Modri glavinec na prsih Norberta Hoferja

Včerajšnji prvi krog avstrijskih predsedniških volitev je bil prelomen. Z velikim naskokom ga je dobil kandidat desničarskih svobodnjakov Norbert Hofer, medtem ko sta kandidata vladajočih strank povsem pogorela. Že nekaj časa javnomnenjske ankete kažejo, da se Avstrija močno nagiba v desno – včerajšnji triumf Hoferja zatorej ne bi smel biti preveliko presenečenje -, kar se je na včerajšnjih volitvah tudi potrdilo. Avstrija se je obarvala v modro.

hofer

Modri glavinec, plavica ali modriš na prsih Norberta Hoferja (foto: OE24).

Modro pa se je “zasvetil” suknjič Hoferja tudi leta 2013, ob prvem zasedanju novega sklica parlamenta, ko si avstrijski politiki tradicionalno (z rožami) okrasijo svoje suknjiče. Poslanci desnopopulistične stranke FPÖ so si k avstrijskim barvam pripeli prav posebno rožo, ki sliši na ime Modri glavinec (Centaurea cyanus), imenovano tudi plavica ali modriš. Na prvi pogled povsem nedolžno. Pa ni.

Simboli in simbolika igrajo v politiki pomembno vlogo. Ne gre za modne dodatke, s simbolom ali simboli nekaj sporočaš. Politični znaki in simboli, grbi ali pa barve na praporih pogosto povedo več kot dovolj. In Modri glavinec ima bogato zgodovino. Še posebej v Avstriji. Tam velja na primer za simbol velikonemškega antisemitskega gibanja s konca 19. in začetka 20. stoletja (skoncentriranega v politični stranki Alldeutsche Vereinigung) in za simbol nacionalsocialistov med leti 1933 in 1938, ko je bilo njihovo delovanje v Avstriji prepovedano.

Kaj torej hočejo povedati svobodnjaki (v zadnjih desetih letih), ko si na svoje suknjiče vztrajno pripenjajo Modre glavince? Nikakor ne gre za modro barvo, torej barvo svobodnjaške stranke, kot bi morda komu prišlo na misel. Zgodovina svobodnjakov je burna in zapletena, s kar nekaj političnimi obrati. Po veliki vojni, ko je bila današnja FPÖ tudi ustanovljena, so namreč postali “pristanišče” za številne, ki se niso videli med socialnimi demokrati ali v krščanski Ljudski stranki. V zadnjih dveh desetletjih jih je (spet) zaneslo v izrazito nacionalistične in antipriseljenske vode (begunska “kriza” v zadnjem času skrbi za dotok dodatnega goriva). Privrženosti velikonemški ideji pa tako ali tako niso nikoli pretirano skrivali.

Norbert Hofer, ki si na prsi ponosno pripenja rožo s politično bogato in nič kaj slavno (avstrijsko) zgodovino, se bo v drugem krogu pomeril z “zelenim” Alexandrom Van der Bellenom.

 

 

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s