Ciudadanos med velike? Kaj bi to pomenilo za Španijo?

Še v prejšnji objavi smo zapisali, da bo španska dirka za prvo oz. prva tri mesta na parlamentarnih volitvah konec leta (ne pozabimo, da je vmes še kup lokalnih in regionalnih volitev) v znamenju treh strank: nove leve stranke Podemos, “socialistične” PSOE in konservativne Ljudske stranke (Partido Popular). Kot kaže najnovejša anketa za časopis El Pais, se utegne tej trojici pridružiti vedno bolj priljubljena sredinska liberalna stranka Ciudadanos (kar bi lahko prevedli kot Državljani). Polno ime stranke je Ciudadanos – Partido de la Ciudadania, kratica C’s. Katalonsko ime se glasi Ciutadans – Partit de la Ciutadania.

Anketa Metroscopia za El Pais:

elpais1

elpais2

Vir: El Pais

Vijolični, rdeči in modri se torej resno približuje še oranžna. Podobno kaže tudi najnovejša anketa MyWord, ki je stranki C’s namerila 18,8% glasov, kar jo uvršča na četrto mesto takoj za PSOE, ki je prejela 19,1%. Na bolj jasno sliko pa bo vendarle še potrebno nekoliko počakati, saj druge ankete, ki so bile izvedene pred omenjenima anketama, ne kažejo tako velike podpore za C’s. Pa vendarle, več kot očitno je stranka v vzponu, saj na to kaže tudi ena od zadnjih anket za parlamentarne volitve v Kataloniji, ki bodo prav tako letos, kjer se je C’s ta mesec prebila na drugo mesto in bi zanjo glasovalo 17,8% vprašanih.

Na strankarskem prizorišču je stranka C’s prisotna že nekaj časa, torej ne gre za novinko, a je bila do pred kratkim skoraj povsem omejena na Katalonijo – C’s je nastala kot katalonska stranka. Regionalni recept se prav zdaj uspešno preslikava na državno raven.

Volitve v katalonski parlament in prognoza za 2015:

ciud2006-2015

Viri: Parties and Elections in Europe, Wikipedia in Electograph

Prvi odmevnejši rezultat vezan na celotno državo so bile lanske evropske volitve, ki so stranki C’s prinesle dva poslanska sedeža. Na čelu C’s je vse bolj priljubljeni Albert Rivera. Stranka se umešča v sredino političnega prostora in je svojo vlogo začela dobivati predvsem z nasprotovanjem katalonski neodvisnosti. Je torej ena od tistih katalonskih strank (zdaj že ne več samo katalonska, ampak španska), ki zagovarja celovito Španijo in nasprotuje vedno bolj priljubljenemu separatizmu, zaradi česar je večkrat prišla v konflikt z nekaterimi drugimi katalonskimi političnimi igralci. Pri C’s se smatrajo za (socialne) liberalce in njihovi evropski parlamentarci sedijo v poslanski skupini ALDE.

Vprašati se moramo, kaj bi za Španijo pomenil uspeh C’s? Oleguer Sarsanedas je v članku na spletni strani openDemocracy zapisal:

… Interestingly, the vote for Ciudadanos, the appeal of which is based on its corruption-free record and its regenerationist stand, is being interpreted as a safe protest vote that does not question the System – the ideal proposition for disenchanted People’s Party voters. It represents somehow the comeback of a centrist option in Spanish politics, some thirty years after the predecessor of the People’s Party, Alianza Popular (AP – People’s Alliance) gobbled Adolfo Suárez’s Unión de Centro Democrático (UCD – Union of the Democratic Centre), the party that piloted the transition from dictatorship to democracy.

C’s se je Podemosu pridružila pri podiranju španskega dvostrankarskega sistema, a stranki predstavljata povsem drugačni viziji. Z malce pretiravanja, ali pa tudi ne, bi lahko dejali, da C’s predstavlja stranko “novih” obrazov in osveženih (starih) praks, ki bo pustila jedro družbeno-ekonomskega sistema nedotaknjeno. Če je Španija od Francove diktature imela bodisi rdečo bodisi modro fasado, bi zmaga ali udeležba C’s v vladi pomenila zgolj to, da bo ta fasada oranžne barve oz. bo imela oranžne dodatke. Podemos po drugi strani obljublja vsaj prenovo (dela) stavbe, če je že porušitev do temeljev in nova gradnja precej neverjetna zgodba. Vsaj na kratek rok.

Čeprav se v C’s označujejo za sredinsko ali celo levosredinsko stranko, raziskave kažejo, da je veliko podpornikov stranke nekdanjih volivcev Ljudske stranke. Če Podemos “krade” glasove levi Združeni levici (Izquierda Unida), levosredinski PSOE ter pospešeno na svoj voz pobira nekdanje abstinente, je/bo C’s usodna za trenutno vladajočo konservativno Ljudsko stranko in sredinsko UPyD. Anketa MyWord, ki je luč javnosti ugledala danes, je pokazala, da kar 40% podpornikov C’s predstavljajo tisti, ki so leta 2011 volili Ljudsko stranko, 21% je nekdanjih abstinentov (ali tistih, ki so oddali prazne glasovnice), 15% je preteklih podpornikov UPyD in 13% takih, ki so nekdaj zaupali PSOE. Za primerjavo, glavne komponente podpornikov Podemosa sestavljajo nekdanji volivci PSOE (slabih 29%), Združene levice (20%) in nekdanji abstinenti (dobrih 24%).

Španija po Francu je nevajena koalicijskih vlad (za postopek formiranja vlade glej prilogo št. 2). Volilni sistem je naravnan tako, da podpira dominantne politične sile, v preteklosti Ljudsko stranko in PSOE, ki pa sta zdaj v zatonu in pod pritiskom dveh izzivalk. Prav C’s lahko, če bo dovolj močna, za kar ima glede na zadnje ankete sodeč vse možnosti, v povolilnih preigravanjih odigra pomembno vlogo. Tukaj mislimo predvsem na sestavljanje morebitne koalicijske vlade. Možnosti in kombinacij je kar nekaj, a zdi se, da je prej kot kaj drugo, Podemos dobil novega nasprotnika.

Podemos je izbira tistih, ki so bili v krizi najhuje prizadeti, C’s tistih, ki so ostali nad vodo. Konservativci in socialisti so stara kasta, Združena levica in UPyD se topita. Ne smemo pozabiti na regionalne igralce in abstinente, ki jih je/bo (še vedno) veliko. Španija zna igrati politiko tudi izven strank, spomnimo se zgodovine.

Priloga št. 1ankete MyWord v januarju, februarju in marcu 2015:

MyWord1

Priloga št. 2španska ustava in formiranje vlade:

ustavaspa

Advertisements

One Comment on “Ciudadanos med velike? Kaj bi to pomenilo za Španijo?”

  1. […] (4 stranke znotraj 3%). Posebej velik prodor je v zadnjih dveh mesecih uspel liberalni stranki Ciudadanos, ki se je vmešala v boj za vrh. Podemos je po drugi strani izgubil zalet in še nekoliko […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s