Kdo so volivci, ki so rekli “OXI”?

Glasovnica, ki so jo predse dobili grški volivci na referendumu (prevedena v angleščino):

Referendum

Vir: Damian Mac Con Uladh

Anketa agencije Public Issue vidi volivce, ki so glasovali za “OXI” oz. “NE” tako:

PI1

Vir: Public Issue (N = 2069)

Kar 85% mladih od 18 do 24 let, ki so se udeležili referenduma, je glasovalo proti varčevalnim programom, ki so jih pripravile “institucije”. Le generacije nad 65 let so tiste, ki večinsko niso glasovale za “OXI” oz. “NE”. Za “NE” je glasovala velika večina študentov (dobrih 85%), nezaposlenih (skoraj 73%), zaposlenih (oz. delavcev) v privatnem (dobrih 71%) in javnem sektorju (blizu 71%) ter tistih, ki imajo (velike) finančne težave (dobrih 63%).

Evropske elite lahko skrbi (vsaj) dvoje. Prvič, za “OXI” oz. “NE” je glasovala velika večina mladih. Drugič, glas proti ima razredni podton (naj se eni še tako posmehujejo temu). Delavci in nezaposleni, torej vse bolj revni, so tisti, ki so v največjih odstotkih rekli “OXI”. Na drugi strani so v precej manjšem odstotku za “OXI” glasovale generacije nad 65 let. Kamor seveda spadajo tudi upokojenci (za “OXI” je glasovalo “le” 48% upokojencev). Tudi ti so vse bolj revni. A za njihovo glasovanje obstaja morda enostavna razlaga. Starejše generacije so se v prejšnjih desetletjih “navadile” na stare politične elite (ki so pozivale k podpori predloga “institucij”). Nerade se podajajo na novo pot. Generacije 65+ so tiste, ki so na volitvah (2012 in 2015) ostale daleč najbolj zveste zelenim (Pasok) in modrim (Nova demokracija) političnim dinastijam. Tako je bilo tudi na tem referendumu, saj sta stari politični sili odločno zagovarjali “DA” oz. “NAI”.

Zanimiv je tudi drugi sklop odgovorov:

PI2

Vir: Public Issue (N = 2069)

Več kot 90% tistih, ki se na lestvici levica-leva sredina-sredina-desna sredina-desnica politično opredeljujejo za levičarje, je na referendumu glasovalo za “OXI”. Enako velja za dobrih 73% volivcev, ki se vidijo na levi sredini in 70% tistih, ki se niso opredelili. Sredina, desna sredina in desnica so padle pod 50%. Še najbolj desna sredina (kamor lahko umeščamo Novo demokracijo, z dodatkom, da sega tudi na polje desnice), saj je za “OXI” glasovalo zgolj dobrih 17% desnosredinskih volivcev.

Volivci so dokaj zvesto sledili pozicijam svojih strank. Izjema so le volivci komunistične stranke (KKE), ki so se očitno izrekli za “OXI”, čeprav je stranka pozivala naj oddajo neveljavne glasovnice. Sklepamo lahko, da tokratno stališče vodstva KKE ni prepričalo sicer zvestih volivcev komunistične stranke. Baza je v veliki meri naredila to, kar vodstvo zaradi sektaštva ni hotelo. Za razliko od nekaterih drugih, ki so iskreno pozivali na bojkot referenduma, se zdi, da je niti “NE” niti “DA”, kar je bilo tokratno stališče KKE, zgolj odsev sektaške drže vodstva stranke.

***

Grška levica, s čimer še zdaleč ne mislimo samo Sirize, bi morala v rezultatih referenduma videti velik potencial. Tudi za veliko bolj radikalno politiko, kot jo pelje Siriza. Veter pa lahko, ob ugodni klimi, zapiha tudi v drugo, (skrajno) desno smer. Kar je prav tako mogoče videti iz nekaterih kombinacij odgovorov v anketi.

Komentarjev k vsebini referendumskega vprašanja in kaj je ta sploh pomenil, je bilo že dovolj. Jasno je le nekaj, iluzije so padle. “Kdor danes še verjame v demokratično Evropo, je dokončno izgubil občutek za realnost”, je v Mladini zapisal Samo Tomšič in zadel bistvo zgodbe zadnjih dveh tednov. Kar evropska elita počne z Grčijo, je nezaslišano in nedemokratično. To ni moja Evropa.

 

 

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s