Politična manipulacija in propaganda po nemško in slovensko. Z grškim pridihom …

Lokalni odbor desničarske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) iz okolice Hamburga na enem od svojih predvolilnih letakov* za lokalne volitve letos – letak je posvečen “notranji varnosti” – zahteva več policijskega osebja, večjo prisotnost policistov, boljšo opremo zanje itn. Letak je opremljen z dvema fotografijama: na eni je napadalec iz Würzburga, na drugi pa protestnik s simbolom Antifašistične akcije, ki udarja padajočega policista.

afdb1

Strašenje, podpihovanje nestrpnosti in ponaredek na letaku stranke AfD.

V primeru fotografije napadalca z nožem gre za strašenje prebivalstva in podpihovanje nestrpnosti do tujcev (priseljenec = nasilnež = nevarnost), saj se na letaku ob fotografiji napadalca z nožem sprašujejo, ali bo Kölnu in Würzburgu sledilo tudi njihovo lokalno okolje. Druga fotografija je navadna fotomontaža. Ki je po vrhu v obtoku že nekaj let in smo jo v manipulativni vlogi videli tudi že pri nas, o čemer sem v preteklosti že pisal.** Spomnimo, ob prvem protibegunskem pohodu “domoljubov” na Kotnikovo, ki so ga odločno preprečili protiprotestniki, so družbena omrežja skoraj pregorela na temo “skrajne levice”, Branko Grims (SDS) pa je sklical celo komisijo za nadzor obveščevalnih služb, ki “je obravnavala varnost v Sloveniji po pojavih levega ekstremizma, ki je pripravljen poseči po nasilju“. Medtem ko je (skrajna) levica pripravljena na nasilje, pa “desnica bere pesmi in drži v rokah zastavice“, je marca razlagal Grims. Napadov “domoljubov” na Sokolca, tudi z molotovko, ni omenjal. Pa fizičnega napada na člana Iniciative za demokratični socializem (IDS) tudi ne. Ali svinjskih glav na gradbišču džamije. So pa njegovim svarilom o “levih ekstremistih”, ki da so pripravljeni poseči po nasilju, sledili novi napadi na Sokolca, Rog in Metelkovo. Seveda ne v režiji “levih ektremistov”.***

pali

Manipulacija s simbolom Antifa (Antifašistična akcija). Prva fotografija: Milos Bicanski/guardian.co.uk; druga fotografija: Zdrava pamet/Twitter.

Na Twitterju se je kmalu po februarskih dogodkih na Kotnikovi pojavila fotografija v črno oblečenega militanta s simbolom Antifa gibanja na hrbtu, identična tisti, ki jo je na letak prilepila AfD. Fotografija je seveda resnična, a ima “lepotno” napako: simbol Antifa je dodan s programom za obdelavo fotografij. Stranki AfD je kakopak ponarejena fotografija prišla izjemno prav, saj je na njej simbol, ki ga pozna malodane vsak Nemec in ga brez pretiranih akrobacij poveže s tamkajšnjo radikalno levico. Po dogodkih na Kotnikovi pa je pač bilo uporabno prikazati antifašista, ki nasilno nastopa z zastavico podobno tistim, ki so jih nosili “branilci” Kotnikove.

man

Prva obletnica smrti Alexandrosa Grigoropoulosa, 6. december 2009 (foto: Milos Bicanski/guardian.co.uk).

Na originalni fotografiji, brez simbola Antifa gibanja, je levičar, da ne bo pomote. Če mi spomin dobro služi, gre za pripadnika trockistične komunistične stranke EEK (Ergatiko Epanastatiko Komma). Posneta je bila 6. decembra 2009 v Atenah, na demonstracijah ob prvi obletnici smrti Alexandrosa Grigoropoulosa, na katerih so izbruhnili siloviti spopadi s policijo. A na tem mestu to ni toliko pomembno. Prvič, fotografija z dodanim simbolom Antifa gibanja je ponaredek, ki na spletu kroži že nekaj let. Drugič, s pridom se uporablja za manipulacije in politično propagando. Tretjič, (ponarejeno) fotografijo (grškega levičarja!), uporabljajo mnogi, ki bi Grčijo z veseljem dokončno potopili, grško levico pa najraje spet poslali na otoke.

_______

*Hvala Katji Lihtenvalner, ki mi je posredovala uporabo grške fotografije v primeru nemške AfD.

**Podrobneje: Podtikanja, teorije zarote in Photoshop kot “orožje” političnega boja

***Podrobneje o seriji napadov “domoljubov” na avtonomne prostore/cone: Serija nočnih “domoljubnih” napadov na avtonomne cone v Sloveniji

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s