Jelinčič za predsednika? Jelinčič v parlament …

Pripravljam se na letošnje predsedniške volitve,” je za Večer prejšnji teden zatrdil nacionalist Zmago Jelinčič. To sicer ne bo njegova prva kandidatura, če bo do nje seveda prišlo, leta 2007 je denimo na volitvah za predsednika države dobil natanko 19,16 % glasov volivcev*. Na severovzhodu Slovenije je pometel s konkurenco, v volilnih enotah Maribor (VE 7) in Ptuj (VE 8) je zanj glasovalo skoraj 30 % volivcev! Poglejmo:

jelincicenote

jelincicokraji

Jelinčič je v volilni enoti Maribor (VE 7) dobil 27,08 %, v volilni enoti Ptuj (VE 8) pa 28,05 % glasov. Vsi zmagovalni volilni okraji razen enega, skupaj trinajst, prav tako spadajo v omenjeni volilni enoti.

jelincicenotepostopno

jelincicokrajipostopno

V sedmih volilnih okrajih, vsi razen enega so v volilnih enotah Maribor (VE 7) in Ptuj (VE 8), je Jelinčič prejel več kot 30 % glasov. Vsi trije najdonosnejši spadajo pod volilno enoto Ptuj (VE 8): Ptuj 3 (VO 11) 33.55 %, Ptuj 1 (VO 9) 33,11 % in Murska Sobota 1 (VO 4) 32,77 %. Edini volilni okraj izven volilnih enot Maribor in Ptuj, kjer je Jelinčiču uspelo zmagati in preseči 30 %, je okraj Radlje ob Dravi (VO 11), ki pripada volilni enoti Celje (VE 5).

Iz zgornjega grafičnega prikaza je lepo razvidno, da se je Slovenija razklala na osi vzhod-zahod. Vzhodna polovica, z nekaj drobnimi izjemami, je Jelinčiču namenila 20 ali več % glasov, zahodna pa manj. V precejšnjem delu Ljubljane je delež volivcev, ki so ga volili, padel pod 10 %. V vseh mariborskih (delno) urbanih okrajih, z izjemo enega, je na primer dobil več kot 20 %. Seveda je mogoče govoriti tudi o razlikah med mesti in podeželjem (urbano-ruralno), a v Jelinčičevem primeru iz leta 2007 je še posebej izrazito vidna prostorska polarizacija med zahodom in vzhodom države.

Zgornjim podatkom je potrebno dodati še “fusnoto”: ni bilo vedno tako. Na parlamentarnih volitvah leta 1996 – SNS je dobila 3,22 % glasov, prag za vstop v parlament je bil takrat na treh odstotkih – je Jelinčičeva stranka najslabši rezultat dosegla prav v volilni enoti Ptuj (VE 8), in sicer je tam zanjo volilo le 2,07 % volivcev, medtem ko se je najbolje odrezala v enoti Ljubljana center (VE 3), kjer je prejela 4,23 % glasov. Razlike v tipu volitev? Ne. Po “mešanih” parlamentarnih volitvah 2000 se je SNS ustalila na vzhodu. To so nakazovale že predsedniške volitve leta 2002, ko je Jelinčič dosegel boljši rezultat v vzhodni polovici Slovenije. Na državnozborskih volitvah 2004, 2008, 2011 in 2014 –  2011 in 2014 ni prišla v parlament – je SNS v volilnih enotah Ptuj (VE 8), Maribor (VE 7), Celje (VE 5) in Novo mesto (VE 6) dobila večji delež glasov kot v preostalih štirih. Z naskokom največji delež glasov na volitvah 2014 je prejela v volilnem okraju Ptuj 1 (VO 9 v VE 8) in sicer 7,46 %. Če gledamo celo državo, je Jelinčičeva stranka prepričala le 2,2 % volivcev in se ji ni uspelo vrniti v parlament. In da, okraj Ptuj 1 je bil leta 1996 eden najslabših za SNS! Premik na vzhod je evidenten. Tam sta Jelinčič in SNS bodisi uspešneje nagovorila nove volivce bodisi so jima stari ostali zvesti bolj kot na zahodu.

Zagotovo bi zgornjo zgodbo dodatno osvetlila študija zgodovine delovanja in politik stranke SNS, ki ima korenine v SDS(S), a to ni tema tega zapisa. Morda kdaj drugič.

***

V ozadju predsedniške kandidature, kot ugotavlja že Večer, je nabiranje kondicije za parlamentarne volitve prihodnje leto, ko bi se SNS lahko vrnila v parlament. Zdajšnja vladna garnitura ji je pripravila teren, kot si ga Jelinčičevi lahko le želijo. Jelinčič – za številne na desni “udbaš”, za marsikoga na levi fašist – je oportunist, ki zna vsakokratne družbene “tegobe” in “probleme” spretno usmeriti v svoja jadra. Zakaj torej ne bi predsedniške volilne tekme izrabil za mobilizacijo volivcev? Protibegunska, protihrvaška – Jelinčič gradi zavezništvo z Vojislavom Šešljem in njegovo desničarsko Srbsko radikalno stranko – in protigejevska stališča v Cerarjevi Sloveniji pač prinašajo glasove. Pa tudi raznorazne afere bi znal “razložiti”. Sebi v prid, seveda.

_____

*Rezultati volitev: Državna volilna komisija.

Advertisements


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s