Čuševa “alternativa”

V ponedeljek je stranko SDS zapustil Andrej Čuš, najmlajši poslanec v Državnem zboru in nekdanji predsednik Janševega podmladka. Kot poslanca SDS se ga bomo spominjali predvsem po njegovih ostrih, hujskaških protibegunskih stališčih, ki jih je med ljudi delil preko družbenih omrežij. Bil je vidni udeleženec zborovanj proti beguncem, zelo verjetno pa tudi med organizatorji.

cusst

Čuš o “propadu” in “trpljenju”, ki ga prinašajo “ilegalni migranti”.

Revija Reporter je objavila, da naj bi Čuš ustanavljal stranko podobno nemški AfD ali avstrijski FPÖ. “Pravo desno stranko,” kot so zapisali. Za Delo (24. marec) je Čuš dejal, če beremo med vrsticami, da je nova stranka, kakršnakoli že (bo), samo vprašanje časa. Seveda ga, tako pravi, zanimajo prihodnost in mladi. In begunci. In varnost.

cus1n

Navdušenje Čuša po protibegunskih shodih na Kidričevem in v Šenčurju.

Poslanca Čuša moramo jemati takšnega kot je. Izstop ničesar ne spreminja. V minulih mesecih je Čuš zlil precej gnojnice na begunce in muslimane. Širil je paniko in laži. Uporabljaj je govorico evropske skrajne desnice. Tako kot mnogi njegovi donedavni “partijski” kolegi. Je to “program” nove “patriotske” stranke? Je to naša prihodnost?

cus3

Bo Ljubljana leta 2030 “džihadistični raj”?

Zanimivo tezo oz. vprašanje o Čuševem odhodu iz stranke SDS je postavil Arjan Pregl:

Če prav razumem, bodo skrajne islamofobe usmerili v Čuševo stranko, skrajne protihomoseksualne “kristjane” v Primčevo stranko, zmerni islamofobi in protihomoseksualni “kristjani” pa bodo volili “sredinsko” SDS?

Iz izjav Čuša je razvidno, da o stranki SDS govori z izbranimi besedami. In obratno, Janez Janša je njegov odhod (na Twitterju) komajda omenil. Gre kvečjemu, zaenkrat, za obmetavanje s torticami in ne topovsko obstreljevanje, kot smo ga vajeni pri SDS. Kaj natančno za strankarsko politiko pomeni odhod Andreja Čuša iz SDS, bomo videli kmalu, že takrat, ko bo v “strokovni svet” pripeljal prve ljudi. Gre res za koordinirano akcijo? Gre za spor okrog kandidature? Ali pa je Čuš mlajši – njegov oče je predsednik Zelenih in po mojem mnenju eden od garantov, da je ta stranka tam, kjer je – preprosto začutil priložnost, klimo za solo akcijo?

cus1e

Najmlajši poslanec Državnega zbora ni za “multikulti”.

Čuševa Alternativa (za Slovenijo), ali bolje rečeno “alternativa”, ki po njegovih besedah cilja nevolivce in mlade, je oz. bo, če sodimo po njegovem udejstvovanju v preteklosti, antibegunska, islamofobna in bo za vso gorje na tem svetu krivila “multikulti” (Združeno) levico. No, Čuša medse vabijo tudi (samooklicane) “zmerne” sile, npr. Nova desna sredina, ki pravi, da naj “zadrto in žaljivo politiko stranke SDS zamenja politika argumentov“. Zagotovo Čuš, na katerega bojda računajo, ni najbolj posrečena izbira. Poznamo pa tudi fenomen, ki se mu reče kameleonstvo.

cus1f

Orban in Višegrajska skupina so “prava” pot.

Zakaj je odšel iz SDS in v kakšnem odnosu je z zdaj že bivšo stranko, sta sicer pomembni vprašanji, a drugotnega pomena. Bolj pomembno je, kaj bo ponudil strahu lačnim volivcem in ali bo zajahal valove nestrpnosti, ki jih je sam pomagal razburkati v preteklih mesecih.

Advertisements

One Comment on “Čuševa “alternativa””

  1. […] in mladi”, pri čemer ostaja neizpodbitno dejstvo, da je v zadnjem letu dni prav on eno od prvih imen protibegunskega hujskaštva. Če bo iz njegovih političnih manevrov v naslednjih mesecih ali letih dejansko nastala […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s