Sokoli proti Erdoganu: “Dol s fašistično turško državo!” In množica civilnih žrtev.

Kurdska militantna skupina Svododni sokoli Kurdistana (več o imenu spodaj), okrajšava TAK, je v zadnjih mesecih prevzela odgovornost za tri odmevne napade:

  • 23. decembra 2015 so militanti TAK izvedli minometni granatni napad na istanbulsko letališče Sabiha Gökçen. Poškodovanih je bilo več letal, življenje je izgubila ena oseba.
  • 17. februarja 2016 se je v Ankari z avtomobilom bombo razstrelil samomorilski napadalec*. Tarče so bili avtobusi, ki so prevažali turške vojake in vojaško osebje, pri čemer je bilo 29 žrtev.
  • 13. marca 2016, slab mesec po prvem napadu, je v Ankari ponovno razneslo avtomobil bombo. Tokrat je napad izvedla napadalka, militantka TAK. Podobno kot februarja je šlo za samomorilski napad. Umrlo je 37 ljudi, več kot 100 je bilo ranjenih. Žrtve so bili civilisti.
Ankaranapadalca

Samomorilska napadalca, ki sta izvedla krvava napada v Ankari (foto: TAK).

Prva dilema okrog skupine TAK je prevod imena, saj smo lahko v slovenskih medijih zasledili vsaj tri: Svobodni sokoli Kurdistana, Sokoli za svobodo Kurdistana in Kurdistanski sokoli svobode. Prvi in tretji prevod je bilo v zadnjih mesecih mogoče zaslediti celo na istih medijih, verjetno kot posledico agencijskih novic in prevodov. Kakorkoli, na tem blogu uporabljamo prvo različico, Svobodni sokoli Kurdistana torej. V originalu Teyrêbazên Azadiya Kurdistan, v angleškem prevodu najpogosteje Kurdistan Freedom Falcons.

Druga dilema, ki je hkrati tudi najbolj pomembna, pa je, kaj sploh je TAK in kako, ali sploh, je ta skupina povezana s Kurdsko delavsko stranko (PKK). Ugibanja gredo nekako v dve smeri. Prvič, TAK je samostojna organizacija, ki se je pred leti odcepila od PKK oz. njenega vojaškega krila HPG in od takrat deluje samostojno. Drugič, TAK je še vedno del PKK in ga slednja uporablja za bolj “umazane” napade. Se pravi za napade, kjer lahko pride tudi do civilnih žrtev. Pojavljajo se še nekatere teorije, ki pa so v tem konkretnem primeru zelo malo verjetne.

Na spletni strani skupine TAK lahko beremo, da se je ta odcepila od PKK in od takrat deluje povsem neodvisno od PKK. Iz PKK so odšli zato, tako TAK, ker je glavna kurdska odporniška skupina PKK – v času (domnevne) odcepitve TAK se je stranka PKK imenovala Kongra-Gel – postala preveč pasivna, medtem ko naj bi se nasilje turške države nadaljevalo. Lanskega decembra, po napadu na letališče v Istanbulu, je skupina TAK v javnost poslala sporočilo, v katerem pravijo, da niso odvisni od PKK ali katerekoli druge kurdske organizacije, in da se bodo njihove akcije (=napadi) nadaljevale, teritorij delovanja pa je cela Turčija.

The target perspectives, manner of action and tactics pursued by the PKK and other Kurdish organisations in war have a quite ‘humanist’ character in the face of the methods used by the existing Turkish state fascism against the Kurdish people. In this regard, we are not dependent on the target perspectives, manner of action and tactics of these organisations. We as TAK will determine and realize our independent action strategy, tactics and manner in line with the mission we have undertaken.

Napad na letališče naj bi bil zgolj začetek nove kampanje. Kot sta pokazala dva krvava napada v Ankari, je temu res tako.

Poznavalci imajo o povezanosti TAK in PKK seveda različna mnenje. Frederike Geerdink – odlična poznavalka kurdskega boja, ki je dolga leta, vse dokler je niso izgnali, živela v Turčiji in Kurdistanu – je po prvem napadu v Ankari v enem od svojih člankov o povezanosti TAK in PKK zapisala:

The origins of the TAK are debated, but it is assumed the group was formed by the PKK itself more than 10 years ago to carry out attacks in cities in the west of Turkey. Soon, however, the group started to follow its own course, choosing a more radical line than the PKK. Where the PKK generally attacks targets in which civilian deaths are not very likely but do occur, the TAK acts contrary to that: they hit places where civilian deaths are inevitable.

Geerdink ima odlične kontakte v vse smeri. Tako je dobila tudi mnenje Zagrosa Hiwaja, predstavnika PKK, ki je dejal:

I would like to say that neither me nor the leaders or cadres are in the position to speak about TAK because we don’t have information about them. The only thing I can say is that somebody somewhere has decided to speak with [Turkish President] Erdogan in the only language he understands.

Dve mnenji vidita zgodbo drugače. Organizacija TAK je po njunem mnenju “polovično samostojna“. Metin Gurcan, neodvisni strokovnjak za varnost:

It has the privilege of deciding independently about which target to attack, where and when, but is desperately in need of the PKK for ideological doctrine, military training, recruitment, weaponry and logistics.

Howard Eissenstat, strokovnjak za Turčijo na Univerzi St Lawrence v New Yorku, po drugi strani meni, da PKK nima kontrole nad TAK. Podobnega mnenja je Amed Dicle, ki zapiše:

After the recent attacks in Ankara, many people argued that the TAK was affiliated with the PKK or under its influence. The TAK is not the PKK. The PKK declared numerous times that it had no relations with the TAK. The PKK is a movement with political and social projects and a perspective. It is organized in many different aspects of life and has thousands of guerrillas. It is not logical for a movement that has military structures to establish another military group. Its actions against soldiers and militarist forces do not defy the laws of war, and it views attacks targeting civilians as war crimes.

The PKK signed the Geneva War Convention in 1994 and launched investigations into its actions during the 1980s that resulted in civilian casualties. It criticized these attacks and condemned the killing and harming of civilians, even if they were accidental.

The TAK points out that it targets the Turkish state’s institutions and economy. It declared that it does not target civilians, and expressed its sadness for the civilian casualties in Ankara.

As we understand from the organization’s recent statements, the TAK perceives the PKK’s war as incomplete and adopts a more radical line of action.

From TAK statements, we can see that some of the organization’s members were in the PKK in the past. Many TAK members come from the social groups that were created through the PKK’s struggle. However, the TAK and the youth organised in it, view the PKK’s efforts for a political solution as inadequate, and form other organizations that aim to intensify the level of struggle.

TAK je izjemno misteriozna organizacija, ki zastopa radikalnejšo linijo od PKK in naj bi zahtevala samostojni Kurdistan, čeprav je o dejanskih zahtevah in ciljih TAK izjemno malo znanega. Iz njihovih tekstov je razvidno, da izkazujejo spoštovanje in lojalnost do prvega imena PKK Abdullaha Öcalana, z vzdevkom Apo, ki pa od novega kroga vojne, ki ga je dokončno pognal Erdogan, nima kaj veliko možnosti vplivanja na kurdsko gibanje (izolacija v zaporu).

Smiselno se je vprašati o časovnici zadnjih napadov, kar namigne tudi Geerdink. Zdi se, da je prvi napad v Ankari prišel v času, ko je turška vlada samo čakala na priložnost za še brutalnejši obračun s Kurdi na jugovzhodu države in ko je le še čakala za zeleno luč za še silovitejše obstreljevanje kurdskih sil na severu Sirije. Prvič, malo verjetno je, da so si v PKK in sirski Kurdi – ki so, resnici na ljubo, močno povezani s PKK – želeli tovrstnih napadov v Ankari. Kaj šele, da bi jih ukazali ali dali zeleno luč zanje. Turška konservativna proislamistična oblast je, kot smo videli, prvi napad namreč takoj izkoristila za obtožbo sirskih Kurdov (YPG) in začela pripravljati teren za vojaško posredovanje. Drugič, v PKK so v preteklih mesecih gradili na tem, da bi v svojih akcijah ne povzročali civilnih žrtev. Te so bile, a so zanje tudi prevzeli odgovornost. Napada v Ankari, še posebej drugi, pa vendarle nekako ne gresta v trenutno naravo boja PKK. Tretjič, kljub vsemu je zelo težko verjeti, da vodilne strukture v PKK, z izjemno razvejano mrežo po Turčiji, Bližnjem vzhodu in Evropi, ne bi vedele nič o aktivnostih TAK. Vprašanje je le, ali so na militante TAK (še) kakorkoli zmožne vplivati, in ali se, če so zmožne, za vplivanje odločajo selektivno. Kot zaenkrat kaže, zna bit TAK prej ovira kot prednost za PKK, pa tudi, če med njim ni prav nobene povezave.

Obžalovati civilne žrtve po napadih, ki so imeli vse karakteristike, da povzročijo prav civilne žrtve, je samo opravičevanje svojih dejanj in nič drugega. Vladajoči Straki za pravičnost in razvoj (AKP) in predsedniku Erdoganu je bilo v naročje položeno, krvavo položeno, da sta lahko celotno kurdsko gibanje ponovno označila za teroristično. Za Erdogana namreč velja formula TAK = PKK = YPG = terorizem, na podlagi te formule pa izvaja vojaške operacije doma in v soseščini.

Nov krog vojne v zadnjih mesecih – imenujem jo vojna, ker je vojna – je že razselil na stotisoče civilistov. Erdoganova vojna mašinerija je kriva za stotine civilnih žrtev na jugovzhodu države, bombe skrajnih islamistov so napolnile trge mest s krvjo nedolžnih mimoidočih, turistov, Kurdov in levičarjev, pod kroglami kurdske/levičarske gverile (PKK in številne turške/kurdske oborožene levičarske organizacije) je padlo na stotine turških vojakov, bombe Svobodnih sokolov Kurdistana so zmasakrirale na desetine vojakov in civilistov. Recep Tayyip Erdogan, ne slepimo se o krivdi za nastalo morijo, je zaradi svojih interesov (doma in v sosednji Siriji) in sle po oblasti Turčijo (znova) pahnil v pekel. Še nekaj let nazaj je mahal z mirovnim sporazumom, danes se v zgodovino izklesuje s krvavimi črkami.

_____

*Skupini PKK in TAK sta v preteklosti že večkrat izvedli samomorilske napade.

 

Advertisements

One Comment on “Sokoli proti Erdoganu: “Dol s fašistično turško državo!” In množica civilnih žrtev.”

  1. […] Kurdsko delavsko stranko (PKK) na jugovzhodu države. Poka pa tudi v mestih po celotni Turčiji. Svobodni sokoli Kurdistana (TAK) napadajo vojaške avtobuse. In civiliste. PKK z avto bombami pustoši policijske postaje. […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s