Serija nočnih “domoljubnih” napadov na avtonomne cone v Sloveniji

V soboto je v Ljubljani potekal še en protibegunski protest, tudi tokrat v organizaciji skupinic na desnem robu. Nekaj čez 100 udeležencev se je opremilo s ščiti, na katerih so bili izrisani “karantanski panterji”, odmevale so parole “Migranti ven!“, transparenti pa so med drugim sporočali “Dovolj imamo komunistov, nočemo še islamistov!” Zvečer so, tako kot že nekajkrat, pele pesti. Domoljubni jurišniki so tokrat jurišali nad Metelkovo. Naključij ni. Napad je bil nedvomno le nadaljevanje popoldanskega dogajanja.

Slovenija, Ljubljana, 27.08.2016, 27. Avgust 2016 Ljudje so se zbrali v protestu proti migrantom, dogodek, politika, migranti, Foto: Borut Zivulovic /Bobo

“Domoljubi” s ščiti na protibegunskem shodu v Ljubljani (foto: RTV – Borut Zivulovic /Bobo)

V obdobju slabega leta so “domoljubi” izvedli serijo napadov na (levičarske/anarhistične) avtonomne prostore. Pomoč beguncem in politična usmerjenost sta dovolj, da so Rog, Metelkova in Sokolc “kasirali” točo kamenja, molotovk in groženj. V nadaljevanju prilagam kronološki pregled večjih in odmevnejših napadov od lanskega novembra.

3. november 2015, Novo mesto

Na vratih avtonomnega prostora Sokolc v Novem mestu se je pojavila ogromna svastika, ki jo je dopolnjeval napis 14/88, kar, če prevedemo, pomeni “We must secure the existence of our people and a future for white children/Heil Hitler”. 

25. december 2015, Novo mesto

Nekaj po polnoči je v vrata avtonomnega prostora Sokolc – Narodni dom v Novem mestu, danes skvot – priletela molotovka. Sokolca je širša javnost podrobneje spoznala, ko so tamkajšnji aktivisti zbirali pomoč za žrtve poplav na Balkanu. V času “begunske krize” so se angažirali v solidarnostnih akcijah z begunci, kar je bila očitno kaplja čez rob in začele so se grožnje, ki so se na božično noč manifestirale v obliki ognjenih zubljev.

Noč s 4. na 5. februar 2016, Novo mesto

V novi nočni akciji so “neznanci” vrata in zidove avtonomnega prostora Sokolc znova popisali s sovražnimi grafiti, tudi tokrat v obliki svastik in keltskih križev. Pustili pa so tudi grozilno pismo. V njem so zapisali: “Sporočilo ognjevito, tokrat v milost je ovito. Naslednjič pa ostal bo le še kamen, vse ostalo bo pogoltnil plamen. Asche zu Asche!

Napad, tretji v zadnjih treh mesecih, se je zgodil nekaj dni po tem, ko so antifašistični aktivisti izvedli akcijo čiščenja desničarskih grafitov s sten novomeških ulic.

2. junij 2016, Novo mesto

Ponoči okrog ene ure je v vrata novomeškega avtonomnega prostora spet priletela molotovka. To je bil že četrti napad od lanskega novembra, drugi z molotovko. Napadalci so februarja zagrozili z novim požigom in torej držali besedo. “Na srečo” so jo ponovno skupila le vrata.

molso

Posledice napada z molotovko na avtonomni prostor Sokolc v Novem mestu (foto: Dolenjska News).

10. junij 2016, Ljubljana

Bil je petek. Malo pred polnočjo in nekaj dni po Jankovićevem neuspelem “desantu” na Rog, je avtonomno cono Rog napadla organizirana skupina približno tridesetih zamaskiranih napadalcev. Pokalo je, gorela je pirotehnika, po zraku je letelo kamenje. Preden je na kraj dogodka prišla policija, so napadalci pred Rogom poškodovali nekaj oseb.

27. avgust 2016, Ljubljana

Popoldan je v Ljubljani potekal protibegunski shod, zvečer je spet pokalo. Na Facebook strani Jalle Jalle so sporočili, da je skupina dvajsetih mladih neonacistov okrog polnoči s kamenjem, steklenicami in pirotehniko napadla Metelkovo. Pri tem so poškodovali eno osebo in se nato hitro umaknili. Policija je na Metelkovo prispela v zelo kratkem času in hotela aretirati še zmeraj krvavečo žrtev napada.

_______

Protibegunsko hujskaštvo parlamentarne desnice in protibegunske politike “skrajne sredine” so izstrelile skrajno desnico v središče dogajanja. Njihove ideje so v javnosti veliko bolj sprejemljive kot so bile še kako leto ali dve nazaj. Malega števila udeležencev na zadnjem shodu v Ljubljani nikakor ne gre podcenjevati. Tudi Zlata zora je nekoč po atenskih ulicah korakala z nekaj deset člani, danes je tretja najbolj priljubljena stranka v Grčiji. Še posebej pa ne gre podcenjevati nasilja dela skrajne desnice. Vprašati se je namreč smiselno, ali zgornji napadi predstavljajo vrhunec nekega obdobja oz. dogajanja ali pa gre šele za začetek.

Advertisements

2 komentarja on “Serija nočnih “domoljubnih” napadov na avtonomne cone v Sloveniji”

  1. […] Serija nočnih “domoljubnih” napadov na avtonomne cone v Sloveniji → […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s