Novost na grški (skrajni) desnici

V Grčiji je nastala oz. je v nastajanju nova politična stranka, ki sliši na ime Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση, kar v prevodu pomeni nekaj takega kot Ljudska grška patriotska unija.

LEPENgr

Novoletno voščilo s simbolom stranke na vrhu (vir: LEPEN).

Ustanovitelji prihajajo iz različnih por grške skrajne desnice. Kot zapiše Kevin Ovenden, odličen poznavalec grške politike, so med njimi “neodvisni nacionalisti”, bivši člani neonacistične Zlate zore in desničarske nacionalistične stranke LAOS. Glavna imena nove stranke trdijo, da imajo stike s francosko Nacionalno fronto in njeno predsednico Marine Le Pen.

Simbol stranke je več kot očitno oblikovan v slogu Nacionalne fronte (in tudi nekaterih drugih strank in organizacij na bolj in manj trdi desnici), poleg tega pa vsebuje še “tradicionalno” grško simboliko. Ali kot zapiše Ovenden:

The emblem takes the Front National’s tricolore flame and sets it in a circle of continuous ancient Greek “meanders”. Golden Dawn used that Greek symbol, which when given a certain graphic touch can resemble a squashed Swastika.

Thanasis Kampagiannis opomni, da kratica nove stranke LEPEN (podobnost s priimkom Le Pen), spominja tudi na kratico nekdanje skrajno desne stranke EPEN. Šlo je za stranko, ki ji je “poveljeval” nekdanji vodja vojaške hunte Georgios Papadopoulos. Ustanovljena je bila, kot zapiše Dimitris Psarras*, 29. januarja 1984, vodja njenega podmladka pa je bil na željo Papadoupolosa nekaj mesecev nihče drug kot Niko(lao)s Michaloliakos. S Papadopoulosom sta se kasneje razšla zaradi ideoloških pogledov. Eden vidnejših članov stranke je bil tudi Makis Voridis, še doda Psarras. V primeru prvega gre seveda za (večnega?) liderja Zlate zore, Voridis pa je bil nekaj časa na čelu Helenske fronte, nato je bil član stranke LAOS, danes pa domuje v Novi demokraciji. Bil je tudi minister, preden je na volitvah zmagala Siriza.

Gre torej za “odgovorno Zlato zoro”, kot je bilo izpostavljeno pod Ovendnovo objavo, o kateri se že nekaj časa govori? In kaj naj bi to sploh pomenilo? Je sploh možno, da v konkurenci Zlate zore ta projekt uspe? Morda, a bo zelo težko. Veliko je odvisno predvsem od tega, ali bo Zlata zora ostala enotna in v kakšni kondiciji bo v naslednjih mesecih in letih. Lahko LEPEN krade drugim na desnici? Novi demokraciji in stranki ANEL? Lahko. Ponazorimo plastično – volivec na skrajnem robu Nove demokracije in volivec na zmernem robu Zlate zore sta si na las podobna. In prav to sečišče naj bi ciljala nova stranka. A nekaj je ciljati, drugo zadeti. Ji bo uspelo? Ne bi bila prva, ki ji ne bi. Vsekakor pa je za kakršnokoli resno sodbo še veliko prezgodaj.

_____

*Psarras, Dimitris (2014): Neofaschisten in Griechenland – Die Partei Chrysi Avgi. Laika Verlag.

 

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s