“Domoljubi” in Sokolc

Narodni oz. Sokolski dom v Novem mestu, po domače Sokolc, je bil znova tarča desničarskega napada. V noči s četrtka na petek so ga “neznanci” (ponovno) popisali s sovražnimi grafiti, pustili pa so tudi grozilno pismo. V njem so zapisali: “Sporočilo ognjevito, tokrat v milost je ovito. Naslednjič pa ostal bo le še kamen, vse ostalo bo pogoltnil plamen. Asche zu Asche!

sokolcblog

Na vrata Sokolca so napadalci izrisali velik keltski križ v beli barvi, fasado pa, z rdečo, “okrasili” s svastiko in keltskim križem, med katerima stoji napis “izdajalci” (foto: Sokolc).

Sokolc je bil v preteklih mesecih že dvakrat tarča napadov. Najprej se je na vratih pojavila velika svastika s pripisom 14/88. Številki 14 in 88 imata v govorici neonacistov prav poseben pomen (za več glej TUKAJ). 25 decembra, na božič, pa je vrata avtonomnega prostora Sokolc osvetlila molotovka (za več glej TUKAJ).

Zakaj je Sokolc idealna tarča “domoljubov” oz. neonacistov? Odgovor je pravzaprav sila preprost. Prvič, Sokolc zbira pomoč za begunce in drugič, gre za alternativni avtonomni prostor, ki se naslanja na ideje anarhizma. Begunci + (radikalna) levica na enem mestu. Perfektno. Oznaka “izdajalci” seveda ni izum jurišnikov iz Novega mesta. Je nekaj, kar lahko v zadnjih mesecih nenehno poslušamo in beremo. Na družbenih omrežjih kar mrgoli “domoljubnih Slovencev”, ki “anarholevičaje”, “anarhosocialiste”, “komuniste”, “levake”, “brezdelneže” in podobne “pošasti” nenehno obkladajo z izrazom “izdajalci”. Izdajalci, v očeh “domoljubov” vseh odtenkov, so zato, ker pomagajo beguncem. Ker izražajo solidarnost z begunci. Ker izražajo solidarnost z “islamskimi osvajalci”.

Podoben vzorec najdemo povsod po Evropi. Tarče napadov so begunci/migranti, muslimani in levica. V soboto, v okviru vseevropskih manifestacij protiislamskega gibanja Pegida, je v Pragi pokalo in gorelo. Skrajni desničarji, huligani nogometnega kluba Slavija in neonacisti, so provocirali udeležence shoda solidarnosti z begunci, ki so ga pripravile anarhistične, levičarske in protirasistične skupine. Kot se je izkazalo kasneje, je bil to zgolj uvod. Zvečer je skupina od 20 do 30 napadalcev z molotovkami napadla Avtonomni socialni center Klinika. Tam, podobno kot v Sokolcu, pomagajo in izkazujejo podporo beguncem. Po poročanju nekaterih medijev so večerni napadalci udarili pod belimi maskami. Prav takimi kot nekaj ur prej?

praga

“Bele maske” v Pragi – popoldan provokacija, zvečer molotovka? (foto: Zewlakk)

Klima, v kateri vidnejši politični predstavniki podajajo sodbe o domoljubju, je sila zaskrbljujoča. Aleš Hojs si je na primer v Odmevih, v debati okrog nacionalne garde, takole dovolil podvomiti o domoljubnosti parlamentarne levice, točneje koalicije Združena levica (ZL):

No gotovo, ta je bila najbolj bosa. Torej, jaz razumem, da v Združeni levici govorijo o paravojaških enotah glede na to, da približno vem kakšno volilno bazo imajo, kako so sami domoljubni in seveda ni od njih pričakovati kaj drugega, kot da govorijo o paravojaških enotah.

Ne samo ZL, iz njegove izjave je mogoče razbrati, da tudi volilna baza ZL ni domoljubna. Morda je namignil še kaj več, a pustimo špekulacije. Nacionalna garda naj bi bila – tako predlagatelji, med katerimi je tudi Hojs – sestavljena iz domoljubov. Tudi takšnih, o katerih je govora zgoraj. In če bi prišlo do realizacije takšne nacionalne garde, potem lahko sodbe o tem, če je kdo domoljub in koliko je kdo domoljuben, postanejo zelo nevarne.

_____

Več: Od žice do molotovke in svinjskih glav in Nacionalna garda: kdo, če ne SDS, in kdaj, če ne zdaj?

 

Advertisements

2 komentarja on ““Domoljubi” in Sokolc”

  1. […] okrasil neonacistični grafit, nato razsvetlila molotovka (več o napadih na Sokolca TUKAJ in TUKAJ), da bi se v tretje storilci vrnili in z desničarskimi grafiti popisali še fasado (in še enkrat, […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s