Zadnji trendi preoblikovanja grške in slovenske desnice

Pišeta: Katja Lihtenvalner in Dejan Turk

Zdi se, da je slovenska desnica komaj čakala kolone beguncev, ki so skozi Grčijo in celoten Balkan lani prišle tudi do Slovenije. Ko jih je končno dočakala, se je mobilizirala. Trpeči in razčlovečeni begunci, ki so se umikali brutalnim vojnam na Bližnjem vzhodu, so bili idealen alibi za polnjenje vaških in mestnih trgov. Protibegunski shodi, ki so v Grčiji že stalnica, so za nekaj časa postali malodane vsakdanjik tudi v Sloveniji. Zbirali so se znanci, prijatelji in sorodniki, vzklikali protimigrantska gesla, mahali s slovenskimi zastavami in razlagali, kaj da je slovensko in kaj ne. V tem trenutku je (skrajni) desnici v Grčiji in Sloveniji skupno, da se resneje preoblikuje. Deli strank se odcepljajo, formirajo se nove, ponovno je govora o čistosti naroda. Vse to je zgodovina že videla in slišala.

lepen-pred-aretacijami2

Zamaskiranci grške skrajne stranke Lepen pred vdorom v pristanišče Pirej. Foto: Katja Lihtenvalner.

Grška desnica ustanavlja svojo Sirizo

Nova stranka za nezadovoljne volivce

Kriza v Novi demokraciji, ki je po političnem programu najbližje slovenski SDS, se je začela po menjavi vodje te stranke. Konservativnega, skrajno desnega Adonisa Samarasa je zamenjal Kiriakos Mitsotakis. Mnogi člani so začeli zapuščati stranko ter Mitsotakisu očitati, da se premika preveč proti sredini. “Obstajajo potrebe po stranki, kjer se bodo lahko našli nezadovoljni volivci Nove demokracije,” je pred nekaj meseci napovedal nekoč tesen Samarasov sodelavec in sekretar Τakis Baltakos.

Letos aprila je od besed prešel k dejanjem in skupaj z nekdanjim novinarjem, danes medijskim mogotcem, nekoč tudi evroposlancem in enim izmed najbogatejših politikov v Grčiji, Jorgosom Karadzaferisom, ustanovil Nacionalno enotnost. “Zgledovali se bomo po Sirizi in zgradili stranko na istih temeljih. Nacionalna enotnost bo nova Siriza na desnici,” je ob ustanovitvi stranke povedal Karadzaferis.

Nacionalna enotnost po svojih zaenkrat znanih političnih smernicah ne odstopa od večine skrajno desnih evropskih strank: je antimigrantska, evroskeptična in protimemorandumska. Rasistični in ksenofobni diskurzi so njenim predstavnikom zelo blizu, hkrati pa poudarja načela nacionalnosti, ortodoksnosti in povzdigovanja helenizma. “Stranka bo namenjena vsem Grkom, ki se jim zasolzijo oči, ko slišijo himno,” je svoje bodoče volivce snubil Baltakos.

Iz desnice se je rodila Nova desnica

Novo stranko je ustanovil še en zvesti sodelavec nekdanjega grškega premierja Samarasa, odvetnik Failos Kranidiotis. “Nova demokracija ni več desna stranka, Mitsotakis jo skuša uničiti,” je ob ustanovitvi stranke povedal kontroverzni odvetnik, ki na sodiščih pogosto zastopa pripadnike neonacistične Zlate zore. Za Kranidiotisa je značilno, da je neizprosno kritičen do sosedov: “Turki so teroristi, ki sodelujejo z Islamsko državo. S takšnimi partnerji ne sklepaš kompromisov.” Je tudi skrajno protialbansko usmerjen.

screen-shot-2016-06-26-at-10-03-16-%cf%80-%ce%bc

Logotip Nove desnice. Vir: Nova desnica.

Kranidiotisova stranka snubi predvsem skrajno desne volivce in se malo razlikuje od zgornje. “Vse migrante je potrebno zapreti v strogo varovane begunske centre, kjer se bo natančno raziskalo, kdo in kaj so,” pojasnjuje Kranidiotis. Obe stranki, katerih ustanovitelji prihajajo iz Nove demokracije, sta skrajno desničarski, ksenofobni, patriotski s poudarkom na pravoslavni cerkvi, ki je “naša domačija,” kot pravi Kranidiotis. V begunski krizi iščeta moment svojega zagona.

Grški Lepen

Na političnem obzorju desnice pa se je letos pojavila še ena skrajno desna stranka: LEPEN (Ljudsko grško patriotsko združenje). Njen ustanovitelj je nekdanji član neonacistične Zlate zore Hristos Rigas, obtožen dvojnega umora, neposredno povezan z atenskim podzemljem ter aktiven organizator protibegunskih shodov. “Dogovarjamo se o sodelovanju s francosko Nacionalno fronto. Marine Le Pen se z Zlato zoro ni pripravljena dogovarjati, z nami se je,” je ob ustanovitvi stranke povedal Rigas, in pri tem ni ostal dolžan svojim nekdanjim neonacističnim prijateljem: “Osebne in družinske interese so postavili pred interese grškega ljudstva.

policisti-na-ploscadi-ag-panteleimona-skrbijo-da-se-skupini-ne-srecata-22-5-a

Ploščad Ag. Panteleimona, 22. maj. Policisti so preprečili shod obema skupinama po tem, ko so lokalni antifašisti 6 ur pred antibegunskim shodom desničarjev zasedli ploščad. Foto: Katja Lihtenvalner.

Rigasova stranka je zaenkrat edina, ki je svojo antiimigranstko, patriotsko, ksenofobno ideologijo prenesla tudi na ulice in organizirala več protibegunskih shodov. Na enem izmed njih v pristanišču Pirej so pripadniki zbrani okrog Rigasa skušali vdreti v pristanišče, kjer je takrat bivalo preko štiri tisoč beguncev. Dva izmed članov sta bila aretirana. Na zadnjem shodu na ploščadi Padeleimona v Atenah so jim lokalni anarhisti shod preprečili, policija pa je nato shod prepovedala obema.

Transformacija in radikalizacija slovenske desnice

Piramidni sistem ali novi Demos?

Predsednik stranke SDS, Janez Janša, ki se je v zadnjih letih precej pomaknil v desno, pri čemer s pridom izkorišča katastrofalne politike “skrajne sredine” (le-te iz pepela dvigajo tudi že pozabljene politike tipa Jelinčič), je v preteklih mesecih lansiral projekt “novi Demos”. Tako že nastajajo nove stranke, ki niso, tako kot v Grčiji, rezultat nestrinjanja s politiko največje opozicijske stranke, ampak ravno obratno, mnoge vznikajo na njeno pobudo oz. na pobudo njenega predsednika.

demokracijanaslovnica

Janševa piramida? Vir: Demokracija.

Kako si vse skupaj predstavlja Janša, je na naslovnici zelo ilustrativno prikazal kar tednik Demokracija: Janša na vrhu, pod njim Damir Črnčec, Aleš Hojs (izključen iz NSi), Marjan Podobnik (izključen iz SLS) in Aleš Primc, na dnu piramide pa Franc Kangler, Blaž Vodopivec (izstopil iz SDS, naj bi ustanavljal liberalno stranko) ter “neubogljiva” Marko Zidanšek (SLS) in Ljudmila Novak (NSi).

Primčevo gibanje in Kanglerjeva ljudska stranka

Najprej je stranko s preimenovanjem Županove liste ustanovil nekdanji mariborski župan in bivši poslanec SLS Franc Kangler. S solzami v očeh je nastala Nova ljudska stranka Slovenije (NLS), ki je slogan “s srcem za Maribor” čez noč spremenila v “s srcem za Slovenijo“.

Svoj kos sestavljanke je kmalu pristavil tudi Aleš Primc. Zadnja leta je bil eden Janševih tesnejših sopotnikov, nekoč član SLS. Da bo s somišljeniki ustanovil stranko, se je govorilo že dlje časa. Konec maja je tako, na homofobnem valu zadnjih let, nastalo Gibanje za otroke in družine, ki formalno še ni politična stranka. Primčevo ultrakonservativno katoliško gibanje je v programu med drugim zapisalo, da “vdor arabizacije in šeriatizacije v Slovenijo in Evropo pomeni kulturno, civilizacijsko in varnostno grožnjo“.

Hojs, Črnčec, Brščič … in Čuš ter »domoljubna/e stranka/e«?

Aleš Hojs je bil nedolgo nazaj izključen iz NSi, a je napovedal, da kani nadaljevati politično kariero. Čeprav član NSi, je bil že nekaj let veliko bližje stranki SDS, zato je logično vprašanje, ali se ji bo zdaj tudi pridružil. Vsaj nekaj možnosti ima tudi drug scenarij, in sicer, da Aleš Hojs ustanovi svojo stranko. Ne gre pozabiti, da je prav Hojs pred meseci že govoril, da utegne nastati še kaka patriotska stranka.

Stranko “varnosti in reda” si najbrž želi tudi nekdanji obveščevalec Damir Črnčec, ki sicer vztrajno zanika, da se bo v bližnji prihodnosti politično aktiviral. Je pa njegovo pojavljanje v javnosti in na družbenih omrežjih povezano z izrazito protibegunskimi in protimuslimanskimi stališči. In manipulacijami. Nedavno je na družbenem omrežju z vprašanjem “Grožnje demokraciji!?spet aktiviral posnetek muftija, ki naj bi dejal, da bodo čez 20 let muslimani predstavljali večino v Sloveniji. Mufti je v resnici rekel, da bodo čez 20 let večino muslimanske skupnosti predstavljali slovenski državljani.

crncec-hofer

Damir Črnčec in Norbert Hofer sta konec avgusta v Ljubljani razpravljala o beguncih in migrantih. Dogodka se je udeležil tudi Andrej Čuš. Foto: IGLU – Inštitut za globalno upravljanje/Facebook.

Bernard Brščič je še eden v vrsti tistih, ki radi govorijo o “pravi” desni stranki oz. o “novi desnici” (“evroskepticizem je dobrodošel,” pravi). Brščič vidi prostor za stranko “z izrazito domovinsko noto, primerljivo pojavom nove evropske desnice, kot so UKIP, AfD, morda celo FN“. V intervjuju za tednik Demokracija je denimo marca letos ostro napadel multikulturnost in islam. Videvali smo ga na mnogih protibegunskih protestih, večkrat v družbi predstavnikov islamofobne in ksenofobne Stranke slovenskega naroda (SSN). Brščič se sicer zavzema za radikalnejšo prenovo desnice in nasprotuje gradnji “novega Demosa”.

O “Alternativi za Slovenijo” se je veliko govorilo ob odhodu Andreja Čuša iz SDS. Dejstvo je, da je bil Čuš v času največjega “begunskega vala”, takrat še kot član SDS, v prvih vrstah protibegunskega hujskaštva. V enem od zadnjih intervjujev za RTV je ponovil, da v Sloveniji ne bi smel ostati noben “ekonomsko ilegalni migrant“.

Na desnem robu

V času protibegunskih shodov se je močno aktivirala že omenjena SSN in njen podmladek, Mladi slovenskega naroda (MSN). Ta sodeluje tudi z nestrankarskimi skupinami na skrajni desnici. Ena od teh so identitarci. Identitarno gibanje se je iz Francije razširilo po Evropi, kjer postaja vse bolj vidno in uspešno pri mobilizaciji mladih. Grška črka lambda, mednarodni simbol gibanja, in kranjski orel tako postajata vse pogostejša spremljevalca naših ulic.

idmsn

Mariborsko druženje MSN in identitarcev. Vir: Facebook.

Protibegunsko hujskaštvo je sicer s seboj prineslo kopico novih skupin, skupnosti, organizacij na (skrajni) desnici, ki so se pridružila nekaterim že obstoječim. V (bližnji) prihodnosti je tudi iz teh krogov mogoče pričakovati skok v “visoko” politiko. Morda prav v povezavi s katerim od imen, ki so bila omenjena zgoraj.

***

Grška in slovenska desnica sta protibegunski, svojo politično moč trenutno gradita na islamofobnih in ksenofobih politikah. Hkrati se preoblikujeta. V obeh državah se moči merijo na novo. Vidni člani zapuščajo stranke in ustanavljajo svoje, nastajajo nova gibanja in organizacije.

Zanemariti pa ne gre niti vloge prevladujočih religij – katoliške v Sloveniji in pravoslavne v Grčiji –, ki zvesto podpirata desne stranke in organizacije. Omeniti velja še eno skupno točko grške in slovenske skrajne desnice: jezik obeh je vse bolj sprejemljiv za širšo javnost.

 


2 komentarja on “Zadnji trendi preoblikovanja grške in slovenske desnice”

  1. […] Zadnji trendi preoblikovanja grške in slovenske desnice → […]

  2. […] da je v zadnjem letu dni prav on eno od prvih imen protibegunskega hujskaštva. Če bo iz njegovih političnih manevrov v naslednjih mesecih ali letih dejansko nastala politična stranka, ne bo presenečenje, če bo v […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s