Irak v marcu 2015

Stanje na dan 1. 3. 2015:

Irak1.3.

Stanje na dan 15. 3. 2015:

Irak15.4.

Stanje na dan 1. 4. 2015:

Irak1.4.

Vir: Thomas van Linge in Pieter Van Ostaeyen

V mesecu marcu je bila na iraški fronti velikega bližnjevzhodnega konflikta v ospredju ofenziva iraške vojske in šiitskih milic na mesto Tikrit, ki je bilo do takrat trdno v rokah Islamske države (IS) – v začetku aprila je nato Tikrit dokončno padel v roke šiitskih milic in (šiitske) iraške vojske. Iz mesta in okolice so začele prihajati novice o požiganju, plenjenju in maščevanju nad suniti. Pričakovano. Odličen recept za razpihovanje že tako pregretih sektaških strasti.

Osrednjo vlogo pri ofenzivi na Tikrit je odigral regionalni velikan Iran. Prisilno ameriško-iransko zavezništvo v Iraku je bilo med ofenzivo pod resnim vprašajem. Najbolj živčno pa (uspešno) vlogo rivalskega Irana v Iraku zagotovo opazujejo v Savdski Arabiji (ta sodeluje v letalskih napadih na IS v Siriji*, ne pa v Iraku), ki je nedavno še podžgala nov krvavi ples na Bližnjem vzhodu – z letalskimi napadi (morda sledi še kopensko posredovanje) se je z zavezniki neposredno vpletla v vojno v Jemnu (tajming bržkone ni bil naključen). Konflikti na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki so vse bolj povezani, a hkrati izjemno zapleteni. Ne da se jih povsem popredalčkati. Ponekod (prisilni) zavezniki, so drugje (zagrizeni) sovražniki. Države, ki nekje podpirajo isto stran, so lahko drugje na nasprotnih bregovih. Ali kot zapiše Boštjan Videmšek v najnovejši Sobotni prilogi Dela, gre za “… klavnico, v kateri sproti nastajajo številne nenačelne koalicije, sovražniki njihovih sovražnikov pa postajajo njihovi … prijatelji.” In spomni, da se je zdajšnji bližnjevzhodni konflikt pravzaprav začel z ameriškim napadom na Irak. Če smo pošteni, veliko smo dodali tudi Evropejci s svojo kolonialno preteklostjo.

Boj za dominacijo v regiji pa se vendarle vodi med dvema regionalnima silama, Savdsko Arabijo in Iranom. Boj za politično, vojaško, ekonomsko prevlado. In etnično/religijske razlike so izjemno priročne za doseganje ciljev. Vse dokler ne požrejo tudi tistih, ki jih izkoriščajo.

 

*Savdska Arabija in posamezni veljaki iz te države so odigrali izjemno pomembno vlogo pri tem, da so skrajne sunitske milice dosegle moč, ki jo imajo danes. S tem pa so začele ogrožati tudi interese same Savdske Arabije.

 

 

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s