Zlovešče noči

V petek malo pred polnočjo, nekaj dni po Jankovićevem neuspelem “desantu” na Rog, je avtonomno cono Rog napadla dobro organizirana skupina približno tridesetih zamaskiranih napadalcev. Po zraku so švigale palice in granitne kocke, gorela in pokala je pirotehnika. Preden je na kraj dogodka prišla policija, so jurišniki pred Rogom poškodovali nekaj oseb, medtem ko je obramba zdržala pritisk napadalcev.

Video: Tovarna Rog

Slaba dva tedna prej je bil tudi novomeški avtonomni prostor Sokolc ponovno tarča napada. Šlo je za poskus požiga, najverjetneje z molotovko. Nato so zidne lokacije po Novem mestu dobile še nacionalistične, neonacistične in rasistične grafite: “Slovenija Slovencem!!!“, “We must secure the existence of our people and a future for white children” (14 besed), kljukaste in keltske križe.

sokolcmol

Posledice zadnjega nočnega napada na avtonomni prostor Sokolc (foto: Dolenjska News).

To je bil že četrti napad na novomeški alternativni prostor. Konec lanskega leta se je na vratih Sokolca najprej pojavila svastika in napis 14/88 (14 besed/Heil Hitler), nato je 25. decembra nekaj po polnoči v vrata priletela še molotovka. V noči na 5. februar je sledil nov napad. Fasada Sokolca je bila “okrašena” s svastikami in keltskimi križi. Ter napisom “izdajalci“, kar je sicer zgolj ponavljanje razširjenega forumaškega in medijskega diskurza. Napadalci so pustili še grozilno pismo, v katerem so zapisali: “Sporočilo ognjevito, tokrat v milost je ovito. Naslednjič pa ostal bo le še kamen, vse ostalo bo pogoltnil plamen. Asche zu Asche!

aza

Grožnje Sokolcu (vir: Svet24.si)

Kaj je torej tako posebnega na Rogu in Sokolcu ter podobnih avtonomnih conah, da so tarča oblasti in jurišnikov s skrajne desnice? Odgovorov je več. Gre za prostore, ki ponujajo alternativo, drugačen način življenja, v katerih se razvijajo drugačni, bolj pristni odnosi med ljudmi. Tam nacionalnost ali barva kože nista pomembni. Tam te nihče ne povpraša po tvojem priimku ali debelini tvoje denarnice. Aigul Hakimova je v sijajnem intervjuju za Dnevnik tako pojasnila funkcijo Socialnega centra Rog:

Rehabilitiramo osnovne človeške odnose. Nismo tu, da izključno pomagamo ljudem, ampak razumemo integracijo obojestransko. Torej mi se učimo od njih in oni od nas. Zadnje dneve smo ugotavljali, da se mi od njih naučimo več. Pomagajo nam razumeti, kdo smo. Zakaj? Ogromno se lahko naučiš od človeka, ki dobi 18 evrov na mesec, ki nima družine, ki je bežal pred vojno, ki je dobil nekaj nabojev v nogo, ki nima osebnih dokumentov in dovoljenja za delo… Kdo smo mi, da bomo učili te ljudi, ki so preživeli v bistveno slabših razmerah? V Socialnem centru Rog se je od odprtja balkanske poti vzpostavil prostor, v katerem deluje to vzajemno učenje.

Rogovci ne sanjajo mesta, ki je sterilno in katerega domet se meri z višino “krasnih” novih stavb ali globino jam nedokončanih in propadlih gradbenih projektov. Ne, v Rogu se gradi nek drug svet, ki je v nasprotju s konceptom “bleščečih” mest na eni in “blut und boden” politike na drugi strani. Na tem sečišču se nevarno srečajo interesi kapitala ter skrajne desnice. Ne namigujem, da za petkovim napadom stoji Janković, daleč od tega. Ponavljam le, kar so povedali že Rogovci, da je bil ponedeljkov poskus rušenja vabilo tistim, ki so jim Rog in drugi podobni prostori že dolgo v napoto. Bil je triger. Skrajna desnica je na družbenih omrežjih skozi vrstice petek napovedovala. In se je zgodil.

szm

“Domoljubi” proti beguncem in “islamizaciji” (foto: MMC RTV).

Zadevo je seveda treba gledati v širšem družbeno-političnem in geografskem kontekstu. “Begunska kriza” je razgalila naše oblastnike. Cerarjeva vlada je ena tistih, ki je čez Evropo (znova) potegnila bodečo žico.  “Skrajna sredina”, kot sem pisal za Mladino, je tista, ki je odprla Pandorino skrinjico. Ta je begunce spremenila v številke, mejo obdala z rezalno žico in represivnim organom podelila več pristojnosti. Podobno zgodbo gledamo praktično po celi Evropi. Ta pomik v avtoritarnost in nacionalizem je odprl vrata skrajni desnici. Njena stališča naenkrat niso več tako skrajna. O “zidu” na meji govorijo Orban, Cerar in Šiško.

Na Češkem, točneje v Pragi, so skrajni desničarji – nogometni navijači in neonacisti (podobna mešanica, če ugibam, je najbrž napadla tudi Rog) – februarja letos provocirali udeležence shoda solidarnosti z begunci, ki so ga pripravile anarhistične, levičarske in protirasistične skupine. A to je bil le uvod v nočno dogajanje. Zvečer je skupina 20 do 30 napadalcev z molotovkami napadla Avtonomni socialni center Klinika. Tam, podobno kot v Sokolcu in Rogu, pomagajo in izkazujejo podporo beguncem.

praga

V Pragi so skrajni desničarji čez dan napadli protirasistične demonstracije, v zavetju noči pa avtonomni center Kliniko (foto: Zewllak Facebook).

V deževnem januarskem večeru je skupina več kot 200 neonacistov, v veliki meri je šlo za nogometne huligane, napadla alternativno četrt Connewitz v Leipzigu. Razbijali so vse pred seboj, od trgovin in restavracij z migrantskim pridihom do klubov in prostorov levičarskih skupin, ki tam domujejo. Skupili so jo tudi prostori nogometnega kluba Roter Stern Leipzig. Napad se je zgodil vzporedno s shodom islamofobnega gibanja Legida (Pegida v Leipzigu), bil je brez dvoma zelo dobro načrtovan.

Video: Emil S.

Skupine na skrajni desnici, teh je vedno več in so vse bolj “pisane”, se vidijo kot militantno krilo protibegunskega, islamofobnega in “domoljubnega” vala po Evropi. Nočne akcije proti “begunskim ciljem” in političnim nasprotnikom so v strmem porastu in, kot kažejo našteti primeri, sledijo nekemu vzorcu. Poka in gori pred Rogom, Sokolcem, Kliniko in v četrti Connevitz. Gre tudi ali predvsem za teritorialni boj in (nova, radikalna ali kakršnakoli že) levica bo, če hoče preživeti in s tem ohraniti možnost zgraditi drugačen svet, na to morala odgovoriti. Če ne bo, bodo ulice dokončno padle v objem fašizma. Kaj se zgodi, ko in če se to uresniči, nam je pokazala zgodovina. Je dandanes strašenje s fašizmom pretiravanje? Spomnite se Zlate zore, iz majhne neonacistične organizacije v tretjo najbolj priljubljeno stranko je zrasla v nekaj letih. S pomočjo “skrajne sredine”!

Video: MDR

Rog in Sokolc sta prostora solidarnosti z begunci, izbrisanimi, migrantskimi delavci, revnimi. Davek je in bo prišel v obliki molotovk in granitnih kock. Da pa je to mogoče v takem obsegu, se gre “zahvaliti” predvsem “skrajni sredini”, ki je čez naše meje potegnila bodečo žico in nad alternativce poslala bager. Duh je ušel iz steklenice. A fokus je drugje. Mediji se v primeru Roga vse prepogosto nekritično ukvarjajo z vprašanjem lastnine, znani sociolog in bivši punker brani župana in, kot kaže, slabo razume skvotiranja in Marxa, v vmesnem času nastajajo “nove” homofobne in islamofobne stranke, predsednik republike molči in še kar razmišlja o “miškah”. Neko noč pa se lahko zgodi najhujše, a takrat bo prepozno.


One Comment on “Zlovešče noči”


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s