“Spokajte! Deportacija je edino zdravilo!” in slovensko-avstrijsko prijateljstvo na desni

Avgusta je na povabilo Slovenskega panevropskega gibanja Ljubljano obiskal Norbert Hofer, svobodnjaški kandidat za predsednika naše severne sosede, in se zavzel za močno zvezo srednjeevropskih držav. Seveda ni šlo brez beguncev in migrantov, ki da ne sodijo v Evropo. Pri tem je pohvalil “pragmatično sodelovanje” držav, ki so zaprle balkansko begunsko pot. Prevedeno, Slovenijo in države južneje razume kot tampon cono, nadzor na avstrijsko-slovenski meji ostaja.

hofercrncec

Damir Črnčec in Norbert Hofer v Ljubljani (foto: IGLU – Inštitut za globalno upravljanje/Facebook).

Na dogodku je kot soorganizator in predstavnik Inštituta za globalno upravljanje sodeloval tudi Damir Črnčec, goreč nasprotnik beguncev in “vsiljenih migrantskih kvot”. Črnčec je bil nekoč tesen Janšev sodelavec, a sta se v minulih tednih kot kaže dokončno razšla. Njegovo pojavljanje v medijih in na podobnih dogodkih je vse pogostejše in odmevnejše. Prejšnji mesec je v intervjuju za Siol na primer udaril po multikulturalizmu: “Tisti, ki govorijo o tem, da je multikulturalizem prava pot, govorijo o tem, da je treba našo kulturo uničiti.

Črnčec je poznan kot redni uporabnik družbenih omrežij, kjer med množice deli svoja pogosto skrajna protimuslimanska in protibegunska stališča. Nazadnje je šokiral pred slabim mesecem, ko je objavil zapis “Spokajte! Deportacija je edino zdravilo!” Razhudil ga je protest beguncev, ki na ureditev statusa čakajo tudi več kot leto dni. Črnčec zadevo seveda vidi drugače:

Jaz jim pravim, spokajte tja od koder ste prišli, kajti vaše nespoštovanje naše kulture in tradicije si ne zasluži nikakršne tolerance! Največji rasisti ste vi, ki nas obtožujete rasizma. Prišli ste uničevati in ne graditi! Mi zagovarjamo in branimo našo prihodnost pred nezakonito migrantsko invazijo. To je naša dolžnost in pravica. To je edina resnica! Vas nismo vabili, vsilili ste se nam, sedaj nam pa že diktirate kaj hočete! Deportacija je edino zdravilo.

Spokajte! Naša hiša, naša pravila!

hofercus

Andrej Čuš je Norberta Hoferja pozorno poslušal iz prve vrste (foto: IGLU – Inštitut za globalno upravljanje/Facebook).

Hoferja so prišli poslušat mnogi, med njimi je v prvi vrsti še posebej izstopal Andrej Čuš, nekdanji poslanec SDS, ki v ozadju več kot očitno sestavlja ekipo za nov politični projekt, novo politično stranko. Bil je prvi, ki je Hoferja ogovoril iz občinstva in mu zastavil nekaj vprašanj. Podal pa je tudi predlog, da bi, kot odgovor na turške zahteve po denarju za begunce, od Turčije zahtevali odškodnino za turške vpade. Čuš je govorice o “pravi” desni stranki previdno zapakiral v paket “prihodnost in mladi”, pri čemer ostaja neizpodbitno dejstvo, da je v zadnjem letu dni prav on eno od prvih imen protibegunskega hujskaštva. Če bo iz njegovih političnih manevrov v naslednjih mesecih ali letih dejansko nastala politična stranka, ne bo presenečenje, če bo v njej kot član ali “simpatizer” (so)deloval tudi Črnčec, ki o Čušu govori z izbranimi besedami.

idmb1

Slovenski in avstrijski identitarci pred možno lokacijo azilnega doma v Mariboru (foto: Generacija identitete Slovenija/Facebook).

Slovensko-avstrijsko sodelovanje je v zadnjih mesecih vse tesnejše tudi med skrajno desničarskimi skupinami zunaj parlamenta. Preobrat je prineslo t. i. identitarno gibanje, ki se je iz Francije in tamkajšnje “nove desnice” razširilo po Evropi ter naposled pljusknilo še k nam. Lambda, grška črka in mednarodni simbol gibanja, je vse pogostejša spremljevalka naših ulic. Konec lanskega in v letošnjem letu so slovenski identitarci tako romali na protibegunske shode v Avstrijo, pred dnevi pa so avstrijski štajerski politični somišljeniki vrnili obisk in prišli v Maribor, kjer so vsi skupaj pozirali pred možno lokacijo za azilni dom in prisegali, da bodo pod parolo “domovina, svoboda, tradicija” skupaj branili Evropo.

identidunaj

Junija so identitarci na Dunaju “branili Evropo” (foto: Generacija identitete Slovenija/Facebook).

Konec januarja letos je v Beljaku potekal protest proti beguncem in migrantskim centrom. Shoda so se udeležili tudi slovenski “domoljubi”, a ni šlo vse po načrtih, saj je avstrijska policija priprla štiri osebe iz Slovenije. Oglasil se je nihče drug kot Andrej Čuš, ki je na vlado naslovil vprašanje povezano z dogodkom. Menil je, da je šlo za “nedopusten napad na svobodo gibanja in poseg v osnovne pravice naših državljanov“, od vlade pa zahteval, “da ukrepate ter zaščitite naše državljane“. Koga je torej v bran vzel Čuš?

***

Svojevrstna ironija je, da pri nas vse večjo veljavo dobivajo svobodnjaki, ki so desetletja ostro nastopali proti slovenski manjšini. Da Slovenci nenadoma vse bolj čutijo s Hoferjem. Evropa se spreminja z neverjetno hitrostjo. Na obzorju so novi in novi “sovražniki”, stare zamere so vsaj začasno zakopane. Pomembno pa je predvsem sledeče: morebitna zmaga Hoferja 4. decembra bi najbrž pomenila velik (politični) pospešek za podobno misleče pri nas.

idpp

Proti Paradi ponosa (foto: Generacija identitete Slovenija/Facebook).

Identitarci po drugi strani spretno popularizirajo poglede, ki so bili še pred nekaj leti tabu tema. Mnogi jih obtožujejo, da so zgolj dobro zakamuflirani neonacisti. Vse skupaj seveda ni tako enostavno, svet pač ni črno-bel. Je pa potrebno reči, da gre za gibanje, ki v tem trenutku plava kot riba v vodi. Še več, identitarci so marsikje tesno povezani z desnimi in desnopopulističnimi strankami v vzponu in ne vidim razloga, da tudi v Sloveniji ne bi bilo tako. Ulične akcije k nam pravzaprav šele prihajajo. Če se bo gibanje seveda prijelo. Tam, kjer so identitarci močni in razširjeni, imamo namreč vdore na sedeže političnih strank, zasedbe stavb namenjenih beguncem, prekinjajo se predavanja in gledališke predstave. Kmalu tudi pri nas?

 

Advertisements

4 komentarji on ““Spokajte! Deportacija je edino zdravilo!” in slovensko-avstrijsko prijateljstvo na desni”

  1. […] v Avstrijo, avstrijski so v Mariboru skupaj s slovenskimi somišljeniki pozirali – o čemer sem pisal oktobra – pred možno lokacijo za azilni dom. In tako je Slovenija pristala tudi v prispevku […]

  2. […] “Spokajte! Deportacija je edino zdravilo!” in slovensko-avstrijsko prijateljstvo na desn… […]

  3. […] “Spokajte! Deportacija je edino zdravilo!” in slovensko-avstrijsko prijateljstvo na desni […]

  4. […] “Spokajte! Deportacija je edino zdravilo!” in slovensko-avstrijsko prijateljstvo na desni […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s