Desničarski terorizem v Evropi je spregledan in podcenjen

Moj pogled za Večerove Poglede.

nsu

Zapuščina Nacionalsocialističnega podzemlja (NSU). Vir: Heimatschutz: Der Staat und die Mordserie des NSU (Stefan Aust in Dirk Laabs).

Desničarski terorizem v Evropi je spregledan in podcenjen. Ključ “nevidnosti” in slabe prepoznavnosti se skriva v njegovi skrivnostnosti: giblje se v senci, skriva se v velikih zgodbah, redko prevzema odgovornost za napade. Pogosto sploh ni prepoznan kot terorizem in ima prave prijatelje. Napadi so praviloma usmerjeni proti manjšinam, priseljencem in političnim nasprotnikom – proti “malemu”, “navadnemu” človeku, ki ga je lahko pozabiti. Ki ni “naš”. Za bombo ali molotovko ni potrebno veliko, zadostuje ohlapna definicija “krivca”. Begunec? Kriv! Musliman? Kriv! “Komunist”? Kriv! V današnji klimi normalnosti rezilnih ograj, sovraštva in posploševanja goriva zlepa ne bo zmanjkalo. Novi breiviki, sopotniki nemirnih časov in vzpenjajočega desnega populizma in ekstremizma, so za naslednjim vogalom. Azilni domovi že gorijo.

Več lahko preberete v današnji tiskani izdaji ali na spletni strani Večera.

*Še manjši popravek oz. pojasnilo h kolumni: statistika 123 bombnih napadov v Nemčiji zajema uspešno izvedene in spodletele napade.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s