Marširanje neonacistov skozi Dortmund

Pod črno-belo-rdečimi trobojnicami, zaščitnim znakom (sodobnih) nemških neonacistov (gre seveda za obliko zgodovinske nemške zastave), se je v soboto, 28. marca, skozi Dortmund sprehodila nekaj sto glava druščina. Če tokrat namerno ne povemo več o sodelujočih, pa se vsekakor splača pobližje pogledati uporabljeno simboliko. Zraven bolj ali manj odkritih simbolov neonacizma (tatuji, našitki, majice), smo tokrat na enem od glavnih transparentov lahko ponovno videli kopijo Antifa* znaka (ponavadi rdeča in črna zastava v krogu), ki ga sicer uporablja radikalno levičarska scena širom po Evropi (glej fotografiji 3 in 4). Uporaba tega simbola na skrajni desnici, s spremenjenimi pomeni seveda, ni nekaj novega. Tokrat, ne prvič, je rdeča zastava dobila dodatek – belo polje, kar že aludira na zastavo, ki bi jo, če ne bi bila prepovedana, najbrž videli na transparentu. Tudi simbolika stranke Die Rechte** (fotografiji 5 in 7) je več kot očitno (za zdaj neuspešno) posnemanje levice in stranke Die Linke.

V Nemčiji je do izrazitega kopiranja stila, načina organiziranja in simbolov levičarskih gibanj prišlo s pojavom t.i. avtonomnih nacionalistov, kar se je kasneje preneslo tudi v druge pore skrajne desnice. Avtonomne nacionaliste lahko danes najdemo praktično povsod po Evropi. Mitja Velikonja*** govori o postmodernem fašizmu, za katerega je med drugim značilno tudi to, da posnema (sub)politične tokove na levici. Avtonomni nacionalisti pa nikakor niso osamljeni predstavniki tega fenomena. Nenazadnje gre (zgolj) za ponavljanje (preizkušenih) praks zgodovinskih fašizmov (če k temu prištevamo tudi nacionalsocializem) iz prve polovice dvajsetega stoletja.

Demos in Dortmund

neo1b

neo1c

neo1d

neo1e

neo1f

neo1g

neo1h

neo1i

neo1j

neo1k

neo1l

neo1m

neo1n

neo1o

neo1p

Vir: Spiegel (foto 1), WDR (foto 2) in Recherche-Nord (ostale)

 

*Antifa – antifašistična akcija.

**Die Rechte – manjša neonacistična stranka, ustanovljena leta 2012. Ena od glavnih protagonistk sobotnega shoda.

***Mitja Velikonja (2013): Nadaljevanje politike z drugimi sredstvi. Neofašistični grafiti in street art na Slovenskem. Časopis za kritiko znanosti 251. Založba: Študentska založba.

 

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s