Kratke zgodbe z Bližnjega vzhoda: Brigada Boba Crowa

V severni Siriji, točneje Rojavi, nekje med mestoma Raka in Manbidž lahko spremljamo skupinico zahodnih prostovoljcev, ki se tam skupaj s Kurdi in zavezniki bori proti Islamski državi, turško podprtim upornikom itn. Borijo pa se ne samo PROTI, ampak tudi ZA. Za socialno revolucijo. Rdeče podkape na glavah in kalašnikovke v rokah – to so (levičarski) prostovoljci iz Brigade Boba Crowa (BCB), del novodobnih internacionalnih brigad z imenom Mednarodni (oz. internacionalni) bataljon svobode (IFB).

bcbblc

Pripadnik BCB/IFB pri prečkanju reke Evfrat na poti v Manbidž, začetek septembra 2016 (foto: Bob Crow Brigade/Twitter).

Ime so si nadeli po Bobu Crowu, pred leti umrlem otoškem sindikalistu, ki je veliko pripomogel k ponovni popularnosti sindikatov in sindikalnega boja. Sindikalist Steve Hedley:

Bob would have been honoured that young people from Britain would fight the forces of evil in his name. A great admirer of the international brigades that fought in Spain, Crow would of course have drawn the parallels with the new international brigades fighting clerical fascism and defending Yazhidi, Muslim and Christian workers from slavery and persecution.

bcbbla

Soldarnost s stavkajočimi v Dublinu in irska levičarska simbolika: “Bob Crow Brigade stands in solidarity with Dublin Bus workers on strike today and in the coming weeks. Beir bua!” (foto: Bob Crow Brigade/Twitter).

Borci BCB/IFB prihajajo iz Anglije, Kanade, Škotske in Irske, kot je za Vice povedal Gary Oak (“partizansko” ime), eden od njihovih članov. Označujejo se za socialiste, komuniste in antifašiste. Gre za pisano skupino revolucionarjev, ki so v Rojavi zaradi političnih in ideoloških prepričanj  – za razliko od nekaterih vojaških veteranov, ki se prav tako borijo skupaj s Kurdi – in so od teorije prešli k praksi:

Some of us are dyed-in-the-wool Marxists, some more libertarian, but differences like that melt away here – revolutions have a tendency to do that,” a member said.

“Were inspired by the Rojava revolution and have stepped straight from the workplace canteen to the armed struggle.

“We are not ex-soldiers or militaria obsessives, that’s not what motivates us – we’re Reds.

Z grafiti, pred katerimi zamaskirani pozirajo z orožjem in zastavami, se iz Sirije nenehno solidarizirajo z bojem delavcev v Veliki Britaniji in na Irskem, ali pa preprosto intervenirajo v tamkajšnje politično dogajanje.

bcbblb

Solidarnost s sindikalnim bojem (foto: Bob Crow Brigade/Twitter).

Skupaj s Kurdi, Arabci in drugimi iz vrst Sirskih demokratičnih sil (SDF) – YPG/YPJ in zavezniške milice, prav te dni se govori tudi o ustanovitvi bolj povezane (?) vojske v Rojavi – so se zavezali, da bodo ozemlje, ki so ga iztrgali Islamski državi, branili tudi pred turško invazijo. Prejšnji teden smo že videli manjšo neuspešno ofenzivo turške vojske in “upornikov” na ozemlje pod nadzorom SDF na severu pokrajine Alep. Kmalu, glede na manevre in dogovore “velikih”, pa bi lahko imeli pripadniki BCB polne roke dela. Glavni razlog turške vojaške avanture v Siriji so pač Kurdi.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s