Sirija v oktobru in novembru

V Siriji se je od zadnje objave zemljevidov veliko zgodilo. Najbolj medijsko odmeven dogodek je zagotovo turška sestrelitev ruskega vojaškega letala. Turška lovca F-16 ameriške proizvodnje, ta letala predstavljajo hrbtenico turškega vojnega letalstva, sta na meji s Sirijo v torek prestregla ruska lovska bombnika Su-24 in enega sestrelila. Potekajo žolčne debate o tem, kaj natanko se je zgodilo – je rusko letalo v času sestrelitve letelo nad sirskim ali turškim ozemljem, sta turška pilota opozorila ruske pilote preden je edem od njiju “pritisnil na petelina”, itn.

Da gre za novo dimenzijo vojne na Bližnjem vzhodu, je najbrž jasno. Bližnjevzhodni konflikt (+ severna Afrika) se je še dodatno zapletel. Na ozemlju (nekdanje?) Sirije vojna vihra divja že skoraj pet let. Pet let! Mrtve štejemo v stotisočih … V ognju pa so tudi (nekdanji?) Irak, Jemen in Libija. Slednji dve tragediji sta izginili iz naših tv ekranov. In da, znova poka tudi na jugovzhodu Turčije, države, ki je z že omenjeno sestrelitvijo poskrbela za še večjo odmevnost sirske vojne in v kateri se je do skoraj absolutne oblasti znova dokopal vse bolj avtoritarni Erdogan, ki igra v konfliktu na Bližnjem vzhodu zelo umazano igro. Neposredno so v te vojne, ki ji lahko rečemo kar ena velika vojna, vpletene malodane vse (najpomembnejše) države v regiji in lep del svetovnih (vele)sil. Po grozovitih napadih v Parizu je Francija odgovorila s še več bombami. Ne, Francija ni v vojni od 13. novembra, Francija je v vojni že vsaj nekaj mesecev. Spomnimo, Francija cilje Islamske države v Siriji bombardira že od konca septembra.

Stanje na dan 4. 10. 2015:

4.10.syria

Rusija je s sestrelitvijo letala dobila idealno priložnost, da v Sirijo premesti še več svojih enot. Tja tako pošilja dodatna lovska letala, izjemno učinkoviti protiletalski sistem in zavidljive mornariške zmogljivosti. To so zgolj prvi koraki, če si drznemo pokukati v prihodnost. Neposredno vojno med Rusijo in Turčijo (ta je članica Nata) lahko izključimo, a do incidentov bo skoraj gotovo še prihajalo. Posredno vojno pa Rusija in Turčija tako ali tako bijeta že vse od začetka sirske vojne. Rusija je proti Turčiji napovedala tudi številne nevojaške ukrepe, ki bodo Ankaro brez dvoma močno udarili po žepu.

Stanje na dan 1. 11. 2015:

1.11.syria

Stanje na dan 16. 11. 2015:

16.11.syria

Vir: Thomas van Linge in Pieter Van Ostaeyen

Stanje na dan 25. 11. 2016:

25.11.Sirija

Vir: @archicivilians

Le kdo ne bi bežal iz te spirale smrti? Kdo?

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s