“Patriotska avantgarda” pod rumeno-črnimi zastavami

Identitarno gibanje, ki se je iz Francije in s terena tamkajšnje “nove desnice” hitro razširilo po Evropi, je še posebej močne korenine pognalo pri naših severnih sosedih. Od tam je pljusknilo čez mejo in v zadnjem letu je mogoče njihovo (ksenofobno in islamofobno) propagando vse pogosteje opaziti tudi na ulicah slovenskih mest. Slovenski identitarci so v preteklosti redno romali na protibegunske proteste v Avstrijo, avstrijski so v Mariboru skupaj s slovenskimi somišljeniki pozirali – o čemer sem pisal oktobra – pred možno lokacijo za azilni dom. In tako je Slovenija pristala tudi v prispevku britanske javne televizije BBC, ki je na Dunaju obiskala vodilne predstavnike avstrijskega odseka gibanja, ti pa so v kamero ponosno našteli države (Francija, Avstrija, Nemčija, Italija, Slovenija in Češka), kjer je gibanje že spustilo sidra.

Vir: YouTube

Simbol identitarcev je grška (špartanska) črka lambda, bodisi črna na rumeni bodisi rumena na črni podlagi, pogosto pa nacionalne ali lokalne izpostave gibanja k temu dodajo še nacionalno oz. lokalno simboliko. Znani so po uličnih (direktnih) akcijah in so opazen del protibegunskih protestov po Evropi. Njihova glavna tarča je islam, saj v prihodu beguncev/migrantov vidijo “islamizacijo” Evrope, bojni krik je “Domovina, svoboda, tradicija”. Ksenofobna, islamofobna in pogosto odkrito rasistična stališča so zapakirali v slogane, ki so sprejemljivejši širši javnosti. Govorijo o “etnopluralizmu”, evropski identiteti in Evropi narodov. “Prišlekom” bodo, če in ko bodo odločali, dali možnost, da se izselijo v države, ki so jim “kulturno” bližje, v posnetku direktno pove eden od francoskih predstavnikov gibanja. Martin Sellner, prvo ime avstrijskih identitarcev, pa predlaga kar kreiranje posebnih con za migrante. Ni edini. “Nove” ideje “nove” (skrajne) desnice.

giljbl

Nalepke v središču Ljubljane: Slavoj Žižek je našel svoje mesto tudi pri identitarcih. Vir: Gibanje identitete Slovenija FB.

Identitarci so tesen sopotnik Nacionalne fronte, avstrijskih svobodnjakov, nemške Alternative za Nemčijo. So del vala, ki lomasti po celini. Čutijo priložnost. Prilagodili so se, razumejo (politični) marketing. Nenazadnje, Martin Sellner je idealen sosed: mlad, izobražen, urejen, bel moški. Politični nasprotniki z levice jim očitajo, da so zgolj dobro zakamuflirani neonacisti, akademiki se z analizami (še) lovijo, identitarci pa medtem uspešno gradijo svojo podobo. Ko sporočajo “mi smo pravi konservativci”, “mi smo pravi tradicionalisti” ali “mi smo pravi nacionalisti”, gre predvsem za to, da premikajo politično polje v desno. Infiltrirajo se v politične stranke, z ljudmi in idejami. Več kot uspešno. “Po celotni Evropi se prebujajo konzervativne, tradicionalne in zdrave vrednote!” je z navdušenjem zapisalo slovensko identitarno gibanje (Generacija identitete Slovenija) ob zmagi Francoisa Fillona na strankarskih volitvah za predsedniškega kandidata francoskih konservativcev. Če imajo Le Penovo najrajši, imajo Fillona radi. Win-win situacija.

idmarion

Z Nacionalno fronto proti multikulturalizmu. Vir: Gibanje identitete Slovenija FB.

Le kako se identitarci ne bi počutili pomembne, ko pa “skrajna sredina” izvaja njihov protibegunski politični program? Zakaj ne bi dvigali zastav, če pa imajo v največji opozicijski stranki naravnega zaveznika? Kako bi ne bili glasni, če in ko v javnosti kot avtoriteta nastopa Angelca Likovič? Zakaj ne bi jurišali, če pa napadi z molotovkami niso prva, kaj prva, niti niso več novica? In kako jih javnost ne bi slišala, če pa v osrednjih informativnih oddajah “begunsko krizo” komentirajo (bivši) obveščevalci in/ali obramboslovci? Le kako?

idsloita4

Slovenski in italijanski identitarci to nedeljo v Trstu. Vir: Generacija identitete Slovenija FB.

Uglajeni podobi identitarnega gibanja ne gre nasesti, ima namreč vse atribute, da postane udarna (ulična) pest “domoljubnega” tabora. Kot že kakšna avantgarda iz preteklosti …


5 komentarjev on ““Patriotska avantgarda” pod rumeno-črnimi zastavami”

  1. […] nekaj let, kjer Zlata zora zbira hrano za reveže in daruje kri, a le za Grke, medtem ko francosko identitarno oz. identitetno gibanje* pomaga brezdomcem, vendar le “evropskim […]

  2. […] oz. identitetno gibanje (več o njem sem pisal TUKAJ) se je iz Francije razširilo praktično po celi Evropi. Posebej močno je v sosednji Avstriji, […]

  3. […] “Patriotska avantgarda” pod rumeno črnimi zastavami […]

  4. […] “Patriotska avantgarda” pod rumeno črnimi zastavami […]

  5. […] “Patriotska avantgarda” pod rumeno črnimi zastavami […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s