Življenjsko drevo glavnih turških strank

Junija letos bodo v Turčiji potekale parlamentarne volitve. Vse bolj avtoritarne politike in prakse konservativne Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) nekdanjega predsednika vlade in zdajšnjega predsednika države Tayyipa Erdogana so skrb vzbujajoče (Erdogan prav jutri prihaja na uradni obisk k predsedniku Pahorju). Prav zato so volitve junija še toliko bolj pomembne, a prave alternative, ki bi lahko posegla dovolj visoko, ni na vidiku. Poleg tega je potrebno imeti v mislih tudi 10% prag za vstop v parlament, ki večini strank praktično onemogoča, da bi se prebile vanj in se tako hitreje povzpele po lestvici priljubljenosti. Zaenkrat kaže, da bodo po naslednjih volitvah v parlamentu zagotovo tri stranke, medtem ko je (nova) leva pro-kurdska HDP na robu praga. Manjše, predvsem kurdske stranke, so v preteklosti zagato visokega praga za vstop v parlament reševale tudi s kandidaturami t.i. neodvisnih kandidatov.

Michael Daventry je izdelal izjemno zanimivo “življenjsko drevo” glavnih turških (in kurdskih) strank od leta 1977 pa do danes. Avtor namerava v prihodnosti drevo še razširiti (s pogledom globlje v preteklost). Prav tako bo odpravil pomanjkljivosti in napake obstoječega prikaza, na katere so opozorili bralci pod njegovo objavo. Spremembe bomo seveda dodali tudi na tem mestu.

tu1

tu2

tu3

tu4

tu5

Vir: Michael Daventry

Bolj pravilno bi bilo, če bi avtor stranko HDP postavil povsem na levo, saj tja, v izbiri prikazanih, tudi sodi. A to so že malenkosti, ki se jih da hitro odpraviti.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s