi Rafael Taylor, močno navezuje na ideje Murraya Bookchina, utemeljitelja socialne ekologije in libertnarnega komunitarizma (municipalizma). Če lahko verjamemo zapisanemu, je PKK (in vse z njo povezane politične sile) s tem naredila ideološki preobrat. Od marksistično-leninistične, narodno-osvobodilne sile, ki je zahtevala neodvisni (socialistični) Kurdistan, se je prelevila v libertarno socialistično politično formacijo, ki za cilj nima več vzpostavitve neodvisne države, ampak oblikovanje svobodnih (avtonomnih) skupnosti.

V nekaterih časopisnih in televizijskih prispevkih je bilo (in še vedno je) precej zmede okrog zapletene politično ideološko vojaške delitve v Kurdistanu oz. Kurdistanih. V preteklosti je bodla v oči predvsem borba za prevlado med (izrazito pro-zahodno) Kurdsko regionalno vlado na severu Iraka (še posebej velja to za Kurdsko demokratsko stranko oz. KDP z Barzanijem na čelu) in levo usmerjenimi organizacijami, ki smo jih našteli prej. Za dopolnitev zgornje infografike zato prilagamo še eno, ki je nekoliko starejšega datuma, a jasno prikaže glavne kurdske akterje:

kurdish-political-military

Vir: sarabiany

Podrobneje smo o kurdskih frakcijah pisali tudi v objavi Kurdski mozaik.

V zadnjem obdobju je ideološka tekma poniknila zaradi boja proti trenutnemu skupnemu sovražniku, Islamski državi. Kurdski borci so, kljub predhodni ignoranci, dobili mednarodno pomoč, tudi v obliki letalskih napadov na Islamsko državo (in nekatere druge sunitske islamistične skupine) – nekdanji zavezniki (pod narekovaji ali ne) zalivskih držav in tudi Zahoda v boju zoper Asadov režim so postali grožnja interesom prav teh držav. Kurdska borba in revolucija v Siriji je seveda obstajala veliko pred dogodki okrog mesta Kobane (v spopadu za mesto smo dobili kar nekaj prisilnih zavezništev***), čeprav gre iz poročanja premnogih medijev razbrati, kot da se je vse začelo prav tam. In ne glede na izid bitke za Kobane, bo “kurdska revolucija” zagotovo živela še naprej, tudi če bomo o Rojavi brali le poredkoma. Morda, kdo ve, celo diametralno nasprotne stvari, če bodo Kurdi, predvsem levo usmerjene skupine, ovira v doseganju ciljev zahodnih ali regionalnih sil.

 

*V vmesnem obdobju se je marsikaj zgodilo, tudi (letalska) intervencija nekaterih zahodnih in zalivskih sil, a jedro članka ostaja aktualno.

**Rojhelat ali Rojhilat.

***Če bo v prihodnosti prišlo do konflikta med trenutnimi zavezniki, naj vas to ne preseneti preveč. Dovolj je, če pogledate nekoliko globlje v preteklost.

 

Advertisements

3 komentarji on “Kurdske politične/vojaške formacije v Turčiji, Siriji, Iraku in Iranu”

  1. […] o kurdskih političnih/vojaških formacijah preberite TUKAJ, o kurdski revoluciji pa […]

  2. […] dobro zavedajo, da za “velike” igralce predstavljajo le nekaj figur na šahovnici (Kurdi namreč niso enotni – predsednik Barzani s svojo Kurdsko demokratsko stranko na severu Iraka ni največji […]

  3. […] Kurdske politične/vojaške formacije v Turčiji, Siriji, Iraku in Iranu […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s