Militantni antifašizem z atenskih ulic

18. septembra 2013 je pripadnik Zlate zore Giorgos Roupakias v atenski četrti Keratsini do smrti hladnokrvno zabodel raperja in antifašista Pavlosa Fyssasa, poznanega pod vzdevkom Killah P. Natanko tri leta kasneje si je v Atenah, v četrti Agios Panteleimonas, kjer je nekoč svoj teritorij (z)gradila tudi Zlata zora, otvoritev novih prostorov omislila nedavno ustanovljena skrajno desna stranka LEPEN (Ljudsko grško patriotsko združenje), na čelu katere je nekdanji “zlatozoraš” Hristos Rigas. Na očitno provokacijo so militanti radikalne levice ostro odgovorili – nekaj dni pred nameravano otvoritvijo so z macolami malodane razbili prostore Rigasove stranke.

Video: YouTube

V nedeljo, na obletnico Fyssasove smrti, se je pred prostori LEPEN-a v dopoldanskih urah spet pojavila množica antifašistov, opremljena s čeladami in palicami z rdečimi, črnimi, črno-rdečimi in črno-zelenimi bojnimi barvami. Blokada je trajala 12 ur. Ujeti “lepenovci” so na pomoč menda poklicali policijo, ki se je kmalu tudi pojavila na prizorišču dogajanja.

Video: YouTube

Rigasa in druge člane stranke je intervencija anarhistov in komunistov* tako razhudila, da so z balkona – na katerem se bohoti napis “Grčija Grkom” in kjer na eni strani plapola grška, na drugi pa partijska zastava – političnim nasprotnikom in morebitnim mimoidočim delili nacistične pozdrave.

antilepen1

Balkonsko salutiranje nad napisom “Grčija Grkom” (foto: @kinimatini).

Stranka LEPEN ima, kljub le nekaj mesečnemu obstoju, za seboj že nekaj bližnjih srečanj z radikalno levico. Ker spada v družino fašistične desnice, to pač ni presenetljivo. Teritorialni boj je in bo (osrednji) del njenega političnega delovanja. A na grških ulicah so njeni pripadniki zelo hitro naleteli na močnejšega in morda celo odločnejšega nasprotnika.

Atenska vroča jesen se je začela. Še pred koledarsko.

_______

*S tem imam v mislih skupine in posameznike na zunajparlamentarni/nestrankarski levici, ki se deklarirajo kot komunistične oz. komunisti.

 

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s