Sirija v novem krogu vojn(e)

Fronte na dan 18. 1. 2016:

syria18.1.2016

Stanje v začetku februarja:

syria5.2.2016

Približna podoba Sirije na dan 16. 2. 2016:

syria16.2.2016

Vir: Thomas van Linge

V ospredju je dogajanje na severozahodu države, kjer so vladne (rdeča) in kurdske sile (rumena) občutno, s pomočjo ruskih zračnih sil, napredovale na račun različnih uporniških formacij, ki so pod dežnikom Turčije:

szsirijed

Medtem ko so nam iz Münchna sporočali, da je mir v Siriji samo še vprašanje dni, je bilo resnim poznavalcem in analitikom dogajanja na Bližnjem vzhodu jasno, da so to samo prazne besede. Tako prazne, da jih skoraj nič ni bilo. Puhlice. Velja namreč obratno, vojna v Siriji in Iraku dobiva nove razsežnosti. Nove dimenzije.

Turčija je danes za včerajšnji bombni napad na vojaški konvoj v Ankari obtožila PKK in YPG. Torej, gre za direktno obtožbo sirskih Kurdov za napad v Turčiji. Pa tudi sirskega režima, pravi Turčija. Vodstvo sirskih Kurdov je odgovornost takoj odločno zanikalo, poveljstvo SDF* (YPG/YPJ in zavezniki) pa napad obsodilo. Turško letalstvo je sicer ponoči, še preden je predsednik vlade Davutoglu za napad v Ankari obtožil PKK/YPG, že napadlo položaje PKK na severu Iraka. Je Davutoglu pravkar napovedal totalno vojno Kurdom v Turčiji, Siriji in gorovju Kandil? Da. Po poročanju nekaterih provladnih turških medijev, je iz Turčije v Sirijo, v uporniški žep na severu pokrajine Alep, prav v tem trenutku – le trenutek zatem, ko je Davutoglu nehal z obtožbami na račun Kurdov, sirskega režima in njihovih podpornikov – vstopilo nekaj sto ali celo nekaj tisoč (proturških) borcev sirskih (islamističnih) uporniških skupin.

Mir? Vojna! Žal.

_____

*SDF – Sirske demokratične sile.

 

 

 

 

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s