Pred britanskimi parlamentarnimi volitvami

Sedmega maja bodo na Otoku potekale volitve v tamkajšnji parlament. Pred petimi leti so zmago slavili konservativci, ki so vlado sestavili s pomočjo liberalnih demokratov. Bolj podrobni rezultati, število osvojenih sedežev in obarvanost Velike Britanije glede na osvojene sedeže, so razvidni iz spodnje grafične podobe:

uk2010

Vir: Electograph

Izid tokratnih volitev bo tesen in zmagovalec v mrtvem teku konservativcev in laburistov bo znan šele po zaprtju volišč. Stranki UKIP in Zeleni bosta, kljub lepemu rezultatu, gledano v odstotkih (skupaj med 15 in 20%), osvojili le malo sedežev (skupaj lahko tudi manj kot 5 od 650 možnih), kar gre na račun večinskega volilnega sistema, ki daje prednost dobro zasidranim, utrjenim strankam in izključuje reprezentiranost velikega dela volilnega telesa. Precejšnja sprememba bo doletela Škotsko, ki se bo skoraj povsem obarvala rumeno – ne v barve liberalcev, ampak v barve (levosredinske) Škotske nacionalne stranke (SNP). Dober lokalni rezultat bo SNP popeljal na tretje mesto po številu osvojenih sedežev. Četrti bodo liberalci, sicer z veliko slabšim rezultatom kot na zadnjih volitvah.

Sestavljanje naslednje vlade zna biti težaven zalogaj, saj nobena od strank ne bo osvojila večine. Pa tudi nekaterim “naravnim” koalicijam slabo kaže, ker se lahko zgodi, da bodo potrebovale pomoč tretje ali celo večih strank. Kdo in kako bo vladal Veliki Britaniji v naslednjem mandatu, je v tem trenutku povsem nemogoče napovedati.

 

Advertisements

One Comment on “Pred britanskimi parlamentarnimi volitvami”

  1. […] Pred britanskimi parlamentarnimi volitvami → […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s