Aprilski trend podpore španskim strankam

Priča smo letu volitev v Španiji, s finalom ob koncu leta, ko bodo potekale parlamentarne volitve. Do takrat boste lahko na tem blogu vsak mesec spremljali anketo agencije Metroscopia (za časopis El Pais). Današnja objava kaže aprilske rezultate in gibanje podpore posamičnim strankam v prejšnjih mesecih:

spanijaelpaisapril

Tekma dveh strank, kakor smo bili vajeni v preteklosti, se je spremenila v dirko četverice (4 stranke znotraj 3%). Posebej velik prodor je v zadnjih dveh mesecih uspel liberalni stranki Ciudadanos, ki se je vmešala v boj za vrh. Podemos je po drugi strani izgubil zalet in še nekoliko poslabšal rezultat iz marca, a kljub temu ostaja vodilna stranka. Konservativna Ljudska stranka (PP) in “socialistična” PSOE, tradicionalni stranki, ki sta se v preteklih desetletjih izmenjavali na oblasti, kažeta znake okrevanja, čeprav dosegata komaj kaj več od 20% podpore. Obe skupaj denimo podpira manjši odstotek volivcev kot PP na volitvah leta 2011.

Majska anketa bo pokazala, če se bo trend padanja podpore Podemosu nadaljeval. Komaj dobro leto stara stranka levica, z več kot 350.000 člani (!), ni imuna na afere in notranja trenja. Glavnina podpore Podemosu prihaja od razočaranih volivcev PSOE in Združene levice (Izquierda unida) ter (nekdanjih) abstinentov (abstinentov je po najnovejši anketi 26%). Bolj sredinski volivci, ki so v preteklih mesecih morda dajali podporo Podemosu, pa imajo zdaj drugo, manj radikalno možnost, stranko Ciudadanos. Ta je brez dvoma magnet za razočarane volivce sredine in desnice. Nekateri ji očitajo, da je zgolj poskus dela vladajočega razreda, da volivcem ponudi alternativo za vsebinsko izpraznjeni tradicionalni stranki (PSOE in PP) na eni, in, bolj pomembno (!), alternativo vzponu levice (Podemos) na drugi strani.

V pričakovanju majske ankete, pa čeprav bo tista prava prišla šele na dan volitev.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s