Cerarjeva Slovenija

Naši predniki so razumeli, da se muslimani v Evropo ne prihajajo integrirat. Sprejeli so jih z ognjem in mečem. Mi s stanovanji in LCD TV,” je čivknil Bernard Brščič in svojo misel nadgradil: “Bogu hvala za razkol med suniti in šiiti. Bolj ko se muslimani pobijajo med sabo, manj časa za džihad, klanje in posilstva, imajo v Evropi.” Brščič postaja glas trde desnice, ki je sploh ni sram voditi povsem odkrite ksenofobne in islamofobne (politične) kampanje. Na začetku leta je v kolumni z naslovom Čudovito leto 2016 zapisal: “V novoreku Bruslja je država demokratična samo, če sprejema invazijo hord muslimanov, podpira vse oblike spolnih izprijenosti in patologij ter zanika svojo nacionalno identiteto.” Ob vzponu desničarskih strank v Evropi, se “svobodoljubu” enostavno pač mora prikrasti nasmešek na obraz, pravi. In nasmejani obraz Bernarda Brščiča je obraz Cerarjeve Slovenije.

c1

Bernard Brščič (levo v ozadju) na protibegunskem shodu na Kotnikovi v Ljubljani. Vir: IDS Facebook

Nekateri so prizadeti, kar se lahko sliši precej dvoumno. Damir Črnčec – napisal je kolumno Prizadet sem! – je prizadet, “ker mi invazijska drhal, ob pomoči domačih izdajalcev in pete kolone, pravi, da je prizadeta, ker jim pokažem ogledalo” in “ker nas Slovence, Evropejce, državljane in volivce politični odločevalci, levodesni vsegliharji prodajajo za pest novčičev srednjeveški civilizaciji, ki temelji na eni knjigi“. Recept za “migrantske arabske horde“? “Nič nezakonitih migrantov, to je edina dolgoročna varnostna politika. Ničelna stopnja do kakršnihkoli poskusov islamizacije in arabizacije naše družbe je imperativ,” zapiše Črnčec. “Prizadet sem!” je čivknil tudi Andrej Čuš, nekdanji poslanec SDS, ki se na nove volitve pripravlja s ta trenutek še društvom Najprej Slovenija. Damir Črnčec in Andrej Čuš sta obraza Cerarjeve Slovenije.

hofercrncec

Damir Črnčec in Norbert Hofer v Ljubljani. Vir: IGLU – Inštitut za globalno upravljanje, Facebook

Ti si veleizdajalec, rodomornik ali genocidnik, zločinec, lažnivec, prevarant in morilec! Skratka, velezločinec, to si ti …” Cerarja v video posnetku ozmerja Andrej Šiško, vodja Hervardov in zunajparlamentarne stranke Gibanje Zedinjena Slovenija, in pristavi: “Najhujši izmeček naše družbe in slovenskega naroda si ti. Pfuj, smrad! Vkrado si nam našo državo in delaš za tujce. Izdajalec! Trikrat pfuj, pfuj, pfuj!” Šiško je še eden izmed tistih, še en obraz Cerarjeve Slovenije, ki jahajo protibegunske in protimigrantske politike trenutne vlade, jih označujejo za nezadostne – žica ni dovolj, nov zakon o tujcih ni dovolj, nič ni dovolj – in iščejo svoj prostor med širšimi množicami. Tudi ali predvsem na terenu, ulici.

siskoslogardamb

Šiško v uniformi osamosvojiteljske paravojaške formacije Slovenska garda pred begunskimi šotori v Šentilju. Vir: Gibanje Zedinjena Slovenija YouTube

Žan Mahnič, mladi up stranke SDS: “Sprejemati stotisoče potencialnih teroristov v EU in kritizirati varnostno-obveščevalne službe za napad v Bruslju, enostavno ne gre skupaj.” Begunec? Potencialni terorist. Migrant? Potencialni terorist. Še posebej, če je z Bližnjega vzhoda ali Afrike. Musliman? Potencialni terorist. Kar brez “potencialni”, če le gre. Pa tudi demokracija ni rešitev, pravi Mahnič: “Namesto tega v EU nekateri še vedno mislijo, da se proti terorizmu lahko učinkovito boriš s še več demokracije.” Rešitev je torej v trdi roki, strogih varnostnih ukrepih, omejevanju svoboščin in človekovih pravic, tajnih agentih na vsakem koraku, policijski državi, če prav razumem mladega poslanca? In v ustanovitvi domoljubne nacionalne garde? Ja, tudi Žan Mahnič je obraz Cerarjeve Slovenije. Le logična nadgradnja vladnih politik.

c2

Žan Mahnič in Tomaž Lisjak, oba SDS, sta navdušena nad Donaldom Trumpom, še bolj pa nad Melanio. Vir: Dnevnik Twitter

Invazija musličev v Sloveniji že poteka. V prodajalni Perutnine Ptuj že streže muslimanka z ruto na glavi. Bojkotirajte prodajalno!” je na družbenem omrežju Facebook zapisal nacionalist Zmago Jelinčič, ki je za Večer potrdil, da namerava kandidirati za predsednika države, a gre pri tem, tako Jelinčič, predvsem za nabiranje kondicije za parlamentarne volitve 2018. Politično mrtvi Jelinčič se vrača? Kako se ne bi, ko pa mu je aktualna vlada pripravila idealen teren. Jelinčič ponovno na naših TV ekranih je posledica Cerarjeve Slovenije. “Zdaj se vidi, kakšne prasice so v EU! Kradejo nam teran in ga dajejo Hrvatarjem! Svinje! Naši vodilni jim pa lezejo v rit!je zapisal nedavno. Ko bomo imeli pred sabo razplet arbitraže, lahko pričakujemo nove protihrvaške izpade. Lani sta si Jelinčič in radikalec Vojislav Šešelj Hrvaško kar razdelila. Malo tebi, malo meni.

c3

Vojislav Šešelj in Zmago Jelinčič sta marca lani na sedežu Srbske radikalne stranke podpisala sporazum o sodelovanju. Vir: SNS

Brščičev, črnčecev, mahničev, jelinčičev je še kar nekaj in med seboj niso nujno kompatibilni. Vsem pa je skupno, da (spretno?) “izkoriščajo” politike “skrajne sredine” in politično polje nagibajo močno v desno. Njihova (politična) govorica postaja nekaj vsakdanjega, nekaj povsem sprejemljivega. Posploševanje in enostavna retorika, tako značilni kvaliteti desnega roba, danes (spet) prinašata glasove.

***

Rezalna žica na meji, policijska pooblastila vojski in vojaška policiji, strašenje z novim “begunskim valom”, nesprejemljiva novela zakona o tujcih so politike Cerarjeve vlade. S tem je Cerar zakorakal daleč na desno, verjetno v želji po ribarjenju v oddaljenih desnih močvirjih, kar pa že pušča posledice. Če “skrajna sredina” postavi ograjo, lahko skrajna desnica stopi korak naprej. Če je Cerar vojski podelil policijska pooblastila, lahko desni populisti stopijo še korak naprej. Ne slepimo se, zgodilo se bo … Če vlada predlaga tako rigorozen zakon o tujcih, potem lahko trda desnica pač stopi korak ali dva naprej. Privre na plano. Kako se lahko pri vsem tem sploh čudimo hujskaštvu v nekaterih “medijih”? Zakaj se čudimo praznim pnevmatikam? Gre za logično nadgradnjo Cerarjeve Slovenije.

Smo se torej kaj naučili od Grčije? To sem se namreč vprašal pred slabim letom. Odgovor je: DA. Naučili smo se, kako dati skrajni desnici priložnost. Podobni manevri konservativcev in socialdemokratov so v Grčiji pomagali Zlati zori v parlament. In na tretje mesto po priljubljenosti političnih strank.

Advertisements

One Comment on “Cerarjeva Slovenija”

  1. […] Šešljem in njegovo desničarsko Srbsko radikalno stranko – in protigejevska stališča v Cerarjevi Sloveniji pač prinašajo glasove. Pa tudi raznorazne afere bi znal “razložiti”. Sebi v prid, […]


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s