“Jastrebi” nad Parizom

Samo dan po grozljivih napadih v Parizu se je tam odvijalo srečanje oz. kongres dela evropske skrajne desnice. V režiji Groupe Union Defense (GUD) se je zbrala druščina skrajnega roba skrajne desnice. Med drugimi so bili prisotni predstavniki neonacistične Zlate zore in italijanskega neofašističnega gibanja CasaPound.

GUDbl

GUD v Parizu leta 2011 (foto: Le Figaro).

Njihovo “druženje” je bilo načrtovano veliko pred krvavimi dogodki v Parizu, a ne moremo mimo občutka, da so bili ob pravem času na pravem mestu. Kot (beloglavi) jastrebi, ki krožijo visoko, da bi uzrli razpadajoča trupla. Komaj vidni se nato iz višav hitro spustijo na tla, v središče dogajanja. Omenjeni kongres je seveda minil v obsojanju “ilegalnih migracij” in “islamskega terorizma”. Aktualnost je (bila) zagotovljena.

Mnogi bodo rekli, da se gre na (skrajni) desnici bati drugih, veliko večjih in bolje organiziranih strank in organizacij. Imajo prav. A ne gre pozabiti, da je vse to tudi že Zlata zora. Nikar ne pozabimo, da je bila Zlata zora pred desetletji obskurna ulična desničarska “banda”, ki je nato prerasla v strančico s komaj zaznavno podporo, danes pa je tretja najbolj priljubljena stranka v Grčiji. Uspelo ji je s pomočjo mehkejše desnice. In tudi s pomočjo dezorientirane leve sredine. Posebej nevarno je vse skupaj takrat, ko so za vzpon skrajne desnice zrele tudi okoliščine. Danes so.

Beloglavim jastrebom je v Evropi grozilo izumrtje, a se danes njihovo število spet povečuje. Skrajna desnica, obratno, ne more izumreti. Ni se začela s fašizmom in fašizem nikoli ni izumrl. Najdemo jo v številnih oblikah in odtenkih. Pogosto je pred našim nosom, a je ne vidimo. Dokler se ne spusti v središče dogajanja. Takrat pa je že prepozno.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s