Andaluzijske parlamentarne volitve brez presenečenj

V nedeljo so v španski avtonomni pokrajini Andaluzija potekale volitve v tamkajšnji regionalni parlament. Če ste spremljali napovedi predvolilnih raziskav, potem nad izidi niste mogli biti presenečeni.

Predvolilna napoved na spletni strani Electograph:

el1

Gibanje anket (Electograph):

el2

Kot je razvidno so bile napovedi zelo natančne, vrstni red strank, ki so se uvrstile v andaluzijski parlament, pa že nekaj časa znan.

Končni rezultati za stranke, ki so se prebile v parlament in primerjava z letom 2012:

el3

Vir: Electograph

Med peterico tistih, ki so se uvrstile v parlament, sta dve novinki, stranki Podemos in Ciudadanos, ki na državni ravni dosegata še večjo podporo. Glede na prejšnje volitve so slabši rezultat zabeležile vse “stare” v parlament uvrščene stranke. Ljudska stranka je, kljub večji volilni udeležbi, izgubila skoraj pol milijona ali eno tretjino volivcev, Združena levica (v Andaluziji imenovana IULV-CA) in PSOE pa vsaka po dobrih 160.000. IULV-CA je ena največjih poraženk volitev in njeno strmoglavljenje gre prav gotovo v veliki meri na račun Podemosa. Podobno velja za Ljudsko stranko, ki pa svoj padec dolguje predvsem stranki Ciudadanos.

PSOE je na letošnjih volitvah ponovno osvojila “socialistično” trdnjavo Andaluzijo. Leta 2012 je namreč slavila Ljudska stranka in tako postala prva ne-socialistična zmagovalka na andaluzijskih volitvah od leta 1982. Kljub temu je oblast obdržala PSOE, saj je sklenila koalicijo z levo IULV-CA, a so nesporazumi med strankama pripeljali do tokratnih volitev. V preteklosti je vlogo rešiteljice “socialistov” večkrat odigrala tudi socialdemokratska regionalna Andaluzijska stranka (Partido Andalucista), ki pa se na zadnjih treh volitvah ni več uvrstila v parlament. Kaj natančno se bo izcimilo iz tokratne zmage PSOE, bomo videli v naslednjih dneh in tednih.

Ob rezultatih največjih je zanimivo pogledati še nekatere druge rezultate in podatke. Že zgoraj smo lahko videli, da so nove stranke dodobra prebarvale parlament. Skupaj so vse novinke prepričale skoraj milijon volivcev (Podemos + Cidadanos = 958.999) od dobrih štirih milijonov, ki so se udeležili volitev. Zanimivi so tudi nekateri drugi podatki. Stranka PACMA, ki se bori za pravice živali, je svoj rezultat popravila iz slabih devet na slabih dvaintrideset tisoč glasov. Fašistična Falanga je denimo podvojila število volivcev. Res, da ne govorimo o velikih številkah, pa vendarle. Odpadniki iz Ljudske stranke, ki so ustanovili novo desničarsko konservativno stranko VOX (Glas), so pobrali osemnajst tisoč glasov. In še bi lahko naštevali.

Volitve v Andaluziji, avtonomni pokrajini na jugu Španije, kjer vlada velika brezposelnost, so bile nekakšna večja otvoritev v sezono volitev v Španiji, z velikim zaključkom konec leta, ko bodo potekale državne parlamentarne volitve. PSOE je lahko zadovoljna, a dokaj dober začetek še ne pomeni, da se je stranka vrnila. Andaluzija je vendarle posebna zgodba. V drugih delih Španije stranki PSOE še zdaleč ne kaže tako dobro. Kaj pa (ponovna) zmaga PSOE pomeni za ljudi v Andaluziji? Najbrž nadaljevanje dozdajšnjih politik, ki se z rezultati ne morejo ravno postavljati. Kar pa očitno ni bilo dovolj, da bi ljudje bolj radikalno menjali barve.

 

 

Advertisements

2 komentarja on “Andaluzijske parlamentarne volitve brez presenečenj”

  1. […] Andaluzijske parlamentarne volitve brez presenečenj → […]

  2. […] Za obširnejši komentar volitev – TUKAJ. […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s