Konservativni jastrebi

Bil je sončen dan, ko so pred Državni zbor prikorakali Aleš Primc in druščina, odeti v rumene “bojne” barve nastajajočega Gibanja za otroke in družine (v nadaljevanju Gibanje). Novinarske ekipe in torta. Za slednjo je bila zadolžena Norma Korošec, medijsko izpostavljena nasprotnica zakona o izenačitvi vseh partnerskih skupnosti v času referendumske kampanje. Ob Primcu je stala Metka Zevnik, z za njo tako značilnim nasmeškom. Obleke in suknjiče je seveda krasil simbol Gibanja, ki je, iz oblikovalskega zornega kota, vsaj tako “konservativen” kot je konservativen program Gibanja. Od nekod se je “spontano” prikazal še Janša, a hitro odšel.

gibanje1

Predstavitev Primčevega gibanja pred Državnim zborom (vir: Gibanje za otroke in družine).

Pravi šok, ki pa to pravzaprav ne bi smel biti, če količkaj poznamo delovanje Primčeve ekipe v preteklih mesecih in letih, je sledil – kot bi nenadoma pridivjala huda nevihta -, ko je javnost začela prebirati programske točke Gibanja. Program je jasno usmerjen v družbena vprašanja, medtem ko so strogo ekonomska potisnjena ob stran. (Liberalci seveda pravijo, da je Gibanje ekonomsko bolj socialno usmerjeno).

Novo Gibanje bi rado urejalo naša življenja, osebna življenja. Hoče odvzeti pravice, ki so bile pridobljene v ostrih in dolgo trajajočih bojih. Primčevi nasprotujejo pravici do prekinitve nosečnosti oz. splava, najraje bi določili kar minimalno letno kvoto novorojenih otrok. Ali pa začrtali vsaj dvajsetletko števila rojstev. Zavračajo evtanazijo. Zanje obstajata le ženski in moški spol, zakonska zveza pa je le zveza ženske in moškega. Pika. Vse to je zapisano v prvih točkah programa, iz katerega kar bijejo tradicionalistične in konservativne “krščanske” vrednote. No, radi bi urejali tudi učne programe. Tudi ti niso dovolj krščanski, namignejo. Krščanstvo ima namreč, tako program, “izjemen pomen za slovenski narod in kulturo“. Ob tem bi gospodarstvu podelili še moč odločanja o tem, kaj bi naši otroci študirali.

gibanje2

Metka Zevnik je papežu Frančišku podarila “zmagoviti” rumeni šal (vir: Gibanje za otroke in družine).

Filozof Luka Omladič je za Dnevnik povedal, da naravo Primčevega gibanja pojasnjuje stavek “Bog je en sam“, ki ga najdemo v programu Gibanja:

Politična skupina, ki ima kot programsko točko zapisano, da je Bog en sam, je popolnoma onstran modernega razsvetljenskega razumevanja političnega in trdno na strani fundamentalizma. Res pa je, da je tovrstni fundamentalizem tudi močno aktualen pojav, ki ga spremljamo tako na Bližnjem vzhodu kot globalno, ne glede na vrsto edinega boga, na katerega se sklicuje.

Čeprav je Primc v oddaji Studio City – z Marcelom nista skrivala nenaklonjenosti – dejal, da spoštuje islam, v programu najdemo točko (točka 36), ki pravi, da “vdor arabizacije in šeriatizacije v Slovenijo in Evropo pomeni kulturno, civilizacijsko in varnostno grožnjo“. V tej točki ne gre samo za žigosanje islama, ampak tudi beguncev. In čeprav je v isti oddaji Primc, ki se v družbi medijev sicer dobro znajde, govoril tudi o kontracepciji, ki da je na voljo in je zato splav nepotreben, najdemo v programu točko (točka 28), ki v zaključku pravi takole: “Država ne sme siliti državljanov v financiranje etično spornih zdravstvenih storitev (splav, kontracepcija, spremembe spola, oploditev v epruveti itd.).

gibanje3

Aleš Primc o Jankoviću in ljubljanskih vrtcih (vir: Twitter).

Tanja Lesničar – Pučko je za Dnevnik napisala ostro kolumno, v kateri med drugim pravilno pozicionira Primčevo gibanje:

Primc tako ni nikakršna dobrodušnejša, necinična alternativa Janši, je zgolj njegova še bolj domačijska inačica: mestoma še agresivnejša, še bolj radikalna, še bolj antiintelektualna in v rovte zasukana, še bolj javno zlizana s Cerkvijo, ki zaradi svojih interesov, ne prvič v naši zgodovini, povsem neodgovorno suportira to širjenje sovraštva.

Primc morda res govori umirjeno, a je radikalec, jastreb. Program, ki ga je lansiral, je dvignil veliko prahu. Upravičeno! Vendar se moramo vsi skupaj zavedati, da so te programske točke zgolj mehka, za širšo javnost dodelana verzija tistih, ki jih Primčevi skrivajo v glavah. Dobili smo politično formacijo – preobrazba v stranko je zgolj formalnost, če bodo razmere tako narekovale -, ki jo lahko označimo za (desničarsko) konservativno krščansko oz. katoliško – če bi še naprej razvijali tezo Omladiča, bi ji lahko nalepili še kakšno oznako. Za razliko od menda konkurenčne Nove Slovenije (NSi), ki jo vse bolj vleče v “ekonomski liberalizem”. Kar pa ne pomeni, da v NSi ne nasprotujejo na primer splavu. V predvolilni tekmi leta 2014 so za Delo o ustavnosti splava dejali:

Današnja razvita družba je v obravnavanju nerojenega človeškega življenja nedosledna. Krščanski demokrati se zavzemamo za spoštovanje življenja od spočetja do naravne smrti.

Program stranke NSi (pdf) nedvoumno pravi:

Naše krščansko pojmovanje sveta in človeka nas zavezuje, da varujemo človeško življenje od spočetja do naravne smrti. Spočeto človeško bitje ima pravico do rojstva in življenja in nihče nima pravice v njegovem imenu odločati o njegovem rojstvu ali smrti. Odgovorno starševstvo vključuje tudi odgovorno odločanje o času in številu spočetih in rojenih otrok. Zavzemamo se za to, da bi v naši državi našli prave poti za zmanjšanje števila splavov.

gibanje4

Franc Donko in Metka Zevnik v akciji. Gibanje za otroke in družine bi spet zbiralo podpise. Tokrat bi radi “odpravili pomanjkljivosti na področju posvojiteljstva in skrbništva” (vir: Demokracija).

Stavek “Bog je en sam“, se Primčevim ni zatipkal, ampak z njim mislijo (smrtno) resno. Niso prvi, ki jurišajo na težko pridobljene pravice, le bolj direktni so. Pred nas stopajo z nasmeški in radikalnimi mislimi. Možnost za uspeh? Imajo medijsko pokritost in podporo (vsaj) dela Katoliške cerkve. Realna.

Advertisements

One Comment on “Konservativni jastrebi”

  1. […] Točke programa – 38 točk Gibanja za otroke in družine (o nastanku gibanja sem podrobno pisal junija lani) – so jasne: krščanstvo (“krščanstvo ima izjemen pomen za slovenski narod in […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s