Nacionalna garda: kdo, če ne SDS, in kdaj, če ne zdaj?

Stranka SDS je v torek prišla pred javnost s predlogom o ustanovitvi nacionalne garde, v katero bi povabila 25.000 “domoljubov obeh spolov”. Z besedami Žana Mahniča: “Vzpostavitev nacionalne garde je ena ključnih točk volilnega programa stranke SDS.” Mislijo s predlogom nacionalne garde resno? Mislijo resno!

Predsednik stranke je vse skupaj seveda pospremil, tako kot je zdaj že v navadi, preko družbenih omrežij. Točneje, čivknil je:

jjgarda1

Čas je za #NacionalnaGardo“, je še dodal Janša. Kdo, če ne oni, in kdaj, če ne zdaj?

SDS je stranka z vojaško miselnostjo, skoraj vojaškim ustrojem. Njen predsednik, absolutni vodja, ima bogato kariero takšnega in drugačnega udejstvovanja v vojski. SDS je močno vpeta v obrambni in obveščevalni sistem države (Damir Črnčec) ter ima široko mrežo podpornikov in članov. “Vernih” članov. Svet okrog sebe dojema kot zaroto. Je partija v pravem pomenu besede. Brez konkurence.

Ideja za nacionalno gardo je najbrž vezana na podobne poskuse v naši okolici. Čas tudi ne bi mogel biti bolj primeren. Ljudstvo je prestrašeno – kako ne bi bilo, ko pa se ga dnevno bombardira z novimi in novimi strahovi – in pri spoprijemanju z begunskim valom kliče po “trdi roki”. Nacionalna garda je kot naročena, da prestrašenega, a kratkovidnega Slovenca potolaži. Še več, nacionalna garda je samo logična nadgradnja zgrešene politike Mira Cerarja. Ta je odprl pipico večjim pooblastilom vojski in na meji razpotegnil bodečo žico. In zdaj, po predlogu SDS, bi mejo varovali “domoljubi” (seveda so v izjavah zraven tudi naravne nesreče, ker se tako vse skupaj sliši manj radikalno). Militarizacija družbe. Nabiranje političnih točk. Recept za katastrofo.

V NSi predlog stranke SDS podpirajo. Pričakovano. Vladajoča stranka je medla. Kot vedno. Na nasprotnem političnem bregu, v Združeni levici, pa so predlog stranke SDS obsodili in zapisali, da “Slovenija ne rabi desničarske paravojske“. Ob tem so omenili tudi že obstoječe uniformirance Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO):

Za razliko od članov ostalih veteranskih društev, pripadniki uniformirane enote VSO ne nosijo uniform, ki bi po svoji obliki ali vzorcu izvirale iz osamosvojitvene vojne, niti niso to paradne uniforme namenjene udeležbam na proslavah, ampak so moderne bojne maskirne uniforme. Zato ni več jasno, ali gre pri tej enoti res za neko slavnostno veteransko enoto, ali za strankarsko milico slovenske desnice.

Moderne bojne maskirne uniforme“, ki jih omenjajo v ZL, so vendarle povezane s Slovensko vojsko in sicer z nekdanjo, Janezu Janši zelo ljubo, specialno brigado MORiS (Anton Krkovič). Prav tak vzorec so v devetdesetih nosili “morisovci”, gre pa za nekdanji značilni maskirni vzorec britanske vojske.

trojka

Fotografija 1: “uniformiranci” VSO; fotografija 2: pripadniki brigade MORiS; fotografija 3: nekdanja uniforma britanske vojske.

 

 

 

 

 

Advertisements

3 komentarji on “Nacionalna garda: kdo, če ne SDS, in kdaj, če ne zdaj?”

  1. […] 19. januarja je stranka SDS predlagala ustanovitev nacionalne garde, ki bi jo sestavljalo do 25.000 “domoljubov”. Gardiste bi vpoklicali v primeru naravnih nesreč, kakopak, “ali v spremenjenih varnostnih razmerah – v zdajšnji prebežniški krizi bi šlo predvsem za varovanje meja.” “Spremenjene varnostne razmere” pa so lahko marsikaj. Več o nacionalni gardi lahko preberete TUKAJ. […]

  2. […] Več: Od žice do molotovke in svinjskih glav in Nacionalna garda: kdo, če ne SDS, in kdaj, če ne zdaj? […]

  3. […] agentih na vsakem koraku, policijski državi, če prav razumem mladega poslanca? In v ustanovitvi domoljubne nacionalne garde? Ja, tudi Žan Mahnič je obraz Cerarjeve Slovenije. Le logična nadgradnja vladnih […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s