Kaj je povedal Cipras?

Grčija je razdvojena in napeta. Cipras je zaprosil ljudstvo, da o nadaljevanju ponižujočega varčevanja odloči na referendumu. “Institucije” so užaljene. Evropski veljaki eden za drugim stopajo pred mikrofone. Mnogi s povsem ponesrečenimi izjavami. Takšnimi, ki prej koristijo kot škodijo kampanji grške vlade. Mnogi ne morejo skriti šoka – da si je nekdo upal reči NE. Končno, pravijo drugi, pogosto “navadni” ljudje.

Precej je govoril tudi Aleksis Cipras, predsednik levičarske Sirize in grške vlade. V petek je grško in evropsko javnost obvestil o nameri, da Grčija razpiše referendum (angleški podnapisi):

Vir: Aleksis Cipras

V nedeljo je še enkrat nagovoril prebivalce Grčije (angleški podnapisi):

Vir: Aleksis Cipras

Pred nami je teden političnih napetosti in množičnih demonstracij, ki jih napovedujejo zagovorniki “NE” (zavrnitve varčevalnih ukrepov) in podporniki “DA” (varčevalnih ukrepov). Vse skupaj bo doseglo vrhunec v nedeljo, ko bodo znani rezultati referenduma. Vprašanje je le, če bo to res vrhunec trenutnih političnih napetosti ali šele uvertura v vrhunec, začetek nečesa veliko večjega. Začetek svetlih ali temnih scenarijev.

Razpis referenduma so podprle leva Siriza in njena koalicijska partnerica, konservativna in nacionalistična stranka Neodvisni Grki (ANEL) ter opozicijska neonacistična Zlata zora. Slednja, sicer velika nasprotnica “komunistične” Sirize, že sluti svojo priložnost. Proti razpisu referenduma so bili konservativci (Nova demokracija), “socialisti” (Pasok), “nova” stranka To Potami in, za nekatere presenetljivo, komunisti (KKE) oz. stalinisti, kot jim (žaljivo?) pravijo številni grški levičarji. V stranki KKE sicer nasprotujejo varčevalnim politikam, pravzaprav nasprotujejo članstvu Grčije v EU in NATO-u, a imajo silne težave s tem, da zadev ne nadzirajo in vodijo sami. So sektaška stranka. Stranka parol. Stranka ločenih shodov. Stranka strumnih vrst. Stranka, ki, eno za drugo, zapravlja zgodovinske priložnosti. KKE svojim volivcem tako sporoča, naj ne glasujejo ne za “NE” in ne za “DA”.

V nedeljo bo precej na mizi. Jerome Roos je pred kratkim zapisal:

Make no mistake: Sunday’s referendum will mark a defining moment in Greece’s modern history and a decisive turn for Europe’s neoliberal project. The choice is very clear. Five years after the people of Greece first rose up against the anti-democratic imposition of the Troika’s austerity measures, they have finally been given the chance to decide upon their own destiny: either they will vote yes to a lifetime of austerity within the eurozone, or they will roar back at the creditors’ inhumane demands with a proud and resounding “NO!” — thereby opening the way for a thousand yeses to a new, democratic and socially just Europe, freed from the shackles of debt servitude, the noose of a deflationary single currency, and the tyranny of an unaccountable financial technocracy.

The stakes have never been higher.

Thomas Piketty, ekonomist in nikakor ne radikalni levičar, je v intervjuju za Die Zeit dejal, da so evropski konservativci, predvsem pa nemški, tik pred tem, da uničijo Evropo in “evropsko idejo”. Karkoli že naj bi to bilo. In “naši” parlamentarci? Z izjemo Sirizi sorodne Združene levice, bolj ali manj vsi pihajo v rog varčevalne Evrope. Kot bi ne videli svoje prihodnosti, bi rekla Katja Lihtenvalner.

Kaj vam torej pravi Aleksis Cipras?

 

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s