S kanadskih ulic: “Dol z islamom!”

27-letni Alexandre Bissonnette je 29. januarja letos v mošeji v Quebecu do smrti ustrelil šest ljudi in jih devetnajst ranil. Kanadski predsednik vlade Justin Trudeau, sicer liberalec, je napad nemudoma označil za terorizem in dejal, do so muslimani “pomemben del naše narodne identitete“. Kmalu zatem, komaj so streli potihnili, so po medijih in družbenih omrežjih že krožile novice, da sta napad izvedla napadalca maroškega rodu, begunca itn. Nič od tega ni držalo. Napadalec je bil Kanadčan, belec, študent. Pri čemer je napad potrebno postaviti v okvir. Prvič, na strelca so nedvomno vplivali politični premiki v ZDA in Evropi – Bissonnette navija za Trumpa in Le Penovo. Drugič, ozračje na ulicah Quebeca je bilo pred tem že dodobra razgreto – dogajali so se vandalski napadi na muslimansko skupnost, po ulicah so že lep čas korakale “domoljubne” patrulje.

Čeprav v Kanadi ni vidne politične stranke tipa Nacionalna fronta, se Kanada in Quebec, podobno kot Evropa, srečujeta s povečano ulično aktivnostjo skupin(ic) na desnem robu. V zgornjem posnetku lahko vidimo delovanje Odinovih vojakov – protimigrantskih, protibegunskih, protimuslimanskih patrulj “zaskrbljenih državljanov” –, ki so se tja razširili iz Evrope in so, kljub sprenevedanju, povezani z najbolj ekstremnimi tokovi na skrajni desnici. Uspevajo v ozračju podpihovanja strahu, ki se ga ne gredo samo vidni politiki evropske in severnoameriške trde in populistične desnice, ampak politiki in pravniki kot je Miro Cerar.

atalante1

Smrt teroristom! Islam ven!” na transparentu kanadskih fašistov tretjega tisočletja. Vir: Atalante Quebec FB

Skupina Atalante Quebec, ki se prav tako pojavi v posnetku, sodi v kategorijo “fašistov tretjega tisočletja”. Ne samo ulično patruljiranje, militanti Atalante, kot zapiše Jonathan Montpetit v enem od svojih člankov o quebeški skrajni desnici, v revnih četrtih mesta Quebec delijo hrano tamkajšnjim prebivalcem, a le tistim z “neofrancoskim” poreklom. Posnemanje praks iz Evrope zadnjih nekaj let, kjer Zlata zora zbira hrano za reveže in daruje kri, a le za Grke, medtem ko francosko identitarno oz. identitetno gibanje* pomaga brezdomcem, vendar le “evropskim brezdomcem”.

Ideal “atalantašev” je italijansko neofašistično gibanje CasaPound, ki je ne tako dolgo nazaj, maja 2015, paradiralo skozi staro Gorico. Aktivisti Atalante so že bili v Italiji, vidni obrazi italijanske fašistične desnice v Kanadi. Nedolgo nazaj se je tam mudil Gabriele Adinolfi, dokaj poznana persona italijanskega neofašizma in eden od ustanoviteljev militantne organizacije Terza Posizione s konca svinčenih sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Kakršni učitelji, takšni učenci?

***

Če Cerar in podobni mislijo, da s protibegunskimimi politikami delajo uslugo svoji politični opciji, ki jo mimogrede porivajo daleč na desno, se enostavno motijo. Uslugo delajo “originalni” skrajni desnici. To je zdaj menda jasno že vsakomur. Del te zgodbe pa so tudi bissonnetti in breiviki. In v tej zgodbi so ZDA, Evropa in Kanada.

Alexandre Bissonnette zaenkrat, kljub izjavam predsednika vlade, uradno ni obtožen terorizma. Bi bilo tako tudi, če bi bil bližnjevzhodnega porekla? Ali njegova koža ne bi bila “evropsko bela”?

_____

*Pri nas se pojavljata oba prevoda: identitarno in identitetno gibanje. Prvo uporablja gibanje samo, drugo lahko na primer zasledimo v prevodu romana Podreditev – izšel je pri Cankarjevi založbi – francoskega pisatelja Michela Houellebecqa.

 

Advertisements

One Comment on “S kanadskih ulic: “Dol z islamom!””

  1. Edo Žibrat pravi:

    ..če je bil med drugim vzrok za WW2 slabši pretok informacij, kot sem se, ali se še? skušam tolažit, ne morem mimo dejstva, da pa je napačen pretok enka slabemu. Propagandi stroj. Prvo strah. Drugo sledi kot po tekočem traku. Verska svetovna vojna?


Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s