Primčevi manevri

Kmalu zatem, ko je bilo znano, da so na referendumu nasprotniki zakona o izenačitve vseh partnerskih skupnosti zmagali in dosegli kvorum, s čimer je zakon padel, je Aleš Primc, prvo ime tabora “proti”, napovedal “udejstvovanje v politiki” (kot da se do zdaj ni “udejstvoval” v politiki???) in zelo verjetno tudi ustanovitev nove stranke. V stranki SDS so na Twitterju zapisali: “Pozdravljamo pogumno napoved Aleša Primca o ustanovitvi stranke. Duh Demosa se po 25 letih ponovno prebuja”.

primc

Aleš Primc. Foto: Siol.net

O “Primčevi stranki” se govori že nekaj časa. Nastaja oz. nastala bo, če bo, s sodelovanjem SDS, o tem ni nobenega dvoma. To je razvidno tudi iz pisanja medijev, ki so izrazito naklonjeni SDS in v katerih Primca označujejo za novega Krambergerja. Primc ni novo ime v politiki, zadnja leta je sopotnik Janeza Janše, nekaj časa je bil član SLS. Glede na dosedanje Primčevo delo je mogoče še pred ustanovitvijo stranke, če bo do nje zares prišlo, reči, da bomo imeli opravka z (ultra) konservativno krščansko oz. katoliško stranko, ki bo zasedala prostor desno od SDS in NSi. Primc v trenutni družbeni atmosferi, prežeti s strahom pred “drugimi” in “drugačnimi”, plava kot riba v vodi.

V referendumski kampanji je šlo za oster ideološko kulturni boj. Ali kot v Mladininem članku Za oblast gre zapiše Dino Bauk:

Slovenska rimskokatoliška cerkev, s svojim »triom fantastikus« Zevnik-Primc-Vilčnik v ospredju, bije v tej bitki svoj ideološki kulturni boj. V njem dosledno sledi navodilom Vatikana, da je treba nasprotovati vsakršnim spremembam zakonodaj posameznih držav, ki bi šle v smeri priznanja pravic homoseksualcem.

Mogoče je polemizirati z Baukovimi zaključki o “humanizmu” in “zahodnih demokracijah”, a mu uspe pokazati na nekaj drugega – SDS, RKC in Primc so odlični v manipulacijah o gejevskem, levičarskem in ne vem kakšnem še lobiju, ki hoče po svoje spremeniti Evropo. Enostavna retorika, polna kontradikcij, ki pa jih “verniki” le stežka opazijo. Hkrati naj bi “lobi” v Evropo uvažal “teroriste”, “islamske skrajneže” in ob tem dajal več pravic vrsti marginaliziranim manjšinam. Seveda ni lobija. Prav tako ni uvažanja “teroristov”. Gre pa za boj za pravice manjšin, ki jih zatirajo verski (in drugi) skrajneži tu in tam.

Je torej res šlo za otroke? Šlo je in gre predvsem za ideološki boj in oblast. SDS potrebuje Primca in Primc (zaenkrat) potrebuje SDS. Nikakor vsi glasovi “proti” niso glasovi za morebitno Primčevo stranko, daleč od tega, a zdi se, da bi lahko tovrstna stranka uspela. Če je v času vstaj veter v deželi pod Alpami pihal v levo, zdaj vse močneje vleče v desno, podobno kot marsikje po Evropi. Primc pa še zdaleč ni edini, ki vidi priložnost.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s